Zakaj Bio-Selen+Cink?

Za oba, tako za selen kot za cink, nam je evropska agencija za varno hrano (EFSA) leta 2012 priskrbela zdravstveni trditvi, da imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. To je na videz suhoparna, nekakšna pisarniška trditev, v resnici pa gre izjemno navedbo v zvezi z delovanjem človeškega telesa. Vse zdravstvene trditve, ki jih oblikuje EFSA in ki sledijo iz opredelitev v njenih uradnih uredbah, so pozitivne. S tem hočejo povedati, da so afirmativne. To pri selenu in cinku razumemo tako, da za normalno delovanje imunskega sistema rabimo dovolj selena in cinka. Ker pa sta oba v statusu prehranskih dopolnil, stvar takoj postane jasna, za kaj gre. Obeh je žal prepogostoma v naši, tudi uravnoteženi, pestri, redni in ekobiološki prehrani premalo in je zato z njima smiselno hrano dopolnjevati.

Poglejmo dejstva, na primer samo pri selenu. Zasledimo ga vsepovsod v naravi, toda značilno je, da ga ni dovolj. Poglejmo. Svetovna zdravstvena organizacija je kot standard v pitni vodi določila 10 mikrogramov na liter. Ko pa smo ga merili pri nas, rezultat znaša 0,5 mikrograma na liter. !? Dvajsetkrat manj. Veriga voda – zemlja – rastline – živali – hrana je potem jasna in nedvoumna. V vodi ga je tolikanj premalo, ker ga ni dovolj v zemlji, enako potem velja za rastline, za vso zelenjavo in sadje. Ker se živali prehranjujejo z rastlinjem, so tudi same prikrajšane za dovolj selena in ker je to vse skupaj tudi naša hrana, je slednjič za dovolj selena prikrajšan tudi človek. Selen so pri nas tudi uradno merili in ugotovili (dobesedno tako piše v znastvenoraziskovalnem članku), da je Slovenija revna na selenu. Zato ni vzdržno zatrjevati, da lahko dobimo dovolj selena z uravnoteženo in pestro ter ekobiološko in redno prehrano.

graf selen

Je pa treba pri tem še nekaj upoštevati. Ljudje, zlasti v Sloveniji, se kar pospešeno staramo. V drugi polovici srednjih let in v tretjem življenjskem obdobju vse v telesu popušča in tako se zmanjšuje tudi vsrkavanje živil iz črevesa in tem seveda tudi selena, za katerega pa smo že itak ugotovili, da ga je premalo. Dodatni porabniki selena so tudi bolezenski procesi v starosti, potem onesnaženost s težkimi kovinami itd. In v čem je potem rešitev. V dodajanju. V prehranskem dopolnilu Bio-Selen+Cink. Proizvajalec je Pharma Nord iz Danske.

Ko se pa omenja imunski sistem in ker vemo, da EFSA vse svoje navedbe pridobi izjemno študiozno, poglobljeno, upoštevajoč celostno tako rekoč celoten nutritivni know how, ki ga naša civilizacija pozna, potem velja osvetliti vlogo prehranskega dopolnila selen še v luči najnovejših študij v zvezi s pandemijsko problematiko, ki jo še prestajamo v zvezi s covid-19. Še enkrat postavimo jasne okvirje. Pri zdravljenju covod-19 selen ni zdravilo, ampak sodeluje kot sestavina hrane oziroma kot prehransko dopolnilo. In še enkrat se je pokazalo, kako izdatno in pomembno vlogo ima selen v tem dogajanju.

Svoje napore so združili vrhunski angleški raziskovalci in kitajski eksperti, področje, ki so ga raziskovali, je bil Wuhan, od koder je korona virus začel svoj stampedo po planetu. Kaj so počeli, kaj so ugotovili v zvezi s prehranskim dopolnilom selen? Merili so ga domiselno in neinvazivno, v laseh preiskovancev. Danes vemo, da je to bolj natančna metoda kot pa izsledki iz krvi. 28. aprila 2020 so v eni osrednjih revij za klinično prehrano (to je prehrano v bolnišnicah) v The American Journal for Clinical Nutrition objavili rezultate, kako je uspešno zdravljenje covid-19 odvisno od količine selena. Ko je selena malo, 0,2 enoti, se je uspešnost pokazala kot 20%, ko se je pa raven povečala na 0,7 in več (plato do 1,0 enot) se je uspešnost zdravljenja dvignila na 60%. Ta dosežek je dejansko nekaj novega. Res je zaslužil, da so ga takoj natisnilii, saj ponavadi kar več mesecev traja, da se nekaj objavi potem ko prispe v uredništvo. Pravzaprav smo na podobno novico čakali ves čas pandemije in sedaj je tu.

poročilo o zdravljenju s selenom

Ko je tako še enkrat postalo jasno, kako vplivna in pomembna sta selen in cink s svojima vlogama pri delovanju imunskega sistema, je toliko bolj nedvoumno, kako smiselno in dobrodošlo je posluževati se možnosti, da tudi v vsakdanjem življenju, pri lastni prehrani imamo nekaj od tega. To povemo brez pretiravanja in brez kakršnegakoli negativnega pomisleka, saj gre za tolikšno dobrobit, da je treba s tem med ljudi.

Bio-Selen+Cink, proizvajalca Pharma Nord iz Danske je v svojem razredu že tretje desetletje vodilni po vsrkljivosti in učinkovitosti. V Sloveniji ga imamo in poznamo že od pomladi 1998 naprej. Dobi se ga v lekarnah in specializiranih trgovinah razen v mreži javnega zavoda Ljubljanska lekarna.

Za dodatne informacije:
Klik na www.micmenges.com
ali klic na 041 769 544 ali 01 729 1382

Lep prijeten dan iz MIC Mengeš!

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

slika2 virus
21.05.2020

Terapije dr. Clark – drugačen pristop, ki prinaša rezultate

Poslanstvo dr. Hulde Regehr Clark je bilo pomagati človeštvu, zato ne preseneča, da je…
20.05.2020

Zakaj Bio-Selen+Cink?

Za oba, tako za selen kot za cink, nam je evropska agencija za varno hrano (EFSA) leta…
19.05.2020

ABOUT YOU od danes tudi v Sloveniji!

Najhitreje rastoča modna spletna trgovina nadaljuje svojo evropsko širitev Vodilna…
16.05.2020

Vsak drugi Slovenec ima previsok krvni tlak

17. maj – SVETOVNI DAN HIPERTENZIJE INTERVJU: doc. dr. Jana Brguljan Hitij, predstojnica…
15.05.2020

Mednarodni dan družin

Na današnji dan, 15. maja, obeležujemo mednarodni dan družin. Družino pogosto povezujemo…