Omega 3 »Premium« kakovosti

Povprečen Evropejec zaužije premalo omega 3

Nenasičene maščobne kisline so izredno pomembna hranila, koristna za naše telo. Med njimi so tudi  esencialne maščobne kisline, ki jih v telo moramo redno vnašati, saj jih naše telo žal ne more proizvesti samo.

Omega 3 maščobne kisline sodelujejo v telesu v mnogih procesih in imajo številne koristne učinke na telo. Omega 3 kislini EPA in DHA sta koristni za srce in ožilje. DHA podpira možgane in ohranja vid, saj je pomemben strukturni del očesne mrežnice. Uživanje zadostne količine DHA  se priporoča tudi nosečnicam in doječim materam, saj pomaga pri normalnem razvoju oči in možganov pri dojenčku.

Omega 3 maščobne kisline delujejo blagodejno tudi pri vnetnih procesih v telesu, pomagajo pri učenju ter vplivajo na spomin pri starejših osebah.

Žal pa so raziskave ugotovile, da s sodobnim načinom prehranjevanja vnašamo premalo omega 3 maščobnih kislin, zato jih je priporočljivo dodajati prehrani.

Kje najdemo omega 3?

Izredno bogate z omega 3 esencialnimi maščobnimi kislinami  so še posebej modre ribe mrzlih severnih morij, divji losos, skuša, tuna, sardele, slanik… V rastlinskih živilih, še posebej v olju oljne ogrščice, lanenem olju ali semenu, v konoplji, bučnicah in oreščkih je prisotna alfa-linoleična kislina (ALA), ki  tudi zmanjšuje vsebnosti maščob v krvi, zmanjšuje vnetja žil in uravnava krvni pritisk pri ljudeh. Ta kislina se v našem telesu namreč pretvori v dragoceni EPA in DHA, zato ima tudi podoben učinek. Žal pa ta pretvorba dokaj skromna - naše telo lahko pretvori le do 10% ALA v EPA in DHA. Zato rastlinski viri običajno ne zadoščajo kot zadostni vir EPA in DHA, kar pomeni, da uživanje samo maščob rastlinskega izvora ne zagotavlja, da bi iz hrane lahko dobili vse potrebne gradnike za tvorbo telesu lastnih sestavin. To je še posebej problem pri veganih, ki ne uživajo živil živalskega porekla.

Kaj pa onesnaževala?

Ribe, ki so bogat vir maščobnih kislin, so zaradi onesnaženosti morij žal pogosto »bogate« tudi s težkimi kovinami, od arzena, kadmija, živega srebra do svinca, ter z drugimi onesnaževali, kot so npr policiklični aromatski ogljikovodiki. Te snovi se nalagajo v ribjem mesu, ki ob zaužitju preidejo v naše telo in ob prevelikih količinah lahko vodijo v zdravstvene težave.

Morda tudi iz strahu pred vnosom škodljivih snovi, Slovenci zaužijemo čedalje manj rib, povprečno tedensko kar tri krat manj od priporočil.

Omega 3 1000 Premium 02Da bi se izognili vnosu težkih kovin in drugih onesnaževal ter obenem zagotovili zadosten vnos EPA in DHA, si lahko pomagamo z uživanjem prehranskih dopolnil z omega 3 maščobnimi kislinami. Moramo pa paziti, da uživamo res kakovostne izdelke, z zagotovljeno čistostjo in varnostjo.

Omega 3 Premium je novo prehransko dopolnilo blagovne znamke Nutrilab, z omega 3 kislinami “premium” kakovosti. Ena kapsula vsebuje kar 400 mg EPA in 200 mg DHA. Visoko koncentrirano ribje olje je proizvedeno na Norveškem in se ponaša z blagovno znamko EPAX ®, ki zagotavlja najvišjo kakovosti in čistosti olja.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

16.09.2020

Vam zvoni v ušesih?

Ljudje se vsakodnevno srečujemo z najrazličnejšimi zvoki – nekateri so prijetni, drugi…
05.09.2020

SPLETNI SEJEM AGRA, 58. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Gornja Radgona, 7. september 2020 – 7. marec 2021

Izjava za javnost, 28. 8. 2020 Izjava Janeza Erjavca, predsednika uprave pomurskega sejma…
03.09.2020

Sejem AGRA se seli na splet

Revija Bogastvo zdravja nudi vsem razstavljavcem - oglaševalcem sejma AGRA poseben…
31.08.2020

Enostavno in hitro do specialista

Ko prejmete napotnico za pregled pri specialistu, vas čaka iskanje ustreznega…
31.08.2020

Rešil sem se viroz

Dr. Iztok Ostan, za Bogastvo zdravja, september 2020 Nekoč sem imel gripo ali herpes, ki…