Zakaj nastaja kondenz na vaših steklih in zakaj bi vas to moralo skrbeti

Prikrita grožnja zdravju

Nikoli ne prinaša nič dobrega in le redki so domovi, kjer kondenza ne poznajo. K sreči ga je mogoče učinkovito preprečiti, le prave rešitve je treba poznati.

 

Takoj po prhanju nastane na ogledalu v kopalnici, ob daljšem kuhanju pa na oknu v kuhinji in skoraj gotovo se pogosto srečujete s kondenzom, če ste se ravno preselili v novogradnjo ali prenovili hišo. Ko je v zraku dosežena največja možna količina vodne pare pri določeni temperaturi in pride vodna para v stik z dovolj hladno površino, preide iz plinastega stanja v kapljice. Temu rečemo kondenzacija vodne pare, pojasnjujejo strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK. In dodajajo, da je vsako tako rosenje znak za alarm.

3 5

Prostori, kjer se na steklu pojavijo kapljice, so dokazano preslabo prezračevani.

 

Zakaj ni naš prijatelj

Kondenzacija na notranjem steklu energijsko učinkovite zasteklitve torej predstavlja vidno posledico previsoke relativne vlažnosti zraka v prostoru. Mesto nastanka kondenza pa ni nujno steklo, lahko je slabše izoliran del stavbnega ovoja stavbe in pravimo, da imamo tam toplotni most. Pogosto mesto je tudi stena za kakšno omaro ali posteljo, kjer zrak ne more krožiti. Na teh vlažnih površinah se slej ko prej razvije plesen, ki povzroča poleg estetskih nevšečnosti še zdravstvene. In to se v zadnjem času dogaja vedno bolj pogosto.

Trend sodobnega časa

Domovi, kjer kondenza ne poznajo, so pravzaprav zelo redki. Njegov nastanek in škoda, ki jo povzroča, sta namreč rezultat življenja v današnjem času. V večini prostorov pod streho so strešine in zidovi dobro izolirani, vrata in okna pa kakovostno vgrajena (s prenovo te dejavnike običajno občutno izboljšamo). Rezultat so topli in zatesnjeni prostori, kar omejuje naravno prezračevanje, opozarjajo gradbeni strokovnjaki.

OKVIR 5
 Mi kot izvor vlage 
 
Z vsakodnevnimi opravili, kot so kuhanje, pranje perila in kopanje, štiričlanska družina v enem dnevu odda v zrak od 8 do 10 litrov vlage. To ustvarjamo celo med spanjem: dve odrasli osebi proizvedeta v osmih urah spanja 0,64 litra vode le z dihanjem in potenjem.
 

Strateške rešitve in hitra pomoč

Pri oknih omogočite pretok toplega zraka po steklu s pravilno oblikovanimi in izoliranimi špaletami ter ogrevalom, nameščenim pod oknom. To je še posebno pomembno v dnevih, ko zunanja temperatura pade pod 0° C. Hipno pomoč predstavljata zmanjšanje nastajanja vodne pare – kar pomeni, da med prhanjem vklopite ventilator, med kuhanjem pa prižgete napo – in učinkovito prezračevanje, ki ga delimo na naravno in mehansko. Oboje ima prednosti in pomanjkljivosti, več o enih in drugih lahko izveste tukaj. Najbolj pomembno je, da je prezračevanje vaših bivalnih prostorov redno. To pa je ena od tistih skrbi, ki jo lahko odslej pravzaprav odmislite.

1 5

Prostore je treba vsak dan prezračiti vsaj 3-krat – z na stežaj odprtimi okni za nekaj minut. Sodobna tehnologija omogoča, da se vam s to skrbjo ni treba ukvarjati.

 

2 5

V sodobnih domovih so strešine in zidovi dobro izolirani, vrata in okna pa kakovostno vgrajena. Če ne prezračujete, ostaja vodna para ujeta v prostorih.

 

Najučinkovitejša rešitev

Za optimalen zrak lahko namreč popolnoma samodejno poskrbi sodobna tehnologija. Sistem, ki kombinira nadzor pametnih senzorjev nad temperaturo, vlago in količino CO2 z avtomatskim odpiranjem strešnih oken ter notranjih in zunanjih senčil, predstavlja najbolj učinkovito orodje. Če želite spoznati rešitve za bolj naravno okolje, ki izhajajo iz dolgoletnega človekovega razvoja, vam svetujemo še klik na kratek video o zdravem bivanju v zaprtih prostorih. Ta je navdušil že več kot 11 milijonov ljudi, ki jim ni vseeno, kje in kako bivajo. Prepričani smo, da tudi vas zanima, kako lahko v svoj dom pripeljete pravo naravo, ne pa imitacij, od katerih nimate nobenih koristi za počutje in zdravje.

4 5

Ob hladnih dnevih prezračevanje izključno preko prezračevalne lopute strešnih oken ni več priporočljivo. Na tak način namreč topel in vlažen zrak še hitreje kondenzira pod hladnimi zunanjimi obrobami.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.06.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…
27.05.2020

Odlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Življenje se počasi vrača v svoje utečene tire, sezona vikend izletov pa je končno spet…
20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…