Neprijetna srečanja v morju

Ne glede na to, kam se poleti odpravljamo na zaslužen oddih, moramo biti previdni. Na nas namreč prežijo take in drugačne nevšečnosti, ki lahko kaj hitro celotnemu dopustu dajo negativen predznak. Beseda tokrat ne bo tekla o socialnem distanciranju, niti o higieni rok, pač pa se bomo posvetili nevarnosti ki na nas preži na morju oz. bolje rečeno v morju. Govorili bomo o ožigih meduz in o tem, kako ravnati, če do njih pride.

 

Sara Sočan

 

Pravzaprav bi lahko rekli, da so srečanja z meduzami precej pogosta in boleča, na srečo pa vrste, ki živijo v Jadranu, za človeka niso usodne. Če med plavanjem torej začutimo nenadno pekočo bolečino, koža pa je pordela in zatečena, je velika verjetnost, da gre za bližnje srečanje z ožigalkami meduze. V takem primeru je dobro, da ohranimo razsodnost in se čim prej vrnemo nazaj do obale.

Ne spirajte s sladko vodo!

Z morsko vodo (nikoli s sladko!) temeljito speremo mesto ožiga, pri čemer pazimo, da se ožganega dela kože ne dotikamo. Na koži namreč ostanejo meduzine ožigalke, ki se ob stiku s sladko vodo aktivirajo in začnejo izločati toksine. Prav tako pa bi jih aktivirali tudi z dotikanjem in bi lahko ožgale še kožo na rokah.

Morebitne preostale ožigalke tako odstranimo z rokavicami ali kakim predmetom, ki ga imamo pri roki. Manjše ožigalke je s kože sicer najlažje odstraniti, ali bolje rečeno “obriti” s pomočjo brivske pene in britvice, vendar sta to pripomočka, ki običajno ne sodita v “standardno opremo”, ki jo imamo s seboj na plaži.

Hladite s hladnimi obkladki

Strup, ki ostane na koži, je dokaj učinkovito mogoče deaktivirati s pasto, ki jo zmešamo iz vode in sode bikarbone in jo nato namažemo na obolelo mesto. Mesto ožiga nato čim hitreje oskrbimo s hladnimi obkladki, pri čemer se neposrednega hlajenja z ledom izogibamo, saj je led prav tako narejen iz sladke vode in bi lahko z njim naredili več škode kot koristi.

Oteklina, ki ostane, bo navadno izginila v nekaj dneh in obisk zdravnika ne bo potreben. Seveda pa vse to velja le, če ne pride do hujše reakcije. Ta je sicer malo verjetno, vendar pa je v tem primeru nujno poiskati zdravniško pomoč.

Veliko večja previdnost pa je potrebna, če se podajate v eksotične kraje, kjer srečanja z meduzami lahko predstavljajo bistveno večjo, tudi smrtno nevarnost. Ob obalah severne Avstralije denimo lahko naletite na morsko oso, ki velja za najbolj strupenega ožigalkarja in celo eno najbolj strupenih živali na svetu. Je mnogo večja od meduz, ki jih poznamo pri nas, strup njenih ožigalk pa je tako silovit, da je že pol grama lahko smrtonosna doza za odraslega človeka.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

16.09.2020

Vam zvoni v ušesih?

Ljudje se vsakodnevno srečujemo z najrazličnejšimi zvoki – nekateri so prijetni, drugi…
05.09.2020

SPLETNI SEJEM AGRA, 58. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Gornja Radgona, 7. september 2020 – 7. marec 2021

Izjava za javnost, 28. 8. 2020 Izjava Janeza Erjavca, predsednika uprave pomurskega sejma…
03.09.2020

Sejem AGRA se seli na splet

Revija Bogastvo zdravja nudi vsem razstavljavcem - oglaševalcem sejma AGRA poseben…
31.08.2020

Enostavno in hitro do specialista

Ko prejmete napotnico za pregled pri specialistu, vas čaka iskanje ustreznega…
31.08.2020

Rešil sem se viroz

Dr. Iztok Ostan, za Bogastvo zdravja, september 2020 Nekoč sem imel gripo ali herpes, ki…