Čili vino najbolj inovativnega mladega kmeta

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) spodbujata inovativnost med mladimi na podeželju, zato sta že 11. leto zapored organizirali izbor INOVATIVNI MLADI KMET/KMETICA.

Na spletnem glasovanju smo lahko glasovali tako, da smo všečkali predstavitv ideje, ki nam je bila všeč. Zmagovalec je bil tisti, ki je zbral največ všečkov in ki je prepričal strokovno komisijo pod vodstvom Jožice Vodopivec Rozman, da v največji meri izpolnjuje kriterije inovativnosti. Letos se lahko z zmago ponaša Matic Vizjak iz Šmarja pri Jelšah, ki je prejel priznanje Zveze slovenske podeželske mladine in nagrado Gospodarskega razstavišča: stojnico na sejmih Natour Alpe-Adria 2018 in Narava-zdravje 2018.

Tridesetletni Matic je ljubitelj pikantne hrane, ki je naredili čili vino. »Prvič leta 2014, a je bilo takrat preveč pekoče, s premalo sladkorja ... Z leti smo ga izboljšali, dodelali in v New Yorku dobili 3 odličja, 2 srebrni in zlato medaljo, čeprav je bila konkurenca huda – predstavilo se je namreč okoli 650 vinarjev iz celega sveta,« pojasni Matic. Na dveh hektarjih zemljišča njegova družina goji šparglje, ukvarjajo se s čebelarstvom in pripravljajo kremne mešanice medu, delajo moko iz koruze, pire, ajde in pšenice, piko na i pa so dodali še z inovativnim, vrhunskim čili vinom.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…
21.03.2020

#ostanidoma: 6 idej za kakovostno preživljanje časa doma

Glede na trenutne razmere v državi in svetu verjamemo, da se je velik del vas, zaradi…
20.03.2020

Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo.…
12.03.2020

Vagina si zasluži, da jo negujemo in spoštujemo

Mateja Ribič je po poklicu računovodja, mama dveh sončkov in ženska, ki prebuja v sebi…
slika2 virus
10.03.2020

Terapije dr. Clark – drugačen pristop, ki prinaša rezultate

Poslanstvo dr. Hulde Regehr Clark je bilo pomagati človeštvu, zato ne preseneča, da je…