Čili vino najbolj inovativnega mladega kmeta

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) spodbujata inovativnost med mladimi na podeželju, zato sta že 11. leto zapored organizirali izbor INOVATIVNI MLADI KMET/KMETICA.

Na spletnem glasovanju smo lahko glasovali tako, da smo všečkali predstavitv ideje, ki nam je bila všeč. Zmagovalec je bil tisti, ki je zbral največ všečkov in ki je prepričal strokovno komisijo pod vodstvom Jožice Vodopivec Rozman, da v največji meri izpolnjuje kriterije inovativnosti. Letos se lahko z zmago ponaša Matic Vizjak iz Šmarja pri Jelšah, ki je prejel priznanje Zveze slovenske podeželske mladine in nagrado Gospodarskega razstavišča: stojnico na sejmih Natour Alpe-Adria 2018 in Narava-zdravje 2018.

Tridesetletni Matic je ljubitelj pikantne hrane, ki je naredili čili vino. »Prvič leta 2014, a je bilo takrat preveč pekoče, s premalo sladkorja ... Z leti smo ga izboljšali, dodelali in v New Yorku dobili 3 odličja, 2 srebrni in zlato medaljo, čeprav je bila konkurenca huda – predstavilo se je namreč okoli 650 vinarjev iz celega sveta,« pojasni Matic. Na dveh hektarjih zemljišča njegova družina goji šparglje, ukvarjajo se s čebelarstvom in pripravljajo kremne mešanice medu, delajo moko iz koruze, pire, ajde in pšenice, piko na i pa so dodali še z inovativnim, vrhunskim čili vinom.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

13.02.2020

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
10.02.2020

Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika.…
10.02.2020

Evropski dan epilepsije

Evropejci drugi ponedeljek v mesecu februarju obeležujemo dan epilepsije, pogoste…
06.02.2020

Zakaj so zimski sprehodi boljši od vseh drugih?

Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja…
02.02.2020

Od tega je odvisen uspeh influencerja!

Mnogi si pred tem zatiskajo oči in v tem ne vidijo bistva ali smisla, a strokovnjaki…