Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in ustne votline marsikdaj kar nekoliko zapostavljena. Seveda je dobra ustna higiena tisti ključni dejavnik, ki lahko prepreči prenekatero težavo, a dejstvo je, da včasih to ni dovolj. Z obiskom zobozdravnika pa sila radi odlašamo, če mislimo, da z zobmi in dlesnimi nimamo težav.

A kaj rado se zgodi, da živimo v zmoti, saj začetnih zobozdravstvenih težav morda sploh ne opazimo, niti jih ne čutimo. Ko pa te prerastejo v hujše težave, ki jih morda spremlja še neznosna bolečina, pa je škoda na naših zobeh že velika in je tudi njeno odpravljanje lahko precej bolj zapleteno, kot bi bilo ob pravočasnem ukrepanju.

Nobena skrivnost ni, da je zdravje zob neposredno povezano z zdravjem celotnega telesa. Pri skrbi za zdrave zobe in dlesni tako ne gre le za estetski vidik, pač pa za zagotavljanje višje kakovosti našega življenja. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da vzdržujemo visok nivo ustne higiene in pravočasno ukrepamo, če se pojavijo težave.

Ena izmed težav, ki jo veliko ljudi rado zanemari, je denimo krvavenje dlesni. Verjetno se je s to težavo med ščetkanjem zob srečal že marsikdo od vas, bralcev, a temu najbrž niste namenjali prevelike pozornosti. Krvavenje je posledica vnetja dlesni, ki ga s temeljitejšo higieno lahko v začetni fazi odpravimo sami. Če pa nam to ne uspe, pa se lahko stanje drastično poslabša in povzroči več različnih bolezni obzobnih tkiv, vse to pa na koncu privede do parodontalne bolezni in posledično do izgube zob.

Med najbolj pogostimi vzroki za vnetje dlesni je nalaganje zobnega kamna. Ta nastane zaradi nalaganja mineralnih delcev iz sline na mehke, organske obloge, ki so prisotne na zobeh. Zobnega kamna sami ne moremo odstraniti, lahko pa to povsem neboleče opravi zobozdravnik in s tem prepreči, da bi vnetje napredovalo in s tem vodilo v resnejše težave.

Tudi karies (zobna gniloba), o katerem smo na naši spletni strani že pisali, je v začetni fazi neopazen in neboleč. Če pa ga ne zaznamo in ga pravočasno ne saniramo, napreduje do točke, ko nas nanj opozori bolečina v zobu. V tej fazi je lahko škoda že tako velika, da lahko zahteva zdravljenje zobne korenine, v nekaterih primerih pa je edina rešitev le še odstranitev obolelega zoba.

Našteli smo le najpogostejše težave, ki utegnejo prizadeti naše zobe in nam ukrasti lep in zdrav nasmeh. Pomembno je torej, da zares vzdržujemo temeljito in celovito ustno higieno, predvsem pa ne smemo pozabiti na redne zobozdravstvene preglede, četudi se zdi z našimi zobmi vse v najlepšem redu. Začetna stanja bolezni zob in dlesni je namreč veliko lažje sanirati, kot že napredovane bolezni, obenem pa je tudi nastala škoda bistveno manjša.

Če zobozdravnika v zadnjem letu niste obiskali, nikar ne odlašajte več in se naročite na pregled k doktorici dentalne medicine Urški Kralj Milošević v ambulanto v Ljubljani. Doktorica bo opravila prvi pregled vaših zob in ocenila, ali je morda ukrepanje potrebno tudi pri vas. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , ali preko spletnega obrazca.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…