11. april - Svetovni dan Parkinsonove bolezni

Tako kot vse bolezni, je tudi Parkinsonovo pomembno čim prej prepoznati, se z njo s pomočjo strokovnjakov tudi soočiti in jo zdraviti. Pojavlja se večinoma pri starejših, v Sloveniji pa se obolelih več kot 7000 oseb. Vzroka za njen nastanek ne poznamo, prav tako je ne moremo pozdraviti.

Kdaj lahko posumimo, da gre za Parkinsonovo bolezen?
Oseba, ki ji je diagnosticirana Parkinsonova bolezen, se sooči s precejšnjo stisko, še posebej ob spoznanju, da se je ne da pozdraviti. Ne le to – bolezen je napredujoča, kar pomeni, da se z leti zdravstveno stanje slabša, simptomi postajajo vse bolj izraziti in moteči.
Parkinsonova bolezen se pri vsakem bolniku razvije na drugačen način in nepredvidljivo. Obolele z blago obliko doletijo simptomi tresenja, napetost mišic, togost ... Omenjena bolezen pa ima tudi težjo obliko, pri kateri se pri obolelih poleg primarnih simptomov pojavijo še sekundarni simptomi (npr. depresija, motnje spanca, vrtoglavice, demenca, težave z govorom, požiranjem in težave v spolnosti).
Simptomov je torej precej. V Trepetliki, društvu bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami, pravijo, da je poleg motoričnih (mišična togost, tresenje, upočasnjeno gibanje, izguba ravnotežja ...), celo več kot 40 tudi nemotoričnih simptomov. Kadar so opaženi, je smiseln obisk pri specialistu nevrologu, ki bo opravil podrobnejše preiskave in bolnika natančneje seznanil s posledicami, ki jih prinaša ta bolezen ter bo pacienta po potrebi napotil v specializirana centra za motnje gibanja.

Vpliv tudi na bližnje
Bolezen pa ne prizadene le bolnika samega, temveč posredno vpliva tudi na njegove bližnje ter kakovost njihovega življenja. Najprej se je treba sprijazniti z diagnozo, premostiti začetni šok ob spoznanju, da se bo življenje v prihodnosti zelo spremenilo, predvsem pa se je potrebno pogovoriti in skušati prilagoditi. Skrbniki so pogosto obremenjeni, saj oboleli sčasoma ne more več opravljati del, ki jih je včasih z lahkoto.
Vsekakor je potrebna celostna obravnava bolnika z multidisciplinarnim pristopom ter predvsem skrb za to, da bo družba bolezen prepoznala in posledično bolnike s to napredujočo degenerativno bolezen možganov sprejemala in jim pomagala.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

02.07.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
01.07.2020

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na…
30.06.2020

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
25.06.2020

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…
21.06.2020

Čas za krepitev imunskega sistema je ZDAJ!

Barbara Bajc Poletje ni le čas počitnic, morja in sonca, ampak tudi idealni čas za…