Brazgotine - trajni spomini na koži


Čeprav jih mnogi ponosno nosijo in nekateri z njimi krasijo telo so za večino brazgotine na koži trajen in neželeni spomin na dramatične dogodke iz preteklosti. Vsi jih imamo in večina se nas jih želi znebiti. Zanesljivo so brazgotine najpogostejša tema o kateri plastični kirugi razpravljamo v ambulantah. Ljudje sprašujejo s čim jih mazati, kako jih ščititi ali kako jih odpraviti. Kljub temu da je o brazgotinah napisanega veliko, se večkrat izkaže da o negi in odstranjevanju brazgotin kroži precej zmotnih prepričanj.

Peter Zorman, plastični in estetski kirurg, Plastična kirurgija Zorman, www. Plasticna-kirurgija.si

Zakaj nastanejo?
Brazgotinjenje je zaščitni odgovor organizma na poškodbo ob katerem telo obnovi kontinuiteto kože in prepreči vstop mikrobom v notranjost organizma. Na mestu brazgotine zdravo kožo zamenja preplet čvrstih, nepravilno urejenih vezivnih vlaken, brez lasnih mešičkov, žlez in ostalih adneksov, ki so sicer prisotni v koži.
Najsrečnejši imajo brazgotine le kot posledice odrgnin kolen in komolcev iz otroških let, drugi zaradi poškodb ob nesrečah, opeklin ali operativnih posegov.
Zanimivo je, da se rane ljudi kot najbolj razvite vrste na zemlji celijo z brazgotinami, medtem ko nekaterim dvoživkam, denimo močeradu, lahko po odstranitvi ponovno zraste cel ud. Kakorkoli, narava pri človeku pokaže cel spekter poznih posledic celjenja ran, od grdih mesnatih hipertrofičnih brazgotin na eni strani do celjenja brez kakršnih koli vidnih znakov ali brazgotin pri zarodkih do drugega tromesečja nosečnosti.

Kako so videti?
Brazgotine zorijo in se spreminjajo več kot leto dni. V tem času pobledijo in se zmehčajo,tako da na mestu rane ostane le tanka komaj vidna črta. Hipertrofične brazgotine nastanejo zaradi pretiranega kopičenja vezivnega tkiva, so rdeče, pečejo in srbijo, nekaj mesecev dvignjene nad nivo okoljne kože, nato pa se postopno nekoliko zmehčajo in zbledijo. Keloidne brazgotine imajo sprva podobno obliko, vendar se zaradi dedne nagnjenosti spontano ne zmanjšajo, pač pa se njihova rast nadaljuje preko meja prvotne rane. Če jih samo izrežemo, spodbudimo njihovo rast in praviloma ostanejo še večje, zato je ob izrezu potrebno dodatno zdravljenje. Zaradi elastičnosti kože ali ob večjih napetostih na šivni črti se v času zorenja brazgotine lahko tudi pretirano raztegnejo. Razvlečene brazgotine so blede, površina je lahko pod nivojem okoljne kože, videti je, kot bi se robovi rane razmaknili. Posebna vrsta brazgotin so atrofične ali vdrte brazgotine, ki so najpogosteje posledica aken. Lahko so majhne za bucikino glavico ali zajemajo večja področja.
Poleg spremenjene strukture kože je lahko moteča tudi barva brazgotin. Rdečkasto obarvanje je posledica povečane prekrvavitve brazgotinskega tkiva v začetnih fazah in postopno izgine. Hipopigmentacije ali bleda razbarvanja so praviloma trajna, saj nastanejo zaradi poškodbe oziroma odsotnosti melanocitov na mestu brazgotine. Izgled brazgotine je v veliki meri odvisen tudi od tega, kje in kako brazgotina leži. Brazgotine so ob enaki poškodbi najmanj izrazite na delih, kjer je koža tanka in ni napeta. Zato so brazgotine na zgornjih vekah praktično neopazne. Tam se nikoli ne pojavijo hipertrofične ali keloidne brazgotine. Zaradi razlik v strukturi in ohlapnosti kože se brazgotine na istih delih telesa razlikujejo glede na starostno obdobje. Pri starejših ljudeh, ki imajo tanjšo in manj napeto kožo so brazgotine lepše in manj opazne. Zaradi istih razlogov so manj opazne so tudi brazgotine, ki so položene vzporedno z napetostnimi črtami kože, ki jih naredijo mišice in sila težnosti.

Zakaj nas motijo?
Brazgotine glede na videz, velikost in mesto lahko predstavljajo hudo estetsko težavo. Zaradi motene samopodobe in manjše samozavesti nas lahko ovirajo na vseh ravneh življenja. Poleg estetskih lahko predstavljajo tudi funkcionalne težave, kot so: zmanjšana gibljivost sklepov, težave pri zapiranju očesa, moten občutek za dotik in ponavljajoče rane.

Kako jih lahko preprečimo?
Na končni videz brazgotine vplivajo številni dejavniki. Nekatere poznamo, številnih ne. Na nekatere lahko pomembno vplivamo, na druge, kot so prirojena nagnjenost, tip kože ali starost žal ne.

Na začetku je pomembna pravila oskrba rane in nega rane v fazi celjenja. V kolikor se rana vname ali zaradi drugih razlogov dolgo celi bo brazgotina izrazitejša. Kdaj je potrebno rano le očistiti in sterilno pokriti ali kirurško oskrbeti je včasih dilema, o kateri lahko presodi le zdravnik z izkušnjami. Glede na rezultate pravilno zasnovanih znanstvenih raziskav vemo, da v fazi zorenja na končni videz brazgotine pozitivno vplivajo: masaža, vlažno okolje in pritisk. Za masažo lahko uporabimo katerokoli nevtralno mastno kremo ali olje. Masiramo v smeri poteka brazgotine 15-20 min dnevno. Za vlažno okolje v fazi zorenja brazgotine poskrbimo s silikonskimi obliži, lepilnim trakom ali silikonskim gelom, ki ga nanesemo v tanki plasti. Obliže ali lepilni trak imamo lahko stalno nameščen, odstranimo in zamenjamo ga ob tuširanju. Pritisk na brazgotino, ki ga izvajamo ob večjih brazgotinah, pogosto po opeklinah, s po meri izdelanimi kompresijskimi oblačili, značilno pospeši zorenje brazgotine in brazgotino dodatno zmehča. Z vsemi naštetimi ukrepi je smiselno pričeti, ko so rane v celoti zaceljene in šivi odstranjeni, približno mesec dni po posegu ali poškodbi ter jih izvajati vsaj 6 mesecev, včasih tudi dlje. V tem času je potrebno brazgotine ščititi pred soncem, najbolje v celoti na izpostavljenih mestih, ki jih ni moč skriti pa uporabiti zaščitne kreme visokih faktorjev.
Pomemben, a pogosto zanemarjen vidik, ki vpliva na končni videz brazgotine je tudi tehnika zapiranja oziroma šivanja kirurških ran. Razgradljivi šivi v spodnjih plasteh kože in skriti šivi na površini za katerimi ne ostanejo točkaste brazgotine v obliki lestve, preprečujejo, da bi se robovi brazgotine razmaknili, kot posledica pa ostala raztegnjena brazgotina. Brazgotine se raztegnejo, kadar je napetost na šivni črti velika, zaradi nerodnega mesta brazgotine ali v primerih, ko je potrebno odstraniti veliko kože. Poleg pravilne kirurške oskrbe je zato pomembno, da v prvih mesecih po posegu z obliži razbremenimo napetost na mestu brazgotine ter se izogibamo aktivnostim, pri katerih bi se koža pretirano raztegovala.

Plastični kirurgi se v sklopu kirurgije roke, opeklin ter rekonstruktivne in estetske kirurgije srečujemo z vsemi vrstami ran in posledično z najrazličnejšimi brazgotinami in njihovim zdravljenjem. Pri našem delu se trudimo, da so posledice kirurškega zdravljenja čim manj očitne ter moteče. Zato so naši rezi kratki ter skriti v naravne gube, manj izpostavljene in poraščene dele telesa in stare brazgotine. Da bi se izognili brazgotinam včasih uporabimo tudi endoskopsko tehniko, pri kateri pod kožo vstopimo skozi majhne luknjice in poseg opravimo s pomočjo kamere in posebnih inštrumentov.

KAKO JIH ZMANJŠUJEMO?
Če ocenimo, da zaradi posebnih okoliščin v fazi celjenja rane ali zorenja brazgotina ni najlepša, lahko z nekaterimi posegi izboljšamo njen videz. Pri tem moramo biti potrpežljivi in počakati, da brazgotine dozorijo za kar je potrebno vsaj leto dni.

Polnila
Danes kot polnilo najpogosteje uporabljamo hialuronsko kislino v obliki gela. Hialuronska kislina je naravna spojina, ki je tudi sicer prisotna v našem organizmu. Odvisno od gostote in mesta aplikacije se hialuronska kislina različno hitro resorbira, ponavadi v 6-18 mesecih. Zaradi številnih dolgoročnih stranskih učinkov trajnih polnil ne uporabljamo več. Polnila uporabljamo za korekcijo vdrtih, atrofičnih brazgotin, tako da nadomestimo vrzeli mehkih tkiv po njimi in njihovo površino izravnamo z okolno kožo.
Lipofiling (prenos lastne maščobe)
Lipofiling ali prenos lastne maščobe je poseg, pri katerem z liposukcijo odvzeto in prečiščeno maščobo vbrizgamo na sprejemno mesto in s tem nadomestimo večje vrzeli mehkih tkiv. Poseg je primeren za korekcijo večjih brazgotin, ob katerih so prisotne tudi vrzeli podkožnega maščevja. Z izravnavanjem vdolbin v okolici brazgotine izboljšamo obliko celotnega področja, zato je brazgotina estetsko manj moteča. Več raziskav kaže tudi na blagodejni vpliv rastnih dejavnikov, ki jih prenesemo skupaj z maščobo na zmehčanje brazgotine.

Kemični piling
Nanašanje kemičnih spojin (najpogosteje kislin) različnih koncentracij na kožo sproži različno intenzivno luščenje ali celo lupljenje zgornjih plasti kože. Učinkovitost in čas celjenja sta odvisna od globine delovanja kemičnega agensa. Uporabljamo ga tudi za zdravljenje posledic, ki jih na obrazu pustijo akne (spremembe pigmentacije, drobne vdrte brazgotine (ice peak), neravna koža na licih, čelu ali bradi). Po zacelitvi je površina kože nežnejša in bolj gladka, brazgotina pa manj izbočena. Včasih nam po večkratnem zdravljenju brazgotino uspe popolnoma izravnati z okolno kožo.

Intralezijske injekcije kortikosteroidov

Z vbrizgavanjem kortikosteroidov v lokalni anesteziji v debele, nad nivo okolne kože dvignjene brazgotine (hipertrofične in keloidne) sprožimo atrofijo - usihanje tkiva. Po nekaj tednih brazgotine postanejo svetlejše, mehkejše in tanjše. Poseg moramo na 2-3 mesece večkrat ponoviti. Včasih je to edini način, da v primeru keloidnih brazgotin zadržujemo nadaljnjo rast.
Kirurški posegi
Vsako brazgotino lahko izrežemo in nastalo vrzel zašijemo ali rekonstruiramo s prenosom tkiv ali uporabo kožnih presadkov. Potrebno je kar nekaj izkušenj za pravilno presojo o tem ali bo končni rezultat estetsko boljši in ali je takšen poseg smiseln. Pogosto se odločimo za izrez moteče brazgotine, natančnejši šiv rane ter pravilno skrb in nego brazgotine v mesecih po posegu.

Katere stroške krije zavarovalnica?
Zavarovanec je upravičen do zdravljenja na stroške ZZZS v kolikor brazgotina povzroča funkcionalne težave. V kolikor je brazgotina moteča zgolj z estetskega vidika, zavarovalnica ne krije stroškov korekcije.

Kdaj narediti korekcijo brazgotine?
Kdaj se odločiti za korekcijo je odvisno od narave in vrste brazgotin ter zlasti težav, ki jih povzroča. Korekcije brazgotin zaradi estetskih težav opravimo praviloma, ko brazgotina v celoti dozori, več kot leto dni po primarni poškodbi ali operaciji. Pri otrocih v dogovoru s starši, vendar le, če moti otroka pri vsakodnevnih aktivnostih in socialnih stikih. Ker ne gre za reševanje zdravstvenih težav, korekcije brazgotin zgolj na željo staršev niso smiselne.

Koliko je čakalna doba?
Čakalna doba za samoplačniški poseg na naši kliniki je nekaj tednov. Čakalna doba za poseg na napotnico je odvisna od stopnje nujnosti, ki jo opredeli izbrani zdravnik oz. težav, ki jih brazgotina povzroča ter seveda od zasedenosti programov v ustanovah s katerimi ima zavarovalnica sklenjen dogovor o sodelovanju

Po nasvete k strokovnjaku
Pri končni oceni brazgotine je potrebno upoštevati, da je zorenje brazgotine dolgotrajen proces, v katerega so vključeni številni dejavniki. Koliko so k lepemu ali motečemu videzu brazgotine prinesli naravni procesi celjenja in koliko aktivni ukrepi za preprečevanje je težko oceniti. Vsekakor je bolje kot nasvete in obljube neukih posameznikov in prodajalcev upoštevati rezultate znanstvenih raziskav ter strokovnjakov, ki se z odpravljanjem posledic brazgotinjenja ukvarjajo vsak dan.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

02.07.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
01.07.2020

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na…
30.06.2020

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
25.06.2020

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…
21.06.2020

Čas za krepitev imunskega sistema je ZDAJ!

Barbara Bajc Poletje ni le čas počitnic, morja in sonca, ampak tudi idealni čas za…