Brez mišic ni gibanja

Človeško telo je malodane čudež. Toliko kompleksnih procesov, kot se hkrati odvija v naših telesih, se s tako usklajenostjo odvija malo kje. Nekatere funkcije lahko nadziramo, spet druge delujejo popolnoma avtomatično in se ob tem sploh ne zavedamo, da se v naših telesih odvija prava »zabava«. Za premike našega telesa so skupaj s sklepi zadolžene mišice. Kako sploh delujejo in kaj premika njih same?

Aleksandra Lamut

 

Mišica je organ, ki s krčenjem in raztezanjem omogoča gibanje telesa. V človeškem telesu je več kot šeststo mišic, delimo pa jih na tri skupine: skeletne, gladke in srčno.

Skeletne mišice lahko nadziramo in upravljamo z njimi po svoji volji. S kitami so pritrjene na kosti, da lahko skupaj premikajo naše telo. Skeletne mišice so tiste mišice, ki po naših navodilih premaknejo določen del telesa, na primer zgornje ali spodnje okončine. Ta skupina mišic je sestavljena iz mišičnih vlaken, v teh vlaknih pa najdemo beljakovinske strukture, ki z drsenjem druge ob drugo omogočijo krčenje mišične celice. Če povzamemo, mi pošljemo mišici signal, da jo želimo premakniti, mišica se skrči in skrajša, postane trša in bolj napeta kot v mirovanju, in nato v sodelovanju s sklepi mi premaknemo roko. Mišice so glavni porabnik energije v našem telesu, saj za krčenje potrebujejo energijo, ki se sprošča pri izgorevanju ogljikovih hidratov v mišici.

Druga skupina mišic so gladke mišice, ki so mišice notranjih organov, in se krčijo neodvisno od človeške volje. Krčenje gladkih mišic je počasnejše od krčenja skeletnih, za svoje premike pa porabijo bistveno manj energije. V našem telesu opravljajo funkcije, ki so bolj dolgotrajne. Ta skupina mišic omogoča krčenje votlih in cevastih organov (npr. črevo) ter sečnih poti, uravnavajo pa tudi premer žil in s tem krvni tlak. Te mišice so aktivne tudi pri popadkih pri porodu.

Zadnja in malodane najpomembnejša mišica našega telesa pa je srčna mišica. Delovanje srčne mišice je podobno tistemu skeletne, vendar z nekaj pomembnimi razlikami. Njeno delovanje poteka tako, da se krči in razteza ter tako črpa kri v ostale dele telesa. Krčenje srčne mišice je posledica električnega vzdraženja, ki sproži sproščanje kalcija iz notranje zaloge kalcija v celici, zvišanje nivoja kalcija pa povzroči, da celoten organ srca bije v enakomernem ritmu.

Vsak del, organ, celica človeškega telesa je pomemben in nenadomestljiv. Vsak organ ima svoj namen in zanj je potrebno skrbeti. Za mišice skrbimo tako, da jih neprestano uporabljamo in treniramo, da postanejo močnejše in bolj vzdržljive.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

19.07.2021

Brez mišic ni gibanja

Človeško telo je malodane čudež. Toliko kompleksnih procesov, kot se hkrati odvija v…
01.07.2021

Naše tačke na varnem

Ljubitelji živali se boste verjetno strinjali, da imajo hišni ljubljenčki v naših…
17.06.2021

Po zdravila v lekarno ali v naravo?

Razvoj farmacevtske industrije je zagotovo prinesel veliko dobrega, a je med vsemi…
17.06.2021

Planinarjenje ni zgolj osvajanje vrhov

Poletje je zagotovo čas za oddih. Večina ga poišče ob morju, vse več pa je takih, ki…
26.05.2021

O utrujenosti in spočitosti in nekaj več: živeti bolje, živeti dlje

V življenju je tako, da se v zrelih letih, ne glede na to, ali si pomagamo z uradno…