Dovolj trenirate možgane?

Binauralna tehnologija

Vsak od nas ima včasih težave s pomnjenjem, priklicem podatkov itd. Podatki, za katere smo notranje motivirani, kar »zlezejo« v nas. Žal pa se pogosto pri formalnem izobraževanju pojavijo težave pri učenju oziroma pomnjenju. Primarno je problem motiva, ko menimo, da nam pridobljeno znanje v nadaljnem delu ne bo koristilo in zato se posledično ne moremo pripraviti za učenje, obstaja pa tudi prenasičenost oziroma nepripravljenost možganov. Možgani tudi potrebujejo neko pripravo oziroma trening za svoje delo.
Pred več desetletji so z meritvami možganskih valov (EEG) odkrili, da človeški možgani v vsakdanjem življenju delujejo hitro, saj ves čas sprejemamo razne dražljaje. V meditaciji pa preidejo možgani v nizkofrekvenčna stanja: alfa (7,6-14 Hz), theta (4-7,6 Hz) in delta (0,1-4 Hz) – slednja so večini dosegljiva le v globokem spancu. V teh stanjih obe možganski polovici delujeta bolj usklajeno. Povezujemo razumsko polovico z ustvarjalno; torej podatke in znanja z idejami in koncepti. To so stanja, v katerih dobimo nove ideje in povežemo znanja. Stanja, v katerih lažje in hitreje rešujemo intelektualne in tudi čustvene izzive.
Najbolj pogost nasvet, če smo nemirni ali imamo težave je: »umiri se«, torej preidi v umirjena stanja zavesti – alfa, theta, oziroma globoko meditacijo. V teh stanjih lažje intuitivno poiščemo rešitve. Na primer športniki izločijo navijanje proti njim in druge negativne vplive, in se osredotočijo na svoj cilj. Enako lahko storimo tudi v vsakdanjem življenju.
Prehod v alfa in podobna stanja zavesti za večino ni enostaven, saj teh stanj nismo (več) vajeni. Nekateri imajo težave celo z globokim spancem. Na srečo lahko možgane »spomnimo« na nizkofrekvenčna stanja z zvočnim spodbujanjem. Zvoki s frekvencami pod 14 Hz niso slišni in jih tudi audio naprave ne morejo izvajati. Lahko pa prelisičimo možgane, da v ušesi ločeno pošiljamo zvočni frekvenci, ki se razlikujeta za nekaj Hz – postopek imenujemo binauralna tehnologija. Razlika obeh valovanj je ovojnica kombinacije obeh valovanj – pojav imenujemo utripanje. Ko možgani povežejo različni valovanji preidejo postopoma v nižjo frekvenco utripanja.
Poleg hitrejšega prehoda v bolj konstruktivna stanja je prednost spodbujanja možganov tudi v lažjem ohranjanju možganov v teh stanjih. Če dosežemo stanje z meditacijo s koncentriranjem, lahko pridobljeno stanje oslabi, ko pozornost preusmerimo na svoje delo, učenje ... Z binauralno tehnologijo pa s poslušanjem nadaljujemo, tudi pri učenju jezikov ali druge snovi, kjer je potrebno poslušati druge vsebine. Binauralna tehnologija je lahko podlaga, ozadje, ki podpira proces.
Seveda pa so učinki tudi samo z uporabo binauralne tehnologije, saj spodbujanja z različnimi frekvencami aktivirajo obe možganski polovici in jih trenirajo. Vzpostavljajo se nove nevronske povezave, ki posledično izboljšujejo mentalno in čustveno stanje ter tudi dolgoročno aktivirajo intelektualne zmogljivosti. Eden od načinov, da ostanejo možgani aktivni tudi v starejših letih.
Binauralna tehnologija je vadba za naše možgane, lahko pa je tudi počitek za naše možgane, ko preidemo v stanje globokega spanca oziroma meditacije. Tako kot pri telesu, je tudi za možgane oboje zelo pomembno. Le spočiti možgani so lahko aktivni možgani. Binauralna tehnologija je koristen pripomoček za sproščanje ali aktiviranje možganov.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

02.07.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
01.07.2020

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na…
30.06.2020

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
25.06.2020

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…
21.06.2020

Čas za krepitev imunskega sistema je ZDAJ!

Barbara Bajc Poletje ni le čas počitnic, morja in sonca, ampak tudi idealni čas za…