Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj opravlja več nalog: podpira mehka tkiva, varuje notranje organe, kosti dajejo človeku oporo in omogočajo gibanje. Imamo kar nekaj razlogov, da za naše kosti dobro skrbimo, kajne?

Veronika Bilban
S starostjo počasi izgubljamo kostno maso, zato je pomembno, da kosti čim dlje ohranjamo zdrave in trdne. Da bi to dosegli, ne smemo pozabiti na zadosten vnos vitaminov in mineralov.
Z vitaminom D poskrbimo, da naše telo absorbira kalcij, ki je pomemben za zdrave in močne kosti. Ljudje običajno dobivamo vitamin D s prehrano (jajčni rumenjak, nekatere ribe, kot sta losos in skuša), je pa tudi edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede samo, in sicer s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. Mnogi ga še posebej v zimskih mesecih, ko se sončnim žarkom ne izpostavljajo v tako velik meri, uživajo v obliki prehranskih dopolnil.
Največ kalcija je spravljenih v kosteh in zobeh. Dobri viri kalcija so mlečni izdelki (mleko, siri, jogurti), konzervirane ribe s kostmi, zelena, listnata zelenjava ...
Tudi vitamin A poskrbi za zdrave in močne kosti. Nikar se ne izogibajte ribam in mesu, kosmičem, temno zeleni in oranžni zelenjavi ter sadju. Vitamin A boste našli v korenju, mastnih ribah, krompirju, špinači ... in seveda v prehranskih dodatkih.
Vitamin B12 vpliva na celice, ki gradijo kosti. Nizke ravni vitamina B12 naj bi bile povezane z večjim tveganjem za osteoporozo pri moških in ženskah. Vitamin B12 najdemo v mesu in ribah, žitaricah, školjkah itd.
Tudi vitamin C pripomore k bolj trdnim kostem. Odgovoren je za gradnjo kolagena, kateholaminov (adrenalin, dopamin) in karnitina ter učinkovit izkoristek železa iz hrane. Najdemo ga v brokoliju, cvetači, zelju, limoni, papaji ...
Magnezij je pomemben gradnik kosti in njegovo uživanje prispeva k njihovi trdnosti in normalni strukturi kosti. Najdemo ga v orehih in polnozrnati moki, siru, bananah, algah, mineralnih vodah ...
Vitamin K skrbi za normalno rast in razvoj kosti, zato ga ne smemo zanemariti. Jejmo brokoli, olivno olje, peteršilj, špinačo ... Večkrat izpostavljen je še posebej K2, saj je odgovoren za to, da pove telesu, da se kalcij naloži na kosti in zobe, ne pa drugam. Večinoma ga vsebuje živalska hrani ter živila, ki so fermentirana. Za preprečevanje razvoja osteoporoze je poleg magnezija in vitamina D ključen torej tudi vitamin K2. Ti trije elementi, skupaj s kalcijem, tvorijo naše trdne kosti.

.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

13.02.2020

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.02.2020

Oh, te neljube pršice!

Se soočate z nemirnim spancem, se vrtite po postelji in poskušate najti najbolj udoben…
10.02.2020

S prehladi še ni konec

Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in…
09.02.2020

Na preventivnih pregledih se odkrijejo številni bolezenski znaki

Peter Motnik Na preventivnem pregledu odkrijejo očem skrita bolezenska stanja in simptome…
08.02.2020

Izgorelost - vse pogostejša zdravstvena težava

Izgorelost je negativna reakcija na kronični stres. Poznamo več faz izgorelosti,…