Na dopust za izboljšanje delovne kondicije

Vsakih nekaj mesecev naše telo potrebuje nekoliko daljši odklop od dnevne rutine. Študije so celo dokazale, da pravo ravnovesje med delom in počitkom znatno pripomore k daljšemu življenju, celo bolj, kot fizična aktivnost in zdrava prehrana. Ne glede na to, ali pri svojem delu uživate ali ne, je dopust nujno potreben, saj bodo naši možgani le tako lahko sposobni normalnega funkcioniranja, zadosten počitek pa bo pripomogel tudi k njihovemu zdravemu staranju.

 

Sara Sočan

 

Da bi dobro razumeli našo potrebo po počitku, se je potrebno vrniti v daljno preteklost naših prednikov. Ljudje so se takrat ukvarjali z lovom in nabiralništvom, kar pa se počitka tiče, so se ravnali po soncu. S soncem so legli k počitku, prav tako s soncem pa so tudi vstali. Temu naravnemu ritmu so sledili iz dneva v dan, niso poznali budilke, niso poznali nočnega dela, prav tako ne večernega bedenja, ponočevanja ali česarkoli podobnega. Prav tako pa niso poznali niti neprespanosti.

Genetika človeka s v tem smislu ni bistveno spremenila, in še vedno od nas pričakuje, da bomo znali tudi počivati, le mi se s sodobnim načinom življenja temu poskušamo upirati in s svojimi telesi večkrat ravnamo, kot da so stroji. A niso. Slej ko prej bo telo zahtevalo svoje in nas bo prisililo, da mu bomo točno to tudi dali.

Najprej se moramo zavedati, da nihče izmed nas ni nenadomestljiv in temu tudi prilagoditi svoje razmišljanje o delu. Pogosto se namreč zgodi, da dopust oz. oddih od službe končno le dočakamo, a si v zadnjih dneh pred nekajdnevno odsotnostjo nakopljemo ogromno količino stresa.

»Sem zaključil vse odprte zadeve? Sem odgovoril na vsa elektronska sporočila? Sem sodelavcem predal vse, kar je potrebno?« To so le najpogostejša vprašanja, ki si jih večina izmed nas vedno znova postavlja pred odhodom na dopust. In ne samo to – že pred odhodom se začnemo ubadati tudi z vprašanji, kaj vse nas bo pričakalo ko se vrnemo, kako bomo vse to zmogli… Ob vsem skupaj smo že pred odhodom tako vznemirjeni, da pridemo do zaključka, da bi bilo morda celo bolje, da kar ostanemo na delu in dopust pač izpustimo.

Tega nikar ne storite. So si pa strokovnjaki enotni, da vaših težav s stresom in utrujenostjo ne bo rešil en daljši dopust na leto, pač pa več krajših oddihov, ki bodo vaše življenje znali postaviti v pravo ravnovesje. Pri daljših dopustih se namreč kar rado zgodi, da je stresno že njihovo načrtovanje, pa tudi pakiranje in vse ostalo kar sodi zraven. Pozitivni učinki takega dopusta bodo menda trajali le nekaj tednov po vrnitvi na delovno mesto.

Ugotovili smo torej, da si je bolje večkrat v letu privoščiti krajši dopust, tudi ta pa mora izpolnjevati določene pogoje, da mu sploh lahko rečemo dopust. Ni potrebno, da se odpravimo na drug konec sveta (zdaj je to tako ali tako skoraj nemogoče), pač pa da počnemo stvari, ki nas sproščajo, osrečujejo in se ne navezujejo na našo službo. Torej – potrebujemo odklop.

Drug zelo pomemben dejavnik je, da se znamo posloviti od elektronskih naprav, vsaj ko gre za službeno elektronsko pošto, sporočila in podobno. Zavedati se moramo, da bosta služba in delo zagotovo počakala, le življenje in zdravje sta tista, ki ne čakata.

Tretja stvar, ki je prav tako pomembna, pa je, da si v času dopustov znamo vzeti čas za ljudi, ki jih imamo radi. Ritem življenja je dan današnji res tak, da so odnosi znotraj družin vse prevečkrat površinski, saj enostavno nimamo časa, da bi se poglobljeno pogovarjali s partnerjem, svojimi otroki, prijatelji… Vzemimo si torej čas in se pogovarjajmo, poglabljajmo naše odnose in nikakor ne dovolimo, da bi zvok brnečega opomnika na telefonu zarezal v na novo stkane medsebojne vezi.

Ob vsem naštetem se kar naenkrat zavemo, da je vse skupaj lahko zelo enostavno. Vse kar moramo storiti je le to, da kočno zares prisluhnemo sebi, da si vzamemo čas za stvari, ki nas osrečujejo in da se znamo za nekaj dni osvoboditi sila nujnih službenih obveznosti, ki to zares niso.

Kot že omenjeno, pa kraj pri tem ne igra bistvene vloge oz. je to stvar lastne presoje. Nekdo bo pač srečo našel na Havajih, spet drugi pa bo nekaj dni nepozabnega odklopa preživel s svojimi najbližjimi v viseči mreži v senci domačega vrta ali pa na enem od pohodov po čudovitih slovenskih vršacih.

Če boste pri tem znali biti pristni, povratek na delo ne bo težak, predvsem pa se boste vrnili polni energije in novega elana, ki vas bosta spremljala še dolgo časa. In ne izgovarjajte se na trenutne razmere – samo od vas je odvisno, kako boste preživeli tokratni dopust.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

16.09.2020

Vam zvoni v ušesih?

Ljudje se vsakodnevno srečujemo z najrazličnejšimi zvoki – nekateri so prijetni, drugi…
05.09.2020

SPLETNI SEJEM AGRA, 58. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Gornja Radgona, 7. september 2020 – 7. marec 2021

Izjava za javnost, 28. 8. 2020 Izjava Janeza Erjavca, predsednika uprave pomurskega sejma…
03.09.2020

Sejem AGRA se seli na splet

Revija Bogastvo zdravja nudi vsem razstavljavcem - oglaševalcem sejma AGRA poseben…
31.08.2020

Enostavno in hitro do specialista

Ko prejmete napotnico za pregled pri specialistu, vas čaka iskanje ustreznega…
31.08.2020

Rešil sem se viroz

Dr. Iztok Ostan, za Bogastvo zdravja, september 2020 Nekoč sem imel gripo ali herpes, ki…