Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo. Mnogi imamo nekoliko več časa, saj se je zaradi preprečevanja tveganja okužbe s korona virusom življenje nekoliko upočasnilo. In sedaj je pravi čas, da počnemo stvari, ki nas osrečujejo in vzpostavimo odnose, v katerih bomo osrečevali drug drugega.

12. julija 2012 je Generalna skupščina Združenih narodov določila ta dan za mednarodni dan sreče. Danes ga torej obeležujemo že osmo leto zapored, poteka pa pod sloganom Srečnejši skupaj! Definicij sreče je več, ena med njimi pravi, da je sreča - temeljna človekova pravica, stanje popolne zadovoljitve in odsotnost vsakršne želje. Sreča naj bi bila takrat, ko smo v stanju duševnega ugodja, ko se soočamo s pozitivnim dogodkom ...

Na dejstvo ali je nekdo srečen ali ne, vpliva več dejavnikov. Sreča je med drugim odvisna od tega, katere stvari nam veliko pomenijo, čemu dajemo prioriteto, kaj pričakujemo od sebe in drugih ... Vemo namreč, da mnogi srečo mnogi povezujejo z blaginjo, finančnim stanjem, ampak vse bolj (še posebej v teh dneh) ljudje srečo povezujejo z zdravjem in dobrimi odnosi z najbližjimi. Veliko lahko za srečo naredimo sami, nekaj pa je odvisnega tudi od zunanjih okoliščin. Občutek sreče težko doživimo, če smo zaradi pomanjkanje sredstev prikrajšani osnovnih dobrin, kot so hrana, voda, oblačila in podobno ... Lastnosti posameznika, ki se nanašajo na lep pogled na svet, negovanje optimizma in iskanje zadovoljstva v majhnih stvareh, so lahko tiste, zaradi katerih dan postane lepši.

Kljub temu da smo te dni omejeni z gibanjem, da se ne smemo družiti v večjih skupinah, da se je spremenila dinamika delovnih procesov v službah, da nas skrbi za zdravje, pa ne pozabimo tudi na vse tisto, kar že imamo – pa naj bo to streha nad glavo, toplota in toplina v naših domovih, voda, ki jo lahko natočimo iz pipe in popijemo, delovanje interneta in sodobnih tehnologij, ki nas povezujejo, čeprav smo daleč drug od drugega, mir in še mnogo več ... Le iskati je treba, in saj veste – kdor išče, ta najde.

Poiščimo srečo in jo podelimo tudi z drugimi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

24.03.2020

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…
21.03.2020

#ostanidoma: 6 idej za kakovostno preživljanje časa doma

Glede na trenutne razmere v državi in svetu verjamemo, da se je velik del vas, zaradi…
20.03.2020

Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo.…
12.03.2020

Vagina si zasluži, da jo negujemo in spoštujemo

Mateja Ribič je po poklicu računovodja, mama dveh sončkov in ženska, ki prebuja v sebi…