Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Mnogi otroci so bili danes še posebej veseli jutranjega prihoda v šolo ali vrtec. Namreč, tam jih je čakal tradicionalni slovenski zajtrk. Že sedmo leto zapored se na njihovi mizi na ta dan znajdejo dobrote slovenskih ponudnikov.

Danes se je po besedah ministra za kmetijstvo, Dejana Židana, zajtrka razveselilo kar 260.000 otrok. Zajtrk naj bi, poleg kruha, masla, medu in mleka, ki morajo biti pridelani oziroma predelani v Sloveniji, sestavljalo jabolko oziroma kakšno drugo sadje slovenskega porekla. Minister je še poudaril, da je cilj tradicionalnega slovenskega zajtrka obuditi kulturo zajtrka, dati poudarek lokalni oskrbi, kar pomeni bolj sveže, bolj kakovostno in bistveno manjše onesnaževanje okolja.

Danes pa obeležujemo tudi Dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS prvič razglasila pred petimi leti z namenom, da bi postavila v ospredje lokalne pridelovalce hrane in širila informacije o tem, kako zelo zdrava je hrana, ki prihaja od blizu, sosednjih kmetij, takšna, ki ne potrebuje dneve in tedne, da prispe do trgovskih polic in nato v naš hladilnik ali na mizo.

Seveda pa ne smemo pozabiti, da je poleg zdrave hrane in gibanja za celostni razvoj posameznika pomembna tudi nekoliko drugačna »hrana« - hrana za dušo, kar pomeni, da je potrebno prisluhniti sebi in početi stvari, ki nas razveseljujejo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

02.07.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
01.07.2020

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na…
30.06.2020

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
25.06.2020

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…
21.06.2020

Čas za krepitev imunskega sistema je ZDAJ!

Barbara Bajc Poletje ni le čas počitnic, morja in sonca, ampak tudi idealni čas za…