Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben dober, kvaliteten spanec, poudarjajo tudi strokovnjaki. Če nam ga dlje časa primanjkuje smo v večji meri izpostavljeni tveganju za nastanek nekaterih bolezni, kot so debelost, povišana raven sladkorja, oslabljen imunski sistem in še bi lahko naštevali.
Tia Kemperle
Na splošno velja pravilo, da moramo speti vsaj sedem do osem ur. S tem si zagotovimo ne le fizično, temveč tudi duševno zdravje. Če je mogoče, se odpravimo v posteljo vsak dan ob približno enaki uri, poskrbimo za udobno ležišče, svež zrak v sobi ter primerno temperaturo.

Ker se v mesecu marcu obetajo že prvi tekaška tekmovanja na prostem, ne smemo zanemariti pomen spanca tudi pri športnikih, tekačih. Spanje ima namreč veliko moč, saj skrbi za obnavljanje telesa, ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Še posebej tisti, ki se na športne dogodke opravljajo v bolj oddaljene kraje, morajo pomisliti na časovno razliko, s katero se bodo morali soočiti. Smiselno je torej, da se na pot odpravijo dan ali dva pred tekmovanjem. Tudi jemanje tablet za spanje, pitje kave ali alkohola lahko vplivajo na slabši spanec in posledično na slabši uspeh.

Pomanjkanje spanca nemalokrat povzroči slabšo koncentracijo in motoričnih spretnosti ter vpliva na zmanjšano sposobnost opravljanja določenih miselnih nalog. V nasprotnem primeru pa boste spočiti bolje motivirani, ne boste tako razdražljivi, vaše hormonsko stanje bo v ravnovesju ... Kadar ste v dilemi, ali ponočevati ali se odpraviti v posteljo pravi čas, nikar ne pozabite, da se vam bo v možganih, v primeru neprespanosti, sprostilo manj serotonina, hormona sreče.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…
14.03.2020

Krepitev imunskega sistema

Nižje temperature ter posledično manj gibanja na svežem zraku, so eden izmed dejavnikov,…