April je poseben mesec

April je poseben mesec, saj 22. praznujemo dan Zemlje. Če ste datum spregledali, nič hudega. Pomembno je, da vsak dan v letu nekaj svojih misli in tudi dejanj posvetimo planetu, ki nam nudi vse potrebno za življenje.

Do Zemlje se nemalokrat obnašamo precej mačehovsko, čeprav se vsi dobro zavedamo, da jo je treba lepo ohranjati, skrbeti zanjo in jo za naslednje generacije ohraniti čisto. To lahko naredimo le, če smo pri aktivni, če osveščamo, delujemo v smeri, ki našemu planetu pomaga ohranjati naravne vire, naravne lepote ...

 

Reciklirajmo!
Ne pravijo zaman, da odpad nekega človeka, lahko pomeni zaklad za drugega. Zato reciklirajmo, poskrbimo, da bodo naši odpadki predelani in ponovno uporabljeni.

Skrbimo za vodo!
Če bi se poglobili v kakšno izmed literatur, ki omenja, koliko ljudi nima dostopa do pitne vode, bi se zgrozili. Mi se kopamo v bazenih z vodo, medtem ko morajo otroci prehoditi veliko kilometrov, da sploh pridejo do kakšne kapljice ... Pomislimo na to, kadar si umivamo zobe, se tuširamo, čistimo avtomobile. Med umivanjem zapirajmo pipo, da voda ne teče konstantno, popravimo tiste pipe, iz katerih vsak dan curlja, prav tako bodimo pozorni, da bo naš pralni ali pomivalni stroj poln, preden ga prižgemo.

Uporabljajmo javni prevoz!

Če bi se večkrat odločali za uporabo javnega prevoza, bi naredili dve koristi. Naša Zemlja bi bila manj onesnažena, ker bi bilo na cestah manj avtomobilov, poleg tega bi poskrbeli še za naše zdravje, saj bo morali narediti par korakov do službe, šole, banke, pošte ... Namesto vožnje z avtomobilom lahko izberete vožnjo s kolesom ali pa se kam odpravite peš. Če pa se že usedete v avtomobil, pa poskrbite, da bo le-ta poln in da boste s sabo vzeli še kakšnega prijatelja, sodelavca, kolega, ki gre v isto smer kot vi.

Izbirajte lokalno hrano!
Poiščite lokalne pridelovalce in kupujte od njih, namesto da se odpravite v velike veleblagovnice in izbirate sadje, zelenjavo iz zelo oddaljenih krajev. S tem boste privarčevali pri nakupu bencina, zmanjšali boste onesnaženost in spodbudili lokalno ekonomijo. Ko boste nakupovali od lokalnega kmeta, s seboj vzemite vrečko, da vam jo ne bo potrebno kupovati in nositi domov poleg dobre hrane še plastično vrečko, ki na koncu tako in tako pristane v smeteh in onesnaži naše okolje.

Bodimo aktivni!
To lahko pomeni, da se ne sprehodimo mimo smeti, ki je na tleh, temveč jo poberemo. Ali pa, da se o ohranjanju Zemlje pogovarjamo s prijatelji ter širimo informacije o tem, kaj lahko naredimo za boljši jutri. Prav je, da pišemo o tem. Tudi aktivna udeležba v različnih akcijah, ki skrbijo za ohranjanje okolja je odlična popotnica, da pokažemo vzor, po katerem se bodo zgledovali naši najmlajši. Ena takšnih akcij je tudi Jaz, ti, mi za Slovenijo, ki jo organizira društvo Tandem Zagorje, skupaj s partnerji Dinos DROE Unirec, programom Ekošola, Rdečim križem Slovenija in našo revijo Bogastvo zdravja. Akcija se je pričela odvijati na svetovni dan voda, 22. marca, ravno na dan Zemlje, 22. aprila, pa se je zaključilo zbiranje plastenk za nakup ogrevalne mizice v izolski porodnišnici. Rezultati zbiranja bodo znani po 15. maju in bodo objavljeni na spletni strani www.bogastvozdravja.si in na FB strani akcije. Letos je sodelovalo 192 vzgojno-izobraževalnih zavodov (vrtci, osnovne šole, srednje šole). Še vedno pa je čas, da dodate delček v mozaik dobrodelnosti. Pošljite SMS s ključno besedo INKUBATOR5 na številko 1919 ter prispevajte 5 EUR, ki se v humanitarni namen zbirajo pri Rdečem križu Slovenija.

(Promocijsko sporočilo)

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

02.07.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
01.07.2020

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na…
30.06.2020

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
25.06.2020

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…
21.06.2020

Čas za krepitev imunskega sistema je ZDAJ!

Barbara Bajc Poletje ni le čas počitnic, morja in sonca, ampak tudi idealni čas za…