Dan odprtih vrat v Žički Kartuziji

V sredo, 27. septembra, na Svetovni dan turizma bo TIC Slovenske Konjice široko odprl vrata v nekdanji kartuzijanski samostan, Žičko kartuzijo, ki ga je okoli 1160 ustanovil štajerski mejni grof Otokar III. Štajerski.

Prva poslopja, ki so jih zgradili menihi, so bila lesena, kasneje zidana, v 15. stoletju pa je nastalo še poslopje sedanjega Gastuža, danes ene najstarejših še delujočih gostiln v Srednji Evropi. Redovno življenje je zamrlo, ko je leta 1782 takratni cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke kartuzije. Po letu 1827 so pričele stavbe propadati, zadnje desetletje pa se življenje v Žičko kartuzijo ponovno vrača, postala je tudi zelo priljubljena poročna destinacija.

Območje Slovenskih Konjic je znano po dobrih vinih, malokdo pa ve, da so že kartuzijanski menihi v kleteh Žičke kartuzije pridelovali vino, o čemer pričajo zapisi iz druge polovice 15. stoletja. Danes v obokanih kleteh bivšega samostana zori kar 60.000 steklenic penin bele in rosé iz Vinske kleti Zlati grič, urejene pa imajo tudi prostore za pokušino vrhunskih vin iz te prestižne vinske kleti.

Naslednji teden boste imeli odlično priložnost, da si brezplačno ogledate ta zgodovinski zaklad, organizirani pa bodo tudi brezplačni vodeni ogledi ob 10., 12., 14. in 16. uri. Imeli boste tudi priložnost, da kupite kakšno steklenico vrhunske in nagrajene penine Zlati grič, ki vas bo zagotovo navdušila.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…
21.03.2020

#ostanidoma: 6 idej za kakovostno preživljanje časa doma

Glede na trenutne razmere v državi in svetu verjamemo, da se je velik del vas, zaradi…
20.03.2020

Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo.…
12.03.2020

Vagina si zasluži, da jo negujemo in spoštujemo

Mateja Ribič je po poklicu računovodja, mama dveh sončkov in ženska, ki prebuja v sebi…
slika2 virus
10.03.2020

Terapije dr. Clark – drugačen pristop, ki prinaša rezultate

Poslanstvo dr. Hulde Regehr Clark je bilo pomagati človeštvu, zato ne preseneča, da je…