Dan brez cigarete

Danes je Dan brez cigarete. Tudi v letošnjem letu, dne 31. januarja obeležujemo ta obetajoči dan, ki naj bi vsem kadilcem pomenil priložnost in spodbudo za opustitev kajenja.

Nacionalne mreže nevladnih organizacij s področja javnega zdravja – Mreža NVO varujejo naše zdravje, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mreža 25x25, Preventivna platforma in Rdeči križ Slovenije - so podale izjave za javnost ob dnevu brez cigarete.

Raba tobaka je vodilni preprečljivi vzrok številnih prezgodnjih smrti v Sloveniji (vsaka 7. med 30-44 letom in vsaka 3. med 45-59 letom starosti), kroničnih nenalezljivih bolezni in drugih bolezni ter zdravstvenih težav že v obdobju mladostništva, kar zahteva visok davek za zdravje, blagostanje prebivalcev Slovenije, za zdravstveni sistem in celotno družbo. Kajenje tobaka škoduje vsakemu organu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Zdravje je ogroženo tudi pri nekadilcih, ki so dolgotrajno izpostavljeni tobačnemu dimu; prav tako je ogroženo zdravje še nerojenega otroka, če kadi nosečnica. Z ratifikacijo Okvirne konvencije SZO za nadzor nad tobakom (MOSZOT) tudi Slovenija sledi vzoru mnogih držav v prizadevanju za družbo brez tobaka. Z globalno strategijo SZO za obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni lahko s skupnimi močmi delež kadilcev do leta 2025 zmanjšamo za 30% (na 16, 8%). Z Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 "Skupaj za družbo zdravja", Slovenija sledi zgledu držav, ki nameravajo ustvariti družbo brez tobaka, v kateri bo delež kadilcev pod petimi odstotki.

Med vsemi podanimi izjavami predstavnikov nevladnih organizacij izdvajamo besede predsednika RKS, prof.dr. Dušana Kebra, dr.med.:

»Tobak poglablja revščino na račun profita tobačne industrije. Proizvodnja in poraba tobaka služi zgolj kapitalu. Hrbtna stran profita oziroma dobičkov tobačne industrije sta negativno zdravje in začarani krog revščine. Večji ko so dobički tobačne industrije, večja je po drugi strani revščina in stroški za odpravljanje njenih učinkov. Revni namreč porabijo največ tobaka in zanj namenijo bistveno večji delež prihodka kot bogatejši. Pri njih strošek, ki ga namenijo za tobak, predstavlja pomembno zmanjšanje stroška za hrano, bivanje, izobraževanje, zdravje in socialno varnost. Njihov dostop do informacij o zdravem načinu življenja je bistveno manjši, zmožnost zdravega načina življenja pa skrajno omejena. Ob tem, ko je tveganje za nastanek bolezni, povezanih s kajenjem ter za prezgodnjo smrtnost zaradi teh bolezni, premo sorazmerno aktualnemu naraščanju revščine in ob tem, ko stroški držav za zdravljenja in odpravljanja posledic revščine naraščajo, tobačna industrija kuje dobičke. Pri tem se poslužuje vse bolj sofisticiranih in agresivnih marketinških strategij, ki jih pripravljajo inženirji ljudskih duš. V Rdečem križu Slovenije zato podpiramo tobačno politiko in tobačno zakonodajo, ki je v prid varovanja in krepitve zdravja in preprečevanja ali zmanjševanja (učinkov) revščine. «

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

13.02.2020

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
10.02.2020

Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika.…
10.02.2020

Evropski dan epilepsije

Evropejci drugi ponedeljek v mesecu februarju obeležujemo dan epilepsije, pogoste…
06.02.2020

Zakaj so zimski sprehodi boljši od vseh drugih?

Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja…
02.02.2020

Od tega je odvisen uspeh influencerja!

Mnogi si pred tem zatiskajo oči in v tem ne vidijo bistva ali smisla, a strokovnjaki…