Blagodejni učinki drevesnih smol

Drevesne smole se že tisočletja uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini ter pri verskih obredih. Smola nastaja v posebnih žlezah v drevesu, z namenom varovati in celiti poškodbe na drevesu. Le te so sestavljene iz gumijastih snovi, voskastih snovi, eteričnih olj in smolnih kislin. Po svetu se veliko uporablja smolo mire in kadilne bosvelije.

Že starodavni papirusi iz Egipta opisujejo mazilo iz smole in medu. V Evropi in pri nas so veliko bolj popularne smole iglavcev.. Smrekova smola, raztopljena v rastlinskem olju, se uporablja v ljudski medicini za zdravljenje in nego najrazličnejših kožnih poškodb ter kot mazilna podlaga za poživitev in regeneracijo pri negi bolečega hrbta, ramen, sklepov, vnetih vezi ter otrdelih in utrujenih okončin. Smola na koži dodatno stimulira krvni pretok in limfe, zato so izdelki s smrekovo smolo priljubljeni tudi v kozmetični uporabi. Najdemo jih predvsem v izdelkih proti celulitu ter v pripravkih proti nastanku strij.

Tradicionalno se je smole iglavcev, poleg naštetega, uporabljalo tudi za odpravljanje težav z dihali, saj zaradi eteričnih olj delujejo antiseptično in poživljajoče. Širok spekter zdravilnih učinkov smrekovih iglic in smrekove smole je v svoji knjigi opisoval tudi znan slovenski zeliščar pater Simon Ašič. V seriji različnih raziskav so finski zdravniki in znanstveniki pod vodstvom dr. Arna Sipponena raziskovali in uspeli dokazati različne tradicionalne zdravilne učinke mazila iz smrekove smole.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

24.03.2020

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…
21.03.2020

#ostanidoma: 6 idej za kakovostno preživljanje časa doma

Glede na trenutne razmere v državi in svetu verjamemo, da se je velik del vas, zaradi…
20.03.2020

Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo.…
12.03.2020

Vagina si zasluži, da jo negujemo in spoštujemo

Mateja Ribič je po poklicu računovodja, mama dveh sončkov in ženska, ki prebuja v sebi…