BreastScan - preventivni pregledi dojk

Vsako leto obeležujemo rožnati oktober – mesec boja proti raku dojk. Po podatkih iz leta 2014 v Sloveniji za rakom dojke, ki šteje pri ženskah za najbolj pogosto rakavo obolenje, vsako leto zboli več kot 1.100 žensk, stopnja umrljivosti pa je zastrašujoča. Zgodnje odkrivanje bolezni dojk je ena imed najpomembnejših nalog, s katero se ukvarja sodobna medicina. Cilj je ugotoviti bolezensko stanje dojk, še preden se pojavi tumor.


Andreja Rajh, ing. radiologije, specialistka BreastScan diagnostike

Bolezni dojk so lahko nerakave (benigne) ali rakave (maligne). Med benigne bolezni dojk uvrščamo bolečine v dojkah, ciste, fibrocistično bolezen dojk, vezivne vozliče, izcedek iz bradavice, okužbe, ginekomastijo in drugo. Med maligne bolezni sodijo različne vrste raka dojke. Rak dojke najpogosteje nastane v mlečnih žlezah in mlečnih vodih (približno 90 %), maščobnem ali vezivnem tkivu, različne vrste raka napredujejo različno hitro. Zgodnje odkrivanje bolezni je bistvenega pomena. Priporoča se zlasti rutinsko mesečno samopregledovanje dojk, vendar to ugotovi bolezen šele, ko je tumor dovolj velik, da ga lahko otipamo. Zato metoda BreastScan prevzema v preventivi vse pomembnejšo vlogo.

Znaki, ki lahko kažejo na obolenje:
- zatrdlina oziroma oteklina v dojki, ki ne izgine
- nagubana ali uvlečena koža
- luskava koža ob prsni bradavici
- spremenjena oblika dojk ali prsnih bradavic
- izcedek iz prsne bradavice

S preventivnimi metodami v povprečju še vedno odkrijemo le okoli 15 % raka dojke (85 % ga odkrijejo ženske same z otipavanjem), kar odraža dejstvo, da tovrstni preventivi ne posvečamo dovolj pozornosti. Zaskrbljujoča je posledično tudi izredno visoka stopnja umrljivosti, v povprečju 25 %, torej vsaka četrta ženska.

Metoda BreastScan temelji na merjenju spremembe temperature na površini, kot tudi v globini tkiva dojke in je s tem edina naprava v svetovnem merilu, ki to zmore (vse ostale merijo le površinsko temperaturo). Metoda BreastScan odlično dopolnjuje obstoječe diagnostične metode, ima pa tudi nekaj prednosti v primerjavi z mamografijo, ki je trenutno v svetu najbolj razširjena metoda preventivne diagnostike:

o metoda BreastScan zazna že zgodnje procese v tkivu dojke, medtem ko npr. mamografija bolezen »vidi« šele z nastankom tumorja. V povprečju je tumor z mamografijo diagnosticiran pri velikosti 0,7 cm, več let po začetku bolezni,

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

08.08.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
29.07.2020

Izkoristite letošnji turistični bon v objemu zelenih gričev

Ob četrtkih in petkih marsikdo razmišlja, kam bi se lahko odpravil na enodnevni izlet med…
17.07.2020

Neprijetna srečanja v morju

Ne glede na to, kam se poleti odpravljamo na zaslužen oddih, moramo biti previdni. Na nas…
17.07.2020

Na dopust za izboljšanje delovne kondicije

Vsakih nekaj mesecev naše telo potrebuje nekoliko daljši odklop od dnevne rutine. Študije…
13.07.2020

Omega 3 »Premium« kakovosti

Povprečen Evropejec zaužije premalo omega 3 Nenasičene maščobne kisline so izredno…