Golaž z zelenjavo, jurčki in modrim pinojem

Hladnejše vreme kar kliče po kuhanju toplih jedi na žlico. Priljubljena kulinarična blogerka Urška Fartelj, ki ustvarja blog 220 stopinj poševno, je pripravila preprost recept za golaž, ali, kot mu pravijo v njenih koncih, gulaš.

»Noben golaž ni enak drugemu,« je v smehu povedala Urška, ki ga je tokrat pripravila s kockami (mlado govedo) za golaž, s korenjem in stročjim fižolom. »Pa ker sem prišla ravno iz gozda, so v golažu končali še jurčki.«

Sestavine:
• 1 kg govejega mesa za golaž
• 2 korenčka
• 3 čebule
• 3 stroki česna
• 1 žlička mlete rdeče paprike
• 2 krompirja
• lonček stročjega fižola
• jurčki
• sol, poper
• 3 dcl modrega pinota Zlati grič
• 2 dcl vode
• lovorjev list
• žlička majarona

Postopek:
Čebulo drobno narežemo, popražimo. Dodamo goveje kocke, solimo in pražimo do zlate barve. Sledi na drobno narezan česen, popražimo. Dodamo še mleto papriko, poper in dobro premešamo. Zalijemo z vinom, vodo, dosolimo, dodamo preostale začimbe in počakamo, da vsebina zavre. Nato dodamo korenje in kuhamo pokrito 1,5 ure. Ko je meso skoraj kuhano, mehko, dodamo krompir in stročji fižol. Golaž je kuhan, ko je meso mehko. Na koncu popražimo jurčke in jih dodamo golažu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME RECEPTI

27.09.2020

Golaž z zelenjavo, jurčki in modrim pinojem

Hladnejše vreme kar kliče po kuhanju toplih jedi na žlico. Priljubljena kulinarična…
22.09.2020

Pozdrav jeseni z bučkami

Sezona buč je tukaj! Jesen je čisto zares prišla med nas in s seboj prinesla nekaj…
20.08.2020

Krumpantoč

Krumpantoč (tudi krumpentoč ali krumpatoč) je stara in nezahtevna jed steklarjev.…
01.07.2020

Jagodni smuti z avokadom za popoln začetek dneva

Energijska mešanica antioksidantov v tem smutiju pomaga čistiti vaša jetra, ki…
31.05.2020

Bela sipina rižota

Sestavine za 4 osebe: 800 g mladih že očiščenih sipic 200 g rakovih repkov (lahko tudi…