Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z naraščanjem stopnje fiziološkega, psihološkega in fizičnega stresa, potrebuje telo za svoje nemoteno delovanje vse večjo podporo. Ta podpora je mogoča s specifičnimi učinkovinami, med katere sodijo esencialni vitamini in minerali.
Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Imunski sistem je ključen za zdravje
Imunski sistem je naš obrambni sistem, ki nas varuje pred vdorom tujkov, kot so bakterije, virusi, glive in strupi. Je pomembna celota različnih specializiranih celic, tkiv in organov, ki skrbijo za ustrezen imunski odgovor, to je prepoznavanje, presnova in odstranjevanje tujkov iz organizma.
V raznih stresnih okoliščinah, boleznih in vnetjih, enolični prehrani ter kajenju se vitamin C porablja bistveno hitreje kot sicer. Pomemben je za ohranjanje ravnovesja imunskega sistema, saj poveča tvorbo belih krvnih celic in tudi absorpcijo železa iz črevesja. Ker je močan antioksidant, nas ščiti pred okužbami, oksidativnim stresom in celo pred razvojem presnovnih bolezni kot je rak.
Za ustrezno rast in razvoj, ustrezen imunski odziv, živčni sistem in reprodukcijo potrebujemo cink. Naše celice ščiti pred oksidativnim stresom, pomembno vlogo pa ima tudi pri zaščiti pred kroničnimi boleznimi.
Beta glukani so naravni polisaharidi, sestavljeni iz molekul glukoze in se nahajajo predvsem v celičnih stenah kvasovk (Saccharomyces cerevisiae). Sposobni so aktivacije imunskega sistema, ker se v tankem črevesu vežejo na specifične imunske celice in tako povečajo sposobnost in število tistih imunskih celic, ki napadejo in odstranijo tujke (viruse, bakterije, parazite, glive) in lajšajo simptome okužb zgornjega respiratornega trakta ter izboljšajo splošno počutje. Maitake goba je dobro poznana drevesna goba, ki raste tudi v Sloveniji, njeno znanstveno ime pa je Grifola frondosa. Aktivno sestavino v Grifoli frondosi imenujemo lentinan in stimulira imunski sistem, poveča produkcijo insulina, s tem zmanjša raven glukoze v krvi, zmanjšuje krvni tlak in raven holesterola.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

13.02.2020

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.02.2020

Oh, te neljube pršice!

Se soočate z nemirnim spancem, se vrtite po postelji in poskušate najti najbolj udoben…
10.02.2020

S prehladi še ni konec

Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in…
09.02.2020

Na preventivnih pregledih se odkrijejo številni bolezenski znaki

Peter Motnik Na preventivnem pregledu odkrijejo očem skrita bolezenska stanja in simptome…
08.02.2020

Izgorelost - vse pogostejša zdravstvena težava

Izgorelost je negativna reakcija na kronični stres. Poznamo več faz izgorelosti,…