Dan brez cigarete

Danes je Dan brez cigarete. Tudi v letošnjem letu, dne 31. januarja obeležujemo ta obetajoči dan, ki naj bi vsem kadilcem pomenil priložnost in spodbudo za opustitev kajenja.

Nacionalne mreže nevladnih organizacij s področja javnega zdravja – Mreža NVO varujejo naše zdravje, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mreža 25x25, Preventivna platforma in Rdeči križ Slovenije - so podale izjave za javnost ob dnevu brez cigarete.

Raba tobaka je vodilni preprečljivi vzrok številnih prezgodnjih smrti v Sloveniji (vsaka 7. med 30-44 letom in vsaka 3. med 45-59 letom starosti), kroničnih nenalezljivih bolezni in drugih bolezni ter zdravstvenih težav že v obdobju mladostništva, kar zahteva visok davek za zdravje, blagostanje prebivalcev Slovenije, za zdravstveni sistem in celotno družbo. Kajenje tobaka škoduje vsakemu organu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Zdravje je ogroženo tudi pri nekadilcih, ki so dolgotrajno izpostavljeni tobačnemu dimu; prav tako je ogroženo zdravje še nerojenega otroka, če kadi nosečnica. Z ratifikacijo Okvirne konvencije SZO za nadzor nad tobakom (MOSZOT) tudi Slovenija sledi vzoru mnogih držav v prizadevanju za družbo brez tobaka. Z globalno strategijo SZO za obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni lahko s skupnimi močmi delež kadilcev do leta 2025 zmanjšamo za 30% (na 16, 8%). Z Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 "Skupaj za družbo zdravja", Slovenija sledi zgledu držav, ki nameravajo ustvariti družbo brez tobaka, v kateri bo delež kadilcev pod petimi odstotki.

Med vsemi podanimi izjavami predstavnikov nevladnih organizacij izdvajamo besede predsednika RKS, prof.dr. Dušana Kebra, dr.med.:

»Tobak poglablja revščino na račun profita tobačne industrije. Proizvodnja in poraba tobaka služi zgolj kapitalu. Hrbtna stran profita oziroma dobičkov tobačne industrije sta negativno zdravje in začarani krog revščine. Večji ko so dobički tobačne industrije, večja je po drugi strani revščina in stroški za odpravljanje njenih učinkov. Revni namreč porabijo največ tobaka in zanj namenijo bistveno večji delež prihodka kot bogatejši. Pri njih strošek, ki ga namenijo za tobak, predstavlja pomembno zmanjšanje stroška za hrano, bivanje, izobraževanje, zdravje in socialno varnost. Njihov dostop do informacij o zdravem načinu življenja je bistveno manjši, zmožnost zdravega načina življenja pa skrajno omejena. Ob tem, ko je tveganje za nastanek bolezni, povezanih s kajenjem ter za prezgodnjo smrtnost zaradi teh bolezni, premo sorazmerno aktualnemu naraščanju revščine in ob tem, ko stroški držav za zdravljenja in odpravljanja posledic revščine naraščajo, tobačna industrija kuje dobičke. Pri tem se poslužuje vse bolj sofisticiranih in agresivnih marketinških strategij, ki jih pripravljajo inženirji ljudskih duš. V Rdečem križu Slovenije zato podpiramo tobačno politiko in tobačno zakonodajo, ki je v prid varovanja in krepitve zdravja in preprečevanja ali zmanjševanja (učinkov) revščine. «

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

02.07.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
01.07.2020

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na…
30.06.2020

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
25.06.2020

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…
21.06.2020

Čas za krepitev imunskega sistema je ZDAJ!

Barbara Bajc Poletje ni le čas počitnic, morja in sonca, ampak tudi idealni čas za…