Po zdravila v lekarno ali v naravo?

Razvoj farmacevtske industrije je zagotovo prinesel veliko dobrega, a je med vsemi pozitivnimi vidiki moč najti tudi kakega slabega. Ob večini zdravstvenih težav smo danes tako napoteni v najbližjo lekarno, kjer nas oskrbijo z najrazličnejšimi zdravili za to ali ono. Pomembno je zavedanje, da moramo zdravila uporabljati zares premišljeno, saj lahko v nasprotnem primeru izzovemo najrazličnejše neželene učinke. Če pa ste med tistimi, ki se najrazličnejšim tabletam in kapsulam raje izognejo, pa vam še vedno ostaja na voljo izjemno zdravilno bogastvo rastlinskega sveta. 

Sara Sočan

Ljudska medicina v zadnjem času znova skokovito pridobiva na veljavi. Raziskave namreč potrjujejo, da modrosti naših babic le niso bile iz trte izvite, zato vse več ljudi posega po naravnih zdravilnih pripravkih. Konec koncev je dejstvo tudi, da dobršen del farmacevtske industrije sloni prav na zdravilnih učinkovinah najrazličnejših rastlin. Samo za primer – morda niste vedeli, a glavna sestavina najbolj poznanega, reklamiranega ali razširjenega protibolečinskega sredstva (aspirin) ni nič drugega, kot sintetična oblika snovi (salicin), ki se nahaja v vrbovem lubju.

Kljub temu, da so koncentracije zdravilnih učinkovin v rastlinah navadno manjše kot v zdravilih, pa nikakor ne moremo reči, da so nedolžne. Če jih torej ne poznamo zares dobro, je tudi pred uporabo naravnih pripravkov izjemno priporočljiv pogovor z zdravnikom, ki vam bo glede njihove uporabe skoraj zagotovo znal prav in koristno svetovati.

Čeprav smo v minuli sezoni naše revije zdravilnim rastlinam namenili kar precej pozornosti, se nam je zdelo prav, da se te tematike vsaj na kratko dotaknemo tudi tokrat. Izpostaviti želimo zlasti dve učinkovini, s katerima se večina izmed nas srečuje dnevno, pa marsikdo morda ne ve, da imata na naše telo različne pozitivne učinke.

Pekoče zdravilo

Prva, ki jo izpostavljamo, »domuje« v domala vseh pekočih plodovih. Govora je o kapsaicinu, spojini, ki jo najdemo v čilijih, kajenskem popru ali pa pekočih paprikah. Pravzaprav je ta spojina odgovorna za pekoč okus hrane. Študije in raziskave so med drugim pokazale, da ima kapsaicin protibolečinski učinek in pomaga tako pri bolečinah v mišicah kot tudi pri artritisu. Povezujejo jo še z izgubo maščobe na trebuhu, regulira pa tudi raven holesterola in sladkorja v krvi. Pri tem velja omeniti, da pretirano uživanje pekoče hrane ne poveča zdravilnih učinkov, saj našemu telesu zaradi prevelike pekočnosti povzročamo stres, ta pa pozitivne učinke utegne izničiti.

Zdravilo iz kuhinje

Ena od rastlin, ki jim zdravilstvo velik pomen daje že tisočletja, je tudi čebula. Raziskave so tudi pri tej začimbnici potrdile, da njeni zdravilni učinki niso zgolj mit. Zanje je v veliki meri odgovoren antioksidant kvercetin. Ta vam bo veliko uslugo naredil pri težavah z želodčnimi in črevesnimi razjedami, dokazano pa je, da do neke mere ščiti tudi pred rakom dojk. Morda pa ni zanemarljiv niti podatek, da je čebulo najbolje uživati surovo, saj njene zdravilne učinkovine s termično obdelavo dodobra uničimo.

Seveda sta to zgolj dva primera, ko lahko namesto sintetičnih zdravil posežemo po naravnih učinkovinah. Vsekakor svetujemo, da ob morebitnih zdravstvenih težavah upoštevate navodila zdravnikov. Če pa se vendarle srečujete z blagimi, začetnimi težavami, vsekakor velja razmisliti, kako jih boste reševali. V takem primeru pa morda le ni napak, če sem ter tja zaupate tudi naravi in starim modrostim. 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

19.07.2021

Brez mišic ni gibanja

Človeško telo je malodane čudež. Toliko kompleksnih procesov, kot se hkrati odvija v…
01.07.2021

Naše tačke na varnem

Ljubitelji živali se boste verjetno strinjali, da imajo hišni ljubljenčki v naših…
17.06.2021

Po zdravila v lekarno ali v naravo?

Razvoj farmacevtske industrije je zagotovo prinesel veliko dobrega, a je med vsemi…
17.06.2021

Planinarjenje ni zgolj osvajanje vrhov

Poletje je zagotovo čas za oddih. Večina ga poišče ob morju, vse več pa je takih, ki…
26.05.2021

O utrujenosti in spočitosti in nekaj več: živeti bolje, živeti dlje

V življenju je tako, da se v zrelih letih, ne glede na to, ali si pomagamo z uradno…