Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti, nevarnosti zasevanja in tudi po metodah zdravljenja. Kožni rak se pojavlja relativno pogosto in zato je pomembno, da si kožo redno sami pregledujemo in smo sproti pozorni na kakršnekoli spremembe. V kolikor pa opazimo kako sumljivo tvorbo, pa nemudoma opravimo zdravniški pregled.

Tia Kemperle


Kadar se lotite pregledovanja, imejte v mislih opozorilne znake, ki bi lahko nakazovali, da gre za kaj bolj resnega. Pri oceni pigmentnih znamenj je potrebno opazovati lastnosti, kot so asimetričnost znamenja, neenakomerno oblikovani robovi, spremembe v barvi znamenja oz. preverite, če morebiti znamenje ni enakomerno obarvano ter poiščite večja znamenja (večji premer od 5 ali 6 milimetrov). Posebej pozorni morate biti na znamenja, ki so nastala na novo. Prav tako ne spreglejte, če se je katero od znamenj spremenilo tako, da se je nekoliko dvignilo od površine kože in začelo bolj rasti. Strokovnjaki svetujejo, da zdravnika ali dermatologa opozorite tudi takrat, če znamenje začne samo od sebe krvaveti. Dejstvo pa je tudi, da so nekatera znamenja nevarna, četudi nimajo tako izraženih lastnosti. Poleg znamenj je potrebno biti na koži pozorni tudi na vse druge spremembe. V primeru pojava le-teh je potrebno opraviti pregled pri zdravniku.

Pregled je še toliko bolj pomemben, če se zavedamo, da lahko z zgodnjim odkritjem raka kože preprečimo hujše posledice ali celo smrt. Na srečo je velika večina kožnih rakov popolnoma ozdravljivih v začetni fazi. Strokovnjaki torej svetujejo redno samoopazovanje kože, še bolje pa je kožne spremembe kontrolirati pri strokovnjakih.

V življenju nastajajo vedno nove kožne spremembe, z nekaterimi pa se lahko tudi rodimo. S starenjem se spreminjajo, nekatera z leti izgubljajo pigment in zato postajajo svetlejša, spret druga rastejo in se prično bočiti nad nivojem okolne kože. Če imamo več znamenj, je smiselno, da občasno opravimo tudi pregled kože pri dermatologu.

Kadar govorimo o kožnem raku, najpogosteje mislimo na 3 vrste kožnega raka:
BAZALNOCELIČNI KOŽNI RAK (bazocelularni karcinom kože) se pojavlja pri starejših in na predelih, ki so najbolj izpostavljeni UV žarkom (npr. glava). Ta rak ni preveč agresiven, medtem ko je PLOŠČATOCELIČNI KOŽNI RAK (planocelularni karcinom kože) nekoliko bolj agresiven in se najpogosteje odkrije na glavi, vratu in nepokritih delih telesa. Oba je smiselno čim prej v celoti odstraniti z izrezom v lokalni anesteziji, da se ne širi. Predvidoma gre rutinski poseg v plastični kirurgiji, pogosto pa se strokovnjaki poslužujejo rekonstrukcij za kritje defekta po izrezu. Rane se običajno lepo zacelijo. Kljub temu pa je nato priporočljivo, da bolniki spremljajo kožne spremembe in obiščejo dermatologa vsaj enkrat v letu oziroma pogosteje, če tako svetuje dermatolog.
Še posebej nevarno je, če se soočimo z MALIGNIM MELANOMOM – najbolj agresivnim rakastim obolenjem. Ta lahko zaseva po telesu, zlasti kadar tumor raste v globino kože. V večini primerov se maligni melanom razvije na novo, na mestu, kjer prej ni bilo znamenja, zato je pomembno, da si kožo redno sami pregledujemo in smo pri tem močno pozorni na vse novonastale pigmentne tvorbe.
Strokovnjaki v Estetiki Milošević vam lahko kožega raka v kratkem času odstranijo, izrezano tkivo pa pošljejo na patohistološko preiskavo.
Posvet, pregled in morebitno odstranitev znamenj ali kožnega raka lahko opravite V Estetiki Milošević, pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali preko spletnega obrazca.

Promocijsko besedilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2020

Reverzna osmoza za najčistejšo možno pitno vodo

Zaužitje zadostne količine čiste vode je ključnega pomena za dobro zdravje in vitalnost.…
14.10.2020

8 razlogov za utrujenost

Ali ste vedno utrujeni? Konstantna utrujenost, izčrpanost in pomanjkanje energije so…
09.10.2020

Štirje triki za boj proti jesenski utrujenosti

Zaradi vedno krajših dni in turobnega vremena se v teh dneh marsikdo bori z utrujenostjo,…
23.09.2020

Naj vam muhasti september nikar ne zbriše nasmeška z obraza

Po več kot prelepi prvi polovici septembra se začenjajo tisti nekoliko manj priljubljeni,…
16.09.2020

Pospešek v stresnih situacijah

V tej in prihodnjih izdajah revije boste našli tudi serijo člankov »Kako deluje«. V njih…