Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika. Danes, 11. februarja, že 28. leto zapored obhajamo svetovni dan bolnikov.

Ob svetovnem dnevu bolnikov so aktivnosti po vsem svetu usmerjene v prebujanje čuta za bolne in trpeče, v vse tiste, ki so v stiski, se soočajo z zdravstvenimi težavami in premagujejo različne ovire na duhovnem, telesnem, socialnem ali duševnem področju. Bolnišnice, tudi pri nas, pripravljajo dogodke, s katerim želijo bolnikom sporočiti, da so v središču zdravstvene obravnave ter jim skušajo polepšati trenutke, ki jih preživljajo v tej ustanovi.

Cerkev povezuje praznovanje svetovnega dneva bolnikov z obletnico prikazovanja Marije v francoskem mestu Lurd, ker so s tem krajem povezan številna uradno potrjena in nepotrjena čudežna ozdravljenja. Cerkev je Marijina prikazovanja potrdila ravno na obletnico prvega prikazanja, zato ta dan obhaja spomin Lurške Matere Božje. Lurd, francosko romarsko središče, vsako leto obišče na milijone romarjev.

Današnji dan pa je posvečen še enemu namenu – opozarjanju na pomembno telefonsko številko 112. Že leta 1991 je ministrski svet Evropske zveze določil, da bo v Evropi obstajala enotna številka za klic v sili, in sicer 112. Namen je bil, da bi vsi tisti, ki bi želeli poklicati pomoč, poznali to brezplačno številko, s katero je mogoče poklicati v vseh državah članicah zveze (tudi na Hrvaškem, Makedoniji, Kosovu ...) reševalno službo. Slovenija jo je uvedla kot druga država v Evropi, že leta 1997.

Na omenjeni številki mora biti vsem osebam dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, gorskih reševalcev, policije idr., skratka deležnikov, ki rešujejo življenja in pomagajo vsem pomoči potrebnim.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

13.02.2020

Trije nasveti za prve sončne vikende

Sončni dnevi dajejo občutek prihajajoče pomladi. Kljub temu so dnevi še vedno precej…
10.02.2020

Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika.…
10.02.2020

Evropski dan epilepsije

Evropejci drugi ponedeljek v mesecu februarju obeležujemo dan epilepsije, pogoste…
06.02.2020

Zakaj so zimski sprehodi boljši od vseh drugih?

Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja…
02.02.2020

Od tega je odvisen uspeh influencerja!

Mnogi si pred tem zatiskajo oči in v tem ne vidijo bistva ali smisla, a strokovnjaki…