Ali je lahko kobilarna Lipica ob evropska sredstva in s tem tudi ob naš narodni ponos

Danes smo v urednisštvo prejeli tole sporočilo za javnost, ki ga v celoti in nespremenjenega objavljamo.

"Javni zavod Kobilarna Lipica je sredi izvedbe največje investicije v zadnjih 40 letih, še več, gre za eno največjih investicij v Evropi v državne kobilarne.

Z zagotovljenimi sredstvi, ki jih je Kobilarni Lipica namenilo Ministrstvo za gospodarstvo, tehnologijo in razvoj iz strukturnih skladov EU ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se izvaja obširna obnova kulturnega spomenika nacionalnega pomena, katere namen je ohranitev in razvoj Kobilarne Lipica za prihodnje rodove.
Z obnovo snovne kulturne dediščine, bo Republika Slovenija med drugim zaščitila tudi javni in nacionalni interes v Evropski uniji. Republika Avstrija, v kateri se nahaja ena izmed kobilarn lipicanca, je s postopki na UNESCU pričela proces zaščite lipicanca in aktivnosti povezanimi z rejo in vzrejo le tega, kot nesnovno kulturno dediščino Republike Avstrije. V primeru, da bo Republika Avstrija prepričala pristojne na UNESCU, da bolje ravna s svojo snovno kulturno dediščino kot Republika Slovenija bo to lahko eden izmed pomembnih argumentov Republike Avstrije proti Republiki Sloveniji. Ravno propadanje vitalne infrastrukture, ki posredno in neposredno vpliva na rejo, predstavitev ter ohranjanje avtonomne pasme lipicanec lahko pripomore k zmagi Republike Avstrije v večletnem boju za priznanje izvorne kobilarne lipicanca.
Če bo Republika Avstrija uspešna pri pridobitvi statusa izvorne reje lipicanca, bo Republika Slovenija izgubila primat pri reji in vzreji lipicanca, kar predstavlja neprecenljivo škodo za Republiko Slovenijo. Ne nazadnje lipicanec nosi ime po Lipici od koder dejansko izvira.
Menimo, da je projekt prenove Kobilarne Lipica nacionalnega pomena istočasno pa prelomna točka v 435. letnici obstoja lipicanca v Lipici. Zato je uspešna izvedba projekta nujna za obstoj in nadaljnji razvoj Kobilarne Lipica in lipicanca. Zaradi nujnega črpanja evropskih sredstev, ki so vezana na finančno perspektivno 2007-2013, ki se zaključuje jeseni 2015, je kakršnokoli zavlačevanje nesprejemljivo. Zato je bilo presenečenje ob vložitvi zahteve za revizijo s strani neizbranega izvajalca na, za Kobilarno Lipica najvažnejšega dela investicije, toliko večje, saj so bili brez napak do sedaj izpeljani že trije sklopi, ki se uspešno izvajajo in bodo končani v zahtevanih rokih.
Kobilarna Lipica je v predrevizijskem postopku kot neutemeljeno zavrnila zahtevo za revizijo neizbranega ponudnika, ki pa pri svoji zahtevi vztraja, ne glede na dejstvo, da bo to pomenilo izgubo evropskih sredstev, saj zaradi zakonsko določenega postopka revizije, katerikoli izvajalec del ne bo uspel končati v zahtevnih rokih.
Ob tej priložnosti je v.d. direktorja Kobilarne Lipica, dr. Boštjan Bizjak izjavil: »Želimo si, da se na hrbtih lipicancev ne bi merile moči in spretnosti vpletenih, saj to lahko resno ogrozi nacionalni interes in povzroči nepopravljivo škodo Kobilarne Lipica in lipicancu ter ugledu Kobilarne Lipica v svetu!«

 

Preberite tudi članek, ki smo objavili pred časom v naši reviji z naslovom LIPICANEC, TA ČUDOVITI KONJ

 

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

07.04.2020

Svetovni dan zdravja posvečen zdravstvenim delavcem

Danes, 7. aprila, obeležujemo svetovni dan našega največjega bogastva – zdravja. Letos so…
01.04.2020

Svetovni dan zavedanja o avtizmu

Ste vedeli, da je 18. decembra 2007 Generalna skupščina sprejela resolucijo, ki današnji…
30.03.2020

Nagradna igra: Zaščitimo se!

Še ena nagradna igra, ki smo jo pripravili za naše bralce, je zaključena. Zaščitne maske…
24.03.2020

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…