Dan bolnikov in številka 112

Eni pogosteje, drugi redkeje, ampak prej ali slej se vsakdo znajde v vlogi bolnika. Danes, 11. februarja, že 28. leto zapored obhajamo svetovni dan bolnikov.

Ob svetovnem dnevu bolnikov so aktivnosti po vsem svetu usmerjene v prebujanje čuta za bolne in trpeče, v vse tiste, ki so v stiski, se soočajo z zdravstvenimi težavami in premagujejo različne ovire na duhovnem, telesnem, socialnem ali duševnem področju. Bolnišnice, tudi pri nas, pripravljajo dogodke, s katerim želijo bolnikom sporočiti, da so v središču zdravstvene obravnave ter jim skušajo polepšati trenutke, ki jih preživljajo v tej ustanovi.

Cerkev povezuje praznovanje svetovnega dneva bolnikov z obletnico prikazovanja Marije v francoskem mestu Lurd, ker so s tem krajem povezan številna uradno potrjena in nepotrjena čudežna ozdravljenja. Cerkev je Marijina prikazovanja potrdila ravno na obletnico prvega prikazanja, zato ta dan obhaja spomin Lurške Matere Božje. Lurd, francosko romarsko središče, vsako leto obišče na milijone romarjev.

Današnji dan pa je posvečen še enemu namenu – opozarjanju na pomembno telefonsko številko 112. Že leta 1991 je ministrski svet Evropske zveze določil, da bo v Evropi obstajala enotna številka za klic v sili, in sicer 112. Namen je bil, da bi vsi tisti, ki bi želeli poklicati pomoč, poznali to brezplačno številko, s katero je mogoče poklicati v vseh državah članicah zveze (tudi na Hrvaškem, Makedoniji, Kosovu ...) reševalno službo. Slovenija jo je uvedla kot druga država v Evropi, že leta 1997.

Na omenjeni številki mora biti vsem osebam dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, gorskih reševalcev, policije idr., skratka deležnikov, ki rešujejo življenja in pomagajo vsem pomoči potrebnim.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

07.04.2020

Svetovni dan zdravja posvečen zdravstvenim delavcem

Danes, 7. aprila, obeležujemo svetovni dan našega največjega bogastva – zdravja. Letos so…
01.04.2020

Svetovni dan zavedanja o avtizmu

Ste vedeli, da je 18. decembra 2007 Generalna skupščina sprejela resolucijo, ki današnji…
30.03.2020

Nagradna igra: Zaščitimo se!

Še ena nagradna igra, ki smo jo pripravili za naše bralce, je zaključena. Zaščitne maske…
24.03.2020

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…