Ali poznate vrednost svojega krvnega tlaka?

Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu (okoli 1,8 milijarde ljudi) živi s hipertenzijo. Slovenci sodimo v sam vrh, saj ima več kot polovica previsok krvni tlak. Arterijska hipertenzija ali visok krvni tlak je ena najpogostejših bolezni, ki povečuje tveganje obolenj srca in ožilja.

Pomembno je torej, da čim bolj zgodaj ugotovimo, da je krvni tlak zvišan in da z rednim merjenjem krvnega tlaka, spremembo življenskega sloga ter morebitnim zdravljenjem z zdravili preprečimo okvare vitalnih organov (srce, žile, možgani, ledvice). Mnogo ljudi se visokega krvnega tlaka ne zaveda, saj nima simptomov.
Kdaj je krvni tlak previsok?
Če je vaš krvni tlak pod 120/80 mmHg, imate normalen tlak. Če je nižji od 140/90 mmHg in višji od 120/80, obstaja tveganje, da se bo razvila hipertenzija. Svetujemo, da izboljšate prehranjevalne navade z uživanjem več sadja in zelenjave, omejite uporabo soli, opustite kajenje, znižate telesno težo na zdrav nivo in postanete telesno aktivni. Če je vaš krvni tlak 140/90 mmHg in več, svetujemo obisk pri zdravniku, da bo z natančnimi preiskavami ugotovil, ali gre za arterijsko hipertenzijo in če potebujete zdravljenje, da bi preprečili nastanek možganske kapi ali srčnega obolenja. O hudi arterijski hipertenziji govorimo, ko je krvni tlak 180/110 mmHg ali več.

Meritve krvnega tlaka doma
Krvni tlak si lahko izmerite sami doma. Zapišite si vrednosti svojega krvnega tlaka in pulza. Po možnosti zmerite krvni tlak trikrat v razmaku 1-2 minuti. Včasih so meritve nezanesljive, še posebej, če gre istočasno za nereden in nepravilen srčni ritem - atrijsko fibrilacijo. AF je najpogostejša motnja srčnega ritma in predstavlja dejavnik tveganja za nastanek možganske kapi. Pogosta je pri bolnikih, ki imajo arterijsko hipertenzijo in sladkorno bolezen.
Pri bolnikih s sladkorno bolezenijo je dodatna težava pri meritvi krvnega tlaka t.i. ortostatska hipertenzija. Ti bolniki imajo pogosto težave z omoticami in vrtoglavicami, ko stojijo. Sede in leže teh težav ni. Okvarjeni so namreč receptorji ob velikih vratnih žilah, ki prepočasi zaznajo, da je pretok krvi v možgane zmanjšan zaradi stoječega položaja. Zato je pri njih potrebno meriti krvni tlak stoje.

Pravilna izbira merilnika tlaka
Zelo pomembna je pravilna izbira merilnika tlaka. Svetujemo nakup klinično preizkušenih nadlahtnih merilnikov v lekarnah ali specializiranih trgovinah, kjer lahko dobijo tudi morebitno dodatno opremo ter imajo zagotovljeno garancijo in servis merilnikov. Bolje opremljeni merilniki prepoznavajo morebitno aritmijo (oznaka afib), merijo krvni tlak večkrat zaporedoma in izračunavajo povprečja. Priporočeno je redno umerjanje merilnika vsaki dve leti. Merilnik, ki je padel na tla ali bil drugače izpostavljen škodljivim vplivom, je treba obvezno pregledati in preveriti njegovo natančnost. Z meritvami krvnega tlaka v domačem okolju pridobimo dodatne podatke o krvnem tlaku v različnih dnevnih obdobjih in okoliščinah. Samomeritve omogočajo boljše sodelovanje in vodenje pacienta z arterijsko hipertenzijo.

Snežana Škorič, UKC Ljubljana, Bolnica dr. Petra Držaja

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

13.02.2020

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
10.02.2020

Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika.…
10.02.2020

Evropski dan epilepsije

Evropejci drugi ponedeljek v mesecu februarju obeležujemo dan epilepsije, pogoste…
06.02.2020

Zakaj so zimski sprehodi boljši od vseh drugih?

Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja…
02.02.2020

Od tega je odvisen uspeh influencerja!

Mnogi si pred tem zatiskajo oči in v tem ne vidijo bistva ali smisla, a strokovnjaki…