Mednarodni dan sreče

Danes, 20. marca, je mednarodni dan sreče. Letos je prav, da se mu še posebej posvetimo. Mnogi imamo nekoliko več časa, saj se je zaradi preprečevanja tveganja okužbe s korona virusom življenje nekoliko upočasnilo. In sedaj je pravi čas, da počnemo stvari, ki nas osrečujejo in vzpostavimo odnose, v katerih bomo osrečevali drug drugega.

12. julija 2012 je Generalna skupščina Združenih narodov določila ta dan za mednarodni dan sreče. Danes ga torej obeležujemo že osmo leto zapored, poteka pa pod sloganom Srečnejši skupaj! Definicij sreče je več, ena med njimi pravi, da je sreča - temeljna človekova pravica, stanje popolne zadovoljitve in odsotnost vsakršne želje. Sreča naj bi bila takrat, ko smo v stanju duševnega ugodja, ko se soočamo s pozitivnim dogodkom ...

Na dejstvo ali je nekdo srečen ali ne, vpliva več dejavnikov. Sreča je med drugim odvisna od tega, katere stvari nam veliko pomenijo, čemu dajemo prioriteto, kaj pričakujemo od sebe in drugih ... Vemo namreč, da mnogi srečo mnogi povezujejo z blaginjo, finančnim stanjem, ampak vse bolj (še posebej v teh dneh) ljudje srečo povezujejo z zdravjem in dobrimi odnosi z najbližjimi. Veliko lahko za srečo naredimo sami, nekaj pa je odvisnega tudi od zunanjih okoliščin. Občutek sreče težko doživimo, če smo zaradi pomanjkanje sredstev prikrajšani osnovnih dobrin, kot so hrana, voda, oblačila in podobno ... Lastnosti posameznika, ki se nanašajo na lep pogled na svet, negovanje optimizma in iskanje zadovoljstva v majhnih stvareh, so lahko tiste, zaradi katerih dan postane lepši.

Kljub temu da smo te dni omejeni z gibanjem, da se ne smemo družiti v večjih skupinah, da se je spremenila dinamika delovnih procesov v službah, da nas skrbi za zdravje, pa ne pozabimo tudi na vse tisto, kar že imamo – pa naj bo to streha nad glavo, toplota in toplina v naših domovih, voda, ki jo lahko natočimo iz pipe in popijemo, delovanje interneta in sodobnih tehnologij, ki nas povezujejo, čeprav smo daleč drug od drugega, mir in še mnogo več ... Le iskati je treba, in saj veste – kdor išče, ta najde.

Poiščimo srečo in jo podelimo tudi z drugimi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

02.07.2020

Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?

Med potovanjem po Evropi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja tako…
02.07.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
01.07.2020

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na…
30.06.2020

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
25.06.2020

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…