Štirje triki za boj proti jesenski utrujenosti

Zaradi vedno krajših dni in turobnega vremena se v teh dneh marsikdo bori z utrujenostjo, poleg tega pa je za nami sproščeno poletje, ko je tudi na delovnem mestu bolj umirjeno. Izčrpanost v jesenskih dneh torej ni redkost, nanjo vpliva tudi sprememba vremena. Preberite, kako lahko uspešno premagate jesensko utrujenost z nekaj preprostimi triki.

Gibanje na svežem zraku

Kljub temu, da vas ob nižjih temperaturah mogoče zmrazi že ob sami misli na gibanje zunaj, je to zelo zdravo. Kratek sprehod ali tek pred službo vam bo zelo dobro del, tekom vikenda pa lahko zunaj preživite več časa. Odpravite se v gozd in naberite kostanj, nato pa organizirajte kostanjev piknik. Pojdite na kakšen izlet, lahko tudi s kolesom.

Zdrava prehrana

Na vrtu ali pri branjevkah na tržnici lahko še vedno najdete svežo domačo zelenjavo, polno vitaminov in mineralov. Uživajte v sadovih poletja, dokler je še na voljo. Če imate doma viška hrane, si pripravite ozimnico – skuhajte zdrave domače marmelade in paradižnikove omake, vložite kumare in papriko ter drugo zelenjavo. Vaši obroki naj vsebujejo zdrave sestavine, jejte pa več manjših obrokov.

Dovolj tekočine

Hladnejši dnevi kar kličejo po toplem čaju – privoščite si nesladkanega, če je mogoče naj bo iz svežih ali sušenih domačih zelišč. Dan začnite s kozarcem vode. Izberite mineralno vodo, kajti magnezij je zelo pomemben in pogosto spregledan mineral, ki ga telo ne proizvaja samo, med drugim pa prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, zato je odličen v boju proti jesenski utrujenosti.

Dovolj spanja

Pri utrujenosti in izčrpanosti je seveda potrebna zadostna količina spanca. V posteljo se zvečer odpravite pravočasno, da boste pridobili kakšno uro spanja, ki vam bo zagotovo koristila. Če spreminjate rutino, bo vaše telo potrebovalo nekaj časa, da se privadi, zato vztrajajte, dokler se vam bioritem ne uredi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

20.11.2020

Okužba s HIV ni več smrtna obsodba

Nenavadno leto 2020 se počasi izteka in pred vrati je že mesec december, ki ga že od leta…
16.11.2020

Solza za vsako priložnost

Vsak od nas kdaj pa kdaj potoči kako solzo. Morda zaradi žalosti, morda zaradi veselja,…
15.11.2020

4 trendi čevlji za udobno in šik preživljanje hladnejših dni

Letošnji november se je pričel s serijo izjemno sončnih in čudovitih jesenskih dni. A…
14.11.2020

Diabetes - bolezen sodobnega časa

Po podatkih Mednarodnega združenja za diabetes se vsako leto razvije diabetes pri 7…
12.11.2020

Osvobodite se škodljivih kemikalij

Zaradi ozaveščenosti, koliko strupov se z uporabo sintetičnih barv za lase vsrka…