Dan odprtih vrat v Žički Kartuziji

V sredo, 27. septembra, na Svetovni dan turizma bo TIC Slovenske Konjice široko odprl vrata v nekdanji kartuzijanski samostan, Žičko kartuzijo, ki ga je okoli 1160 ustanovil štajerski mejni grof Otokar III. Štajerski.

Prva poslopja, ki so jih zgradili menihi, so bila lesena, kasneje zidana, v 15. stoletju pa je nastalo še poslopje sedanjega Gastuža, danes ene najstarejših še delujočih gostiln v Srednji Evropi. Redovno življenje je zamrlo, ko je leta 1782 takratni cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke kartuzije. Po letu 1827 so pričele stavbe propadati, zadnje desetletje pa se življenje v Žičko kartuzijo ponovno vrača, postala je tudi zelo priljubljena poročna destinacija.

Območje Slovenskih Konjic je znano po dobrih vinih, malokdo pa ve, da so že kartuzijanski menihi v kleteh Žičke kartuzije pridelovali vino, o čemer pričajo zapisi iz druge polovice 15. stoletja. Danes v obokanih kleteh bivšega samostana zori kar 60.000 steklenic penin bele in rosé iz Vinske kleti Zlati grič, urejene pa imajo tudi prostore za pokušino vrhunskih vin iz te prestižne vinske kleti.

Naslednji teden boste imeli odlično priložnost, da si brezplačno ogledate ta zgodovinski zaklad, organizirani pa bodo tudi brezplačni vodeni ogledi ob 10., 12., 14. in 16. uri. Imeli boste tudi priložnost, da kupite kakšno steklenico vrhunske in nagrajene penine Zlati grič, ki vas bo zagotovo navdušila.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

13.02.2020

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
10.02.2020

Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika.…
10.02.2020

Evropski dan epilepsije

Evropejci drugi ponedeljek v mesecu februarju obeležujemo dan epilepsije, pogoste…
06.02.2020

Zakaj so zimski sprehodi boljši od vseh drugih?

Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja…
02.02.2020

Od tega je odvisen uspeh influencerja!

Mnogi si pred tem zatiskajo oči in v tem ne vidijo bistva ali smisla, a strokovnjaki…