Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se vsako leto vsaj enkrat zares spomnili na njeno vrednost in nenadomestljivost, so na Konferenci Združenih narodov 22. marec razglasili za svetovni dan voda.

Današnji dan je torej osredotočen na opozarjanje širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Države, organizacije, društva in posamezniki na svetovni dan voda pripravijo številne aktivnosti, s pomočjo katerih opozarjajo na pomen vode in razloge, zaradi katerih moramo do nje biti spoštljivi in zanjo hvaležni. Še posebej je pomembno, da ne jemljemo za samoumevno dejstva, da je naša voda iz pipe varna za uživanje. To je privilegij, ki ga ne uživajo povsod po svetu. Po podatkih sodeč kar 2,2 milijarde ljudi nima dostopa do pitne vode!

Letošnji svetovni dan voda je v znamenju podnebnih sprememb. O tem, kako se spreminja narava zaradi našega posega vanjo, je za našo revijo spregovorila priznana klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Slovenija je z vodo bogato obdarjena, poleg tega pa imajo naše vode v sebi tudi precej izjemno pomembnih in zdravilnih snovi. O tem nam je pred kratkim pripovedoval Jože Munih, radiestezist, ki z nihalom meri njeno energijo in ki je prepričan, da lahko voda zdravi.

Skupaj se potrudimo in naš trud usmerimo v uspešno ravnanje z vodnimi viri, v blaženje podnebnih sprememb oziroma na prilagajanje nanje in konec koncev sami pri sebi razmislimo, kaj lahko storimo, da porabimo čim manj vode in kako lahko zanjo čim lepše (po)skrbimo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

07.04.2020

Svetovni dan zdravja posvečen zdravstvenim delavcem

Danes, 7. aprila, obeležujemo svetovni dan našega največjega bogastva – zdravja. Letos so…
01.04.2020

Svetovni dan zavedanja o avtizmu

Ste vedeli, da je 18. decembra 2007 Generalna skupščina sprejela resolucijo, ki današnji…
30.03.2020

Nagradna igra: Zaščitimo se!

Še ena nagradna igra, ki smo jo pripravili za naše bralce, je zaključena. Zaščitne maske…
24.03.2020

Svetovni dan tuberkoloze

Na današnji dan, kljub vsesplošnemu strahu pred korona virusom, je prav, da ne…
22.03.2020

Svetovni dan voda

Narava nam ponuja ogromno bogastva, med drugim tudi življenjsko pomembno vodo. Da bi se…