Oh, te neljube pršice!

Se soočate z nemirnim spancem, se vrtite po postelji in poskušate najti najbolj udoben položaj? Verjetno so vzrok za vaš slab spanec pršice, ki so še posebej aktivne ponoči, ko je vir njihove hrane (odmrle luske vaše kože) pri roki. Tudi podnevi so pršice nadvse živahne in aktivne.

Tia Kemperle

Mikroskopsko majhne hišne pršice so povsod, tudi na mestih, na katera niti ne pomislite in lahko povzročajo alergijo kadarkoli v letu! Najbolje se počutijo v toplem, vlažnem in temnem okolju, zato ni presenetljivo, da jih je največ ravno v naših posteljah. Tam se zaradi ugodnih pogojev tudi zelo hitro razmnožujejo, saj jim je na voljo tudi hrana (prhljaj, luščenje kože itd.).

Alergija na izločke
Hišne pršice oziroma njihovi izločki – prebavni encimi so najpogostejši vzrok alergijskih bolezni dihal in so tesno povezane z astmo. Do 85 % bolnikov z astmo ima tudi alergijo na hišne pršice. Za otroke in odrasle z astmo je kronična izpostavljenost hišnim alergenom, kot so hišne pršice, povezana ne samo s tveganjem nastanka bronhialnih simptomov, ampak tudi s slabšanjem pljučne funkcije. Izsledki kažejo, da so alergije na hišne pršice pogostejše kot alergije na pelode trav.
Ljudje se pogosto ne zavedajo vseh zapletov alergijskega rinitisa, zato svoje bolezni ne jemljejo dovolj resno. Zato je nujno potrebno obiskati zdravnika specialista alergologije, ki diagnosticira, kateri alergeni so odgovorni za alergijski odziv, in predpiše ustrezno zdravljenje.

Obdobja, ko je slabše ...
Hladnejše in bolj vlažno vreme za večino predstavlja le neprijetnost, vendar pa sezonske spremembe sprožijo vrhunec alergijskih simptomov zaradi hišnih pršic. Hišne pršice torej lahko neizogibno najdemo povsod, kjer prebivajo ljudje. Simptome alergije na hišne pršice lahko zamenjamo s simptomi prehlada ali gripe, saj se pogosto pojavi ponavljajoče se kihanje, voden izcedek iz nosu, zamašen nos, srbenje v očeh ali grlu, kar vodi v splošno utrujenost.

Zdravljenje na več načinov
Najbolj enostavno bi bilo, da bi se alergenom izognili, ampak kadar je govora o pršicah, je to praktično nemogoče. Če so težave torej moteče, lahko zdravimo alergije z več načini. Ker se torej hišnim pršicam ne moremo popolnoma izogniti, je potrebno ukrepati čim prej po postavljeni diagnozi. Na našem trgu obstaja veliko zdravil za boljši nadzor in lajšanje simptomov alergijskega rinitisa. Po natančno postavljeni diagnozi specialist alergolog lahko bolniku predpiše zdravljenje z imunoterapijo z alergeni, kateremu pravimo tudi "desenzibilizacija", ki vpliva na imunski sistem s povečanjem tolerance na alergen, ki je povzročil alergijo. To zdravljenje je na voljo v sublingvalni (raztopina) ali subkutani obliki (injekcije). Imunoterapija z alergeni je učinkovita pri lajšanju vseh simptomov alergijskega rinitisa, vključno z najbolj motečim, to je zamašen nos. Zdravljenje je učinkovito tako pri lajšanju simptomov kot tudi zmanjševanju potrebe po drugih zdravilih. Pri sublingvalni (podjezični) imunoterapiji (SLIT) se alergen nanaša na podjezično sluznico. Uvodni del se prvega dne izvede v prisotnosti zdravnika, v naslednjih dneh pa bolnik zdravljenje nadaljuje doma in vzdržuje stik z ordinacijo. Zdravljenje s SLIT tako za sezonske kot tudi celoletne alergije v Sloveniji poteka od leta 2006. se izvaja 3–5 let, pri nekaterih samo sezonsko, pri drugih pa vse leto. Zdravnik alergolog vsakemu bolniku določi zanj primerno shemo odmerjanja ter opredeli termine potrebnih kontrolnih pregledov. Izkušnje kažejo, da se dobri rezultati obdržijo vsaj deset let, pri tako zdravljenih otrocih in mladostnikih pa se prepreči prehod z alergijskega rinitisa v astmo (t.i. alergijski pohod), saj se celoten imunski sistem v telesu umiri. Več informacij najdete na: www.alergicen-sem.si, obsežni spletni strani, ki vsebuje posebna poglavja, posvečena alergiji na hišne pršice.

Alergije je mogoče zdraviti tudi z zdravili, ki jih mora bolnik vzeti po posvetu z zdravnikom. Le-ta namreč oceni smiselnost takšnega zdravljenja in vas seznani s pričakovanimi rezultati in podobno.
Tudi antihistaminiki se pogosto uporabljajo pri alergijskem rinitisu in kožnih spremembah, medtem ko hujše alergijske reakcije z anafilaktičnim šokom uspešno zdravimo z adrenalinom, ki si ga bolnik vbrizga v mišico ali žilo. Možnost je tudi lajšanja kroničnega vnetja dihalnih alergij s kortikosteroidi. Seveda pa se je mogoče poslužiti tudi alternative, kot je zdravljenje alergij z bioresonanco, akupunkturo, tradicionalno kitajsko medicino, bioenergijo, biomagnetno resonanco, kupite lahko že zelo kvalitetne proti pršične posteljne prevleke, s katerimi preprečimo razmnoževanje novih in hkrati uničimo že obstoječe pršice v postelji, in še bi lahko naštevali. Na alternativne metode prisega vedno več ljudi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

07.04.2020

Izboljšajmo spalne navade in okrepimo imunski sistem

Splošne razmere, ki so sočasno z epidemijo korona virusa večini izmed nas povsem…
02.04.2020

Posvet z zdravnikom odslej tudi na daljavo

V primeru zdravstvenih težav, dvomov in skrbi odgovore na svoja vprašanja lahko po novem…
24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…