Povečana prostata


Pri moških po 50. letu se pogosto pojavljajo težave, kot so oslabljeni curek pri uriniranju, nočno mokrenje, pogostejše dnevno mokrenje, težaven začetek mokrenja, prekinjajoč curek pri mokrenju, občutek nepopolno izpraznjenegaa mehurja ... Vse to so posledica povečane prostate.
Prostata je majhna, za oreh velika in lahka žleza v moškem telesu, ki leži v medenici tik pod mehurjem in oklepa osrednji del sečnice. S starostjo se začne povečevati. V sredini prostate poteka izvodilo sečnice, ki izloča seč in semensko tekočino. Tvori tudi izločke, ki so del semenske tekočine, te pa varujejo spodnja sečila pred vnetji.
Komplikacije, ki lahko nastanejo pri tej majhni žlezi, povzročijo nepredstavljive zdravstvene in psihološke težave moških. Prostato najpogosteje prizadene nenevarno povečanje (benigna hiperplazija - BHP), ki otežuje uriniranje. BHP povzroči opazne simptome šele, ko povečana žleza zaradi pritiska na sečnico ovira uriniranje. Sprva ima bolnik težave pri začetku mokrenja, zdi se mu tudi, da se mehur ni povsem izpraznil, zato mora bolnik pogosteje urinirati. Urin zastaja v mehurju, zato je bolnik dovzetnejši za okužbe in nastanek kamnov. Dolgotrajna zožitev sečnice lahko okvari ledvice. Pri moških s povečano prostato lahko ovirajo pretok urina tudi nekatera zdravila, npr. antihistaminiki.
Preventiva in zgodnje odkrivanje BHP, je ključno za fizično in spolno življenje moškega. Preventivne ukrepe je najlažje izvesti že s samo spremembo življenjskega sloga, kjer naj moški omejijo uživanje alkohola, kave, maščob, tobaka in močnih začimb. V primeru ne-zdravljenja BHP, lahko ta napreduje v regresivno obliko, kar pomeni, da se težave stopnjujejo, zaradi česar prihaja do vnetja sečil, sečnih kamnov ali celo okvare ledvic. Veliko pozitivnih in zdravilnih učinkov pri lažjih in zmernih težavah, ki jih povzroča BHP, se kažejo tudi v koristnih lastnostih rastlinskih izvlečkov, ki so bogate z naravnimi antioksidanti, lignani, fitosteroli, polisaharidi, likopen, betasitosteroli, ki se nahajajo v koprivi, jagodah palmeta, bučah, semenih navadnega lana, paradižniku..

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.06.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…
27.05.2020

Odlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Življenje se počasi vrača v svoje utečene tire, sezona vikend izletov pa je končno spet…
20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…