Danes se spomnimo na osebe z Downovim sindromom

Če boste danes videli koga, ki ima obuti različni nogavici, ga ne glejte postrani. Morda se ni zmotil, ampak je to storil z namenom, da bi opozoril na svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo na današnji dan.

Ste se tudi vi pridružili mednarodnem gibanju Rock your socks in ste si v znak podpore obuli različni nogavici? Ne bi bili edini, saj na ta dan potekajo po celem svetu aktivnosti, ki opozarjajo na to bolezen, ki jo drugače imenujemo trisomija 21 (21. kromosom ni dvojno, ampak je trojno prisoten). Z različnimi dogodki ljudje, organizacije, institucije, društva in posamezniki opozarjajo in izobražujejo o tem, kaj je ta bolezen, kako se je mogoče z njim soočati, kako se bolniki vključujejo v okolje in podobno. Vsako leto se sliši glasneje in dlje glas oseb, ki se soočajo z Downovim sindromom ter njihovih skrbnikov ter strokovnjakov, ki se ukvarjajo s to boleznijo. Letošnji dan je posvečen geslu: Kaj lahko prispevam k skupnosti?

Osebe z Downovim sindromov so nekoliko v zaostanku s telesnim in duševnim razvojem, so pogosto posebne na svoj način, a kljub svojim oviram imajo ogromno pozitivnih, individualnih lastnosti in karakteristik. Prepoznamo jih po tipičnih obraznih potezah (kratek nos, širši razmik med očmi, značilna oblika oči ...), na roki imajo namesto dveh samo eno prečno brazdo. Pri Downovem sindromu so pogostejše tudi nekatere bolezni, kot so težave s srčnimi obolenji, z motnjami dihanja, imunske in hormonalne motnje ...

Foto: visualhunt

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

07.04.2020

Svetovni dan zdravja posvečen zdravstvenim delavcem

Danes, 7. aprila, obeležujemo svetovni dan našega največjega bogastva – zdravja. Letos so…
01.04.2020

Svetovni dan zavedanja o avtizmu

Ste vedeli, da je 18. decembra 2007 Generalna skupščina sprejela resolucijo, ki današnji…
30.03.2020

Nagradna igra: Zaščitimo se!

Še ena nagradna igra, ki smo jo pripravili za naše bralce, je zaključena. Zaščitne maske…
24.03.2020

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…