Chia semena bodo obogatela vaš jedilnik in zdravje

Chia semena so obvezna sestavina v jedilniku vsakogar, ki se želi zdravo prehranjevati. Semena so bogata z nujno potrebnimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki nam jih v telesu pogosto primanjkuje, pomembna pa so tudi za delovanje celic in za podporo srčno - žilnemu sistemu ter uravnavanju holesterola. Ugodno vplivajo na možganske funkcije, spomin in koncentracijo.


Chia (Salvia hispanica) je cvetoča rastlina, ki je izvorno doma v Mehiki in Gvatemali, v Evropi pa je vse bolj priljubljena v zadnjih letih, zlasti v obliki semen, saj so ta odličen dodatek k jutranjemu smoothie-u, kosmičem z jogurtom ali celo k solati. Z Dermasal chia semeni ekološke pridelave, lahko popestrite skoraj vsak obrok in le ti bodo postali bogati z minerali, beljakovinami in vlakninami, še najboljše pa je, da je okus semen blag in ga praktično ne boste občutili.


Če ste ljubitelj bolj raznolike hrane, so chia semena prava za vas, saj jih lahko pripravite na več različnih načinov - lahko jih uživate surove, zmlete, v toplih ali hladnih jedeh, ... Semena namočena v vodi pripomorejo k hidraciji telesa, kar je izjemno pomembno zlasti v teh vročih dneh, ko naše telo izgublja prepotrebne minerale. Zelo so priljubljena tudi pri športnikih, saj pripomorejo k sprostitvi mišic po vadbi. Chia semena namreč vsebuje aminokisline, ki jih telo ne more samo proizvesti, so pa nujno potrebne v organizmu. Chia semena so priporočljiva tudi za diabetike, ker naj bi vplivala na nivo sladkorja v krvi s pretvorbo ogljikovih hidratov v enostavne sladkorje.
Dnevno naj bi lahko zaužili do tri čajne žličke semen chia. Vsekakor pa smo pri tem lahko zelo izvirni, saj so semena naraven produkt, ki ga je moč izvrstno vključiti v praktično vsako obstoječo prehrano.


Dermasal Chia semena iz ekološke pridelave pripomorejo k uravnavanju telesne teže in izgube kilogramov, saj povečujejo občutek sitosti, absorpcijo in razgradnjo maščob. Chia semena vam bodo pomagala, da boste dlje časa siti in da ne boste zaužili preveliko količino hrane, saj boste imeli občutek, da imate poln želodec, saj mokra semena proizvedejo želatinasto snov, zaradi česar jih boste dlje prebavljali, vendar bo vaša prebava kljub temu bolj uravnana. Chia semena so primerna tudi za razstrupljanje vašega telesa.


Naj za konec podamo še zanimive primerjave vsebnosti chia semen z vsebnostjo nekaterih drugih izdelkov. 100 g chia semen tako vsebuje približno:
- toliko omega 3 maščobnih kislin kot kilogram lososa,
- toliko kalcija kot pol litra mleka,
- toliko kalija kot dve banani,
- toliko magnezija kot dober kilogram mandljev,
- toliko železa kot 3/4 kg špinače in
- toliko vlaknin kot 350 g otrobov.

Tudi Natalija Verboten za svojo zdravo prehrano poskrbi z Dermasal chia semeni iz ekološke pridelave.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

13.02.2020

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
10.02.2020

Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika.…
10.02.2020

Evropski dan epilepsije

Evropejci drugi ponedeljek v mesecu februarju obeležujemo dan epilepsije, pogoste…
06.02.2020

Zakaj so zimski sprehodi boljši od vseh drugih?

Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja…
02.02.2020

Od tega je odvisen uspeh influencerja!

Mnogi si pred tem zatiskajo oči in v tem ne vidijo bistva ali smisla, a strokovnjaki…