Boj proti zobni gnilobi


Zdaj je to že dobro znano - kadar telesu damo kar potrebuje, se lahko samo pozdravi. Le prisluhniti mu je treba, dati dovolj časa in se mu popolnoma posvetiti ... Vse več dokazov obstaja tudi že o tem, da si lahko sami pozdravimo celo zobno gnilobo ali karies.

Slabo zdravstveno in estetsko stanje zob naj bi povzročala hrana, kot so na primer mleko, rozine, bomboni, torte, ki ostanejo na zobeh. Bakterije, ki živijo v ustih se naj bi prilepile na to hrano in proizvajale kisline. Čez čas naj bi le-te uničile zobno sklenino, kar bi privedlo do zobne gnilobe. Strokovnjaki pa opozarjajo na določena dejstva, ki se se pojavila z omenjeno teorijo:
Nekatere skupine ljudi, ki so imele pogosto ogljikove hidrate "prilepljene" za zobeh, ki si zobe niso ščetkale ali jih čistile z zobno nitko, niso imele zobno gnilobo.

Ugotovili so, da bakterije naj ne bi konzumirale procesirane sladkorje ali moko, zaradi pomanjkanja hranil v njih.
Hrana, ki jo bakterije rade jedo (mleko, zelenjava, meso, ribe in sadje) običajno ni povezana z vzrokom za nastanek zobne gnilobe.

Če torej ta razlaga za nastanek zobne gnilobe ni pravilna, kaj je torej pravi razlog zanjo?
Raziskovalec dr. Weston Price in drugi zobozdravniki so prišli do naslednjih zaključkov:

V prehrani ni dovolj mineralov
V prehrani ni dovolj v maščobi topnih vitaminov (A, D, E, and K).

Sčasoma, če v vaši prehrani manjka vitaminov in mineralov ali če slabo jeste ali če hrana vsebuje visok nivo fitatov (od polnozrnatih izdelkov, semen, oreščkov and stročnic), kemija krvi in razmerje med kalcijem in fosforjem postane neuravnotežena, kar posledično privede do tega, da se črpajo minerali iz kosti, kar povzroka izgubo kosti in zob.

Res je, da sladkor povzroča zobno gnilobo, toda krivec je prav tako pomanjkanje kakovostne hrane zaradi česa hranila odhajajo iz telesa. Zobna gniloba tako naj ne bi nastajala zaradi tega, ker bakterije jedo in proizvajajo kislino, ki naj bi uničevala zobe.

Da bi ohranili nivo kalcija in fosforja v krvi in omogočili mineralom, da se vežejo na zobe, ni dovolj, da se samo izogibate sladkarijam ali predelani hrani. Posegati morate po zdravih živilih, ki vsebuje veliko mineralov in vitaminov, ki gradijo trdno zobno strukturo. Hrana na katero se morate osredotočiti je: kokosovo olje, organski mlečni izdelki (še posebej maslo), morska hrana, organsko kuhana zelenjava, jetrca ...
Omejite vnos živil, v katerih se nahaja visok nivo fitinske kisline (zrna, fižol, oreščki in semena), prav tako omejite predelano hrano z umetnimi okusi in sladkorji, ki negativno vplivajo na nivo sladkorja v krvi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVE NOVICE

02.07.2020

Odženimo komarje

Čeprav na tržišču obstaja že precej sredstev za zaščito pred komarji, pa si jo lahko tudi…
01.07.2020

Naj vam zdravje dobro služi med dopustom

V času dopustov in počitnic je čas za brezskrbnost, počitek, razmislek in aktivnosti na…
30.06.2020

Z Varuhom zdravja: Do zdravnika, ko ga potrebujete

Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez…
SkinTight - najboljša krema proti gubam
25.06.2020

3 razlogi zakaj je SkinTight® najboljša krema proti gubam

Ko enkrat vstopimo v »tista leta« in se zares dobro pogledamo v ogledalo, lahko kaj hitro…
21.06.2020

Čas za krepitev imunskega sistema je ZDAJ!

Barbara Bajc Poletje ni le čas počitnic, morja in sonca, ampak tudi idealni čas za…