Brez črevesnih težav celo na potovanju

Dr. Iztok Ostan

Ni redko, da moramo tik pred potovanjem večkrat na stranišče, potem smo na poti teden ali še več dni zaprti, ob povratku pa se nam spet tako mudi, da komajda obrnemo ključ vhodnih vrat ... Čeprav je potovanje lahko zelo prijetno, je to vendarle stres, ki vpliva na prebavo. Nanjo vplivajo tudi telesno gibanje, količina popite vode, vrsta užite hrane. Lahko pa si k normalnejši prebavi pomagamo z učinkovitimi probiotiki.

Da na poti ne bo zaprtja

Po uradnih priporočilih je odvajanje še normalno, če gremo na blato le trikrat na teden. Strožji kriterij ima higienizem, po katerem je normalno, če odvajamo 2-3 krat na dan - izločanje blata le enkrat dnevno je po tem pojmovanju že »pol-zaprtje«. V razvitem svetu je kronično zaprtih približno 20 % ljudi. S staranjem se ta delež povečuje.

Uživanje učinkovitih probiotikov lahko pri tem pomaga. Obstajajo namreč koristne bakterije, ki omehčajo blato v debelem črevesu in tako odpravljajo zaprtje. Med drugimi jih vsebujejo tudi bio probiotiki EM; mi jih uživamo že poldrugo desetletje. Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljenih 105 pričevanj oseb, ki so ob uživanju probiotika EM odpravile zaprtje.

Da na poti ne bo driske, napihnjenosti in bolečin v trebuhu

Koristne črevesne bakterije sodelujejo pri razgrajevanju hrane na dovolj majhne delčke, ki lahko preidejo v kri skozi črevesno steno. Proizvajajo tudi mnoge prebavne encime. Nujne so za absorpcijo kalcija in železa, ustvarjajo vitamine K2, B12 in druge vitamine B kompleksa. Skratka, če imamo v črevesju premalo koristnih bakterij, je organizem slabše prehranjen, neprebavljena hrana in strupi, ki jih ustvarjajo namnoženi patogeni mikrobi pa povzročajo krče, bolečine, napihnjenost in silijo telo, da se teh tujkov čim prej reši (driska). Žal pa imajo zlasti ljudje z občutljivim črevesjem neuravnoteženo črevesno bioto. To prepoznamo po smrdenju blata, ki opozarja na gnilobne procese. Na potovanju je več možnosti, da zaradi spremenjene prehrane ali drugih vzrokov porušimo ravnotežje črevesne biote.

Oglas Vita Biosa - Revija Bogastvo zdravja 3

Z ustreznim odmerkom bio-probiotičnega napitka EM lahko že v nekaj dneh odpravimo smrdenje blata in torej uravnovesimo črevesno bioto. Na spletni strani www.iztokostan.com je zbranih več sto izkušenj z njim, med drugim 99 primerov izboljšanja pri napihnjenosti, 39 pričevanj o zmanjšanju drisk, 26 primerov omilitve bolečin v trebuhu.

Če ta napitek začnemo uživati ob nastanku težav, nam lahko pomaga zelo hitro. Gospa iz Posavja nam je posredovala izkušnjo svojega moža. Na Gorenjskem, kjer je bil na službeni poti, je nekaj pojedel v gostilni. Že takoj po jedi se je počutil neugodno, na poti domov pa se je zaradi bolečin v trebuhu moral celo ustaviti. Poklical je ženo, ki je prihitela k njemu s svojim avtom, da ga odpelje domov. S seboj je prinesla plastenko probiotika EM, ki ga soprog sicer ni maral piti. Tokrat pa je le napravil nekaj požirkov. V dobre pol ure je bolečina popustila in kmalu je lahko sam odpeljal proti domu.

Druga gospa je opisala izkušnje, ki jih imata s soprogom pri potovanjih v eksotične kraje, kamor rada zahajata. Potniki imajo tam pogosto prebavne motnje, zato je roke in jedilni pribor vedno razkuževala. Odkar z možem uživata bio probiotik EM, ne skrbi več za redno razkuževanje, pa prebavnih težav vseeno ni.

Kaj je bio probiotik EM

Bio probiotik EM je napitek, ki vsebuje osem vrst koristnih bakterij. Ustvaril ga je danski ekolog Erik Nielsen. Ni prehransko dopolnilo, pač pa živilo, ki ga lahko uživamo trajno vsak dan. Je ekološko pridelan in ima EKO certifikat.

Spoznal sem ga leta 2003, ko mi je znanec podaril liter tega napitka. Ko sem ga začel uživati, sem bil presenečen, da je blato v treh dneh izgubilo neprijetni vonj. To je zelo pomembno, saj neprijetni vonj na stranišču, kot rečeno, pomeni namnoženost gnilobnih bakterij v črevesju in neuravnoteženost črevesne biote. To gnitje napoveduje nastanek mnogih zdravstvenih težav. Presenečeni, da je tako stanje možno doseči z uživanjem probiotikov celo ob mešani prehrani, smo ga začeli doma trajno uživati. Izkazalo se je namreč, da prav s tem probiotikom najceneje dosežemo omenjeni učinek.

Bio probiotik EM vsebuje tudi izvlečke 19 vrst zdravilnih zelišč, ki dodatno godijo prebavnemu traktu in celotnemu organizmu. Vsaka serija ima certifikat kakovosti. To je pomembno, saj je raziskava, ki jo je opravila Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, pokazala, da pri kar 90 % preučenih probiotičnih dopolnil vsebina probiotika ne ustreza deklaraciji na nalepki.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

26.09.2021

Sladki pelin (Artemisia annua)

Patricija Šenekar Zadnje čase pri nas pogosto slišimo o sladkem pelinu, nasprotno, pa ga…
26.09.2021

Odpornost z eteričnimi olji!

O skrbi za imunski sistem letos verjetno razmišljate še bolj, kot sicer. Ste vedeli, da…
23.09.2021

V Portorožu so v ponedeljek uradno otvorili Olimpijski referenčni športnomedicinski center

Na prelepi terasi Mystica s pogledom na Piranski zaliv, je v ponedeljek potekala…
22.09.2021

Pošta Slovenije in Združenje Spominčica skupaj v mesecu ozaveščanja

Pošta Slovenije je v sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija septembra…
16.09.2021

Vodni filter AquaMetix® 2 mcr, podpultni

Brez vode ne more živeti nobeno živo bitje, ne človek, ne žival, ne rastlina. Voda je…