Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Mnogi otroci so bili danes še posebej veseli jutranjega prihoda v šolo ali vrtec. Namreč, tam jih je čakal tradicionalni slovenski zajtrk. Že sedmo leto zapored se na njihovi mizi na ta dan znajdejo dobrote slovenskih ponudnikov.

Danes se je po besedah ministra za kmetijstvo, Dejana Židana, zajtrka razveselilo kar 260.000 otrok. Zajtrk naj bi, poleg kruha, masla, medu in mleka, ki morajo biti pridelani oziroma predelani v Sloveniji, sestavljalo jabolko oziroma kakšno drugo sadje slovenskega porekla. Minister je še poudaril, da je cilj tradicionalnega slovenskega zajtrka obuditi kulturo zajtrka, dati poudarek lokalni oskrbi, kar pomeni bolj sveže, bolj kakovostno in bistveno manjše onesnaževanje okolja.

Danes pa obeležujemo tudi Dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS prvič razglasila pred petimi leti z namenom, da bi postavila v ospredje lokalne pridelovalce hrane in širila informacije o tem, kako zelo zdrava je hrana, ki prihaja od blizu, sosednjih kmetij, takšna, ki ne potrebuje dneve in tedne, da prispe do trgovskih polic in nato v naš hladilnik ali na mizo.

Seveda pa ne smemo pozabiti, da je poleg zdrave hrane in gibanja za celostni razvoj posameznika pomembna tudi nekoliko drugačna »hrana« - hrana za dušo, kar pomeni, da je potrebno prisluhniti sebi in početi stvari, ki nas razveseljujejo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

13.02.2020

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
10.02.2020

Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika.…
10.02.2020

Evropski dan epilepsije

Evropejci drugi ponedeljek v mesecu februarju obeležujemo dan epilepsije, pogoste…
06.02.2020

Zakaj so zimski sprehodi boljši od vseh drugih?

Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja…
02.02.2020

Od tega je odvisen uspeh influencerja!

Mnogi si pred tem zatiskajo oči in v tem ne vidijo bistva ali smisla, a strokovnjaki…