Spontano hujšanje in razstrupljanje telesa

Mahakulina Gašper Obersnel

Dobro počutje in zdravje so osnova srečnega bivanja. Žalostno dejstvo je, da sta danes na svetu skoraj dve milijardi ljudi, ki trpijo zaradi prekomerne telesne teže.

V svoji prihajajoči knjigi »Spontano hujšanje - Sedem enostavnih orodij holističnega zdravja« med drugim opisujem tudi mentalni in čustveni vidik hujšanja. Le ta je po mojem mneju bistvenega pomena, če želimo, da je naše hujšanje in razstrupljanje telesa učinkovito tudi na dolgi rok.

Vsak celovit proces hujšanja mora zato potekati brez prisile in mučnega odrekanja, ki se nam ponavadi hitro vrne kot bumerang. Zelo podobno je tudi z razstrupljanjem, čeprav sta postopka različna, sta pogosto neločljivo povezana. Večina ljudi s prekomerno težo je namreč zakisanih in njihovo telo potrebuje poleg izgube odvečnih kilogramov tudi detoksifikacijo. Dolgoročno ohranjanje alkalnega ravnovesja v telesu je osnova zdravja in dobrega počutja.

MB spomlad

Da bi dosegli ta cilja je osnova uživanje živil, ki na organizem delujejo alkalno, poleg tega pa tudi ohranjanje čustvenega ravnovesja in zmanjševanje negativnih posledic stresa. Kljub temu, da je razstrupljanje celovit in dolgoročen proces, nam pri tem lahko pomagajo tudi krajši ali daljši posti. Post je zdravilen, povsem naraven in zelo koristen proces, ki ga občasno lahko opazimo celo pri živalih, ko se ne počutijo dobro.

Pogosta težava pri postu je, da nas običajno premaga lakota in pomanjkanje energije. Eden izmed uspešnejših oblik postenja je svetovno razširjena limonina dieta, ki jo je pred več kot pedesitimi leti iznašel naturopat in naravni zdravilec Stanley Burroughs.

Gre v bistvu za posebno obliko razstrupljanja telesa s pomočjo delnega postenja, ki so jo v osemdesetih letih prejšnega stoletja v sodelovanju s švicarskimi znastveniki in zdravniki izpopolnili v obliko kot jo poznamo danes – Madal Bal detox dieto. Prednost tovrstnega rastrupljanja organizma je v njegovi veliki učinkovitosti in enostavnosti. Za izvedbo limoninega posta potrebujemo namreč vsega petnajst minut časa na dan, prihranimo pa več ur, ki jih sicer porabimo za procese povezane z uživanjem in pripravo hrane.

drevesni-sirup-madal-bal-detox-razstrupljanje

Še pomembnejše je, da tokom tega nekajdnevnega očiščevalnega procesa ne čutimo lakote in izgube energije, ki je pogost pojav v številnih postih in dietah osiromašenih z oglikovi hidrati.

Razlog je v preprostih naravnih sladkorjih, ki jih vsebuje drevesni sirup Madal Bal. Ta povsem naravni drevesni sirup, ki ga uporabimo za pripravo napitka pri limonini terapiji, je kombinacija visokokvalitetnega javorjevega sirupa in drevesnih sirupov petih različnih palm. Poleg naravnih preprostih sladkorjev vsebuje tudi visoko količino mikrohranil, ki podpirajo očiščevalni proces in obenem preprečujejo izčrpavanje zalog mikrohra-
nil iz telesa tokom razstrupljanja.

Drevesni sirup se uporablja tudi kot okusno in zdravo sladilo. Saj ima visoko hranilno vrednost in manjšo energijsko vrednost, zato ga v omejenih količinah lahko uporabljajo celo sladkorni bolniki z diabetesom tipa 2. Prekomerna uporaba in odvisnost od sladkorja je pogosto eden od klučnih vzrok prekomerne teže in slabih prehranskih navad. Zato je zelo pomembno v procesu hujšanja bistveno nadomeščati sladkor in umetna sladila z naravnimi sladili, ki imajo nižji glikemični indeks in so bogati z vitamini in minerali.

Eden najlažjih načinov, da se znebimo slabih navad je, da jih nadomestimo z dobrimi ali vsaj manj škodlivimi. Praktična in enostavna rešitev za "pomanjkanja sladkorja" je, da se namesto k čokoladi, piškotom ipd. Zatečemo k zdravim sladicam kot so: sveže sadje in oreščki v kombinaciji z medom ali suhim sadjem. Na ta način hitro umirimo hlepenje uma in telesa po sladkorju, ne vnašamo pa snovi, ki bi rušile vaše glikemično in prehransko ravnovesje v taki meri kot živila z belim sladkorjem, ki so običajno tudi polna nezdravih maščob.

suho-sadje-prigrizki2

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

01.07.2021

Zdravstvena težava med dopustom?

Ko sproščeno uživate na dopustu doma ali v tujini in se vam pojavi zdravstvena težava,…
01.07.2021

Na kaj je treba pomisliti pred odhodom v tujino

Naše potovalne navade so se v času pandemije spremenile. Morda prav zato, ker že dolgo ni…
28.06.2021

V zaliv rož in Terme Portorož na kraljevsko razvajanje z vrtnico

Obmorsko letovišče Portorož je ime dobilo po sveti Mariji Rožnovenski, zavetnici…
26.06.2021

Potrebujete potrdilo PCT za dopust v tujini?

Kot kaže se potrdilom PCT za prehod meja še nekaj časa ne bomo izognili. Pridobitev…
17.06.2021

Za neverjetno izkušnjo ogleda prvenstva EURO 2020

Letošnje leto si bomo po vsej verjetnosti večino športnih dogodkov ogledali doma, pri…