Boleči sklepi opozarjajo

Pred časom smo poročali, da se številna prehranska dopolnila izdatno promovira v zvezi s težavami z gibali. Verodostojne in uradne strokovne ekspertize pa opozarjajo, da glukozamini prehranska dopolnila, kolagen, hondroitin in hialuronska kislina ne zmorejo zdraviti obrabe hrustanca -to je osteoartroze, ampak samo blažijo posledice, kot so vnetje, boleči občutki, pokanje in manjša gibljivost. Ob jemanju prehranskih dopolnil se sama bolezen oziroma vzrok zanjo, to je obraba hrustanca, širi naprej. Rešitev je v jemanju zdravila glukozamin. Najnovejša informacija je, da zdravilo glukozamin zadošča standardom za najbolj zahtevno zdravljenje, to je kriterijem za biološka zdravila.
Nikola Krstič, dr. med.

Evropska agencija za varna živila (EFSA) že več let v svojih uradnih ekspertizah nedvoumno navaja, da od prehranskih dopolnil ni učinka, saj le-ta ne zmorejo vzdrževati zdravja niti pri zdravih sklepih, kaj šele, da bi potekalo zdravljenje, denimo kolena zaradi obrabe hrustanca oziroma osteoartroze. Vse te pregledne študije so objavili v strokovnem uradnem listu EU, kar pomeni visoko strokovno verodostojnost, saj gre za preverjene strokovne navedbe, ki jih več let oblikujejo najmočnejše skupine strokovnjakov kar jih premore naš kontinent na tem področju zdravstva.

Kaj se dogaja pri nas?
Z močno kampanjo se v zadnjih dveh, treh letih pri ljudeh ustvarja vtis, da jim pri osteoartrozi lahko pomaga glukozamin prehransko dopolnilo. Pa jim ne more. Nadalje, da jim lahko pomaga kolagen. Pa jim ne more. Potem, da jim lahko pomagata hondroitin in hialuronska kislina, pa jim ne moreta. Vsa ta dopolnila lajšajo posledice, kot so vnetje, bolečine, pokanje in manjša gibljivost, bolezen pa se širi naprej.
Posledično se je jemanje zdravila Glukozamin Pharma Nord razpolovilo. In kakšne so posledice? Če je manj jemanja zdravila, je več bolezni. Preverjeni podatki, ki so bili v medijih, so tile: od maja 2016 do decembra 2018 so se povečali kazalniki za pogostost bolezni (obiski pri specialistih, število na čakalnih listah, čakalne dobe). Za obdobje maj 2016 – maj 2017 je porast za 20 %, za obdobje april 2018 – december 2018 za koleno za 23 %. Čeprav manjka precej mesecev, je skupni porast na primer za koleno 57 %. To so res številke, ki opozarjajo.
Ključni problem je tako »manj zdravila, več bolezni«. Rešitev je v jemanju zdravila glukozamin. Problem pa poznajo tudi drugod. Množijo se študije, ki odmevajo tudi na svetovnih konferencah (Krakov, 2018 in Pariz, 2019).

Kaj so še ugotovili pri zdravljenju z učinkovitim glukozaminom?

Poleg direktnega učinka pri popravljanju obrabljenega sklepnega hrustanca je jemanje učinkovitega glukozamina pokazalo, da je njegovo jemanje statistično značilno povezano z zmanjševanjem umrljivosti. V obsežni študiji, ki je v ZDA zajela 77511 bolnikov, je v celotni skupini, ki je redno jemala glukozamin, prišlo do 18 % zmanjšanja umrljivosti. Posebej pri boleznih srca in ožilja se je umrljivost zmanjšala za 12 %, pri srčnem infarktu za 15 %, pri vseh rakavih boleznih se je umrljivost zmanjšala za 13 %, potem pri pljučnem raku za 9 %, pri boleznih dihal pa se je umrljivost značilno zmanjšala celo za več kot 40%. Podaljšanje pričakovane življenjske dobe se veže na jemanje učinkovitega glukozamina in ne na hondroitin, kolagen ali hialuronsko kislino.

Eminentno evropsko združenje za klinične in zdravstveno-ekonomske aspekte osteoporoze in osteoartroze (ESCEO) je v študiji (2016) potrdilo, da je za doseganje optimalnih zdravilnih učinkov pri osteoartrozi potrebno jemanje zdravila glukozamin, saj je učinek pri glukozaminih, ki niso zdravila, tudi do nekajkrat (7,34-krat!) manjši.

ESCEO je v svoji novi študiji iz leta 2018 ponovno argumentiral, da so navedbe ali namigi o zdravljenju osteoartroze z glukozaminom prehranskim dopolnilom, kolagenom, hialuronsko kislino in drugimi strokovno neverodostojni. Pri zdravilu glukozamin so naredili korak naprej in ga prvič preverjali po kriterijih najbolj zahtevnega zdravljenja. Ugotovili so, da zdravilo glukozamin zadošča standardom za biološka zdravila.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…
21.03.2020

#ostanidoma: 6 idej za kakovostno preživljanje časa doma

Glede na trenutne razmere v državi in svetu verjamemo, da se je velik del vas, zaradi…
20.03.2020

Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo.…
12.03.2020

Vagina si zasluži, da jo negujemo in spoštujemo

Mateja Ribič je po poklicu računovodja, mama dveh sončkov in ženska, ki prebuja v sebi…
slika2 virus
10.03.2020

Terapije dr. Clark – drugačen pristop, ki prinaša rezultate

Poslanstvo dr. Hulde Regehr Clark je bilo pomagati človeštvu, zato ne preseneča, da je…