Gibanje = dobro počutje

Človek in gibanje sta nerazdružljiva. Za dobro fizično počutje se moramo gibati vsak dan. Telesna aktivnost pa ne vpliva pozitivno zgolj na naše telo, temveč tudi na naše psihološko stanje. Med gibanjem sproščamo svoje telo. Sproščeno telo pa je predpogoj za dobro duševno počutje. Seveda pa velja tudi obratno – če se dobro počutimo v naši »glavi«, potem bomo z večjim veseljem tudi svoje telo razgibavali, tako kot ga moramo.

Aleksandra Lamut

Zadnja leta lahko v različnih medijih opazujemo porast nagovarjanja k telesnim aktivnostim, bodisi k hoji in mirnejšemu razgibavanju, bodisi k malo bolj intenzivnim oblikam športa, kot je denimo fitnes. Vsekakor pa je priporočljivo, da se vsak posameznik ukvarja s svojim telesom in z razgibavanjem le-tega.

Svoje telo razgibavamo iz različnih motivov. Nekateri bi radi svoje telo okrepili in razvili mišice. Spet drugi radi vzdržujejo svoje telo v dobri kondiciji, da se brez težav spopadajo z dnevnimi izzivi. Tretji pa se ukvarjajo s športom zato, da bi izgubili kakšen kilogram. Ne glede na vašo fizično pripravljenost ali na vaš motiv, pa ima zmerno ukvarjanje s telesno aktivnostjo pozitivne učinke na vaše telo, ki jih ne morete pridobiti z nobenim drugim, še tako zdravilnim zvarkom.

Najprej se bomo ustavili pri učinkih, ki jih ima gibanje na naše fizično telo.  Redna telesna dejavnost je eden od poglavitnih dejavnikov za ohranjanje dobrega zdravja in preprečevanja nekaterih bolezni. Z redno fizično aktivnostjo lahko pripomoremo k zmanjšanju pojava bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in prekomerne telesne teže. Blagodejno vpliva tudi na krvni tlak, zmanjša se tveganje za možgansko kap. Obenem se ob telovadbi povečuje naša telesna pripravljenost, vzdržujemo mišično maso in dobro gibljivost sklepov.

Zanemarljiva pa ni niti povezava med gibanjem in dobrim psihološkim stanjem. Raziskave namreč kažejo, da so osebe, ki se redno gibljejo, bolj trdnega značaja, so bolj odporni na vsakodnevni stres, njihovo razpoloženje je bolj konstantno. Zmerna, predvsem pa redna telesna aktivnost je lahko ključnega pomena v boju prosti depresiji in anksioznosti, velikokrat pa je v veliko pomoč tudi pri navezovanju stikov z drugimi ljudmi, za kar pa vemo, da je izjemnega pomena za normalno funkcioniranje posameznika v družbi.

Telesne aktivnosti vseh možnih vrst in načinov so dobre, vendar pa so si raziskave enotne še v eni točki – najboljši vpliv na človeško telo ima gibanje v naravi. Svež zrak še dodatno pripomore tako k fizični kot duhovni sprostitvi. Odpravite se stran od mestnega vrveža, v hribe, doline, na morje, ob jezera, v sosednji gozd, ali na sprehod po sosednjem travniku. Za nameček si še sezujte čevlje in bodite eno z naravo. Vaše telo, duh in um vam bodo neizmerno hvaležni.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

19.07.2021

Brez mišic ni gibanja

Človeško telo je malodane čudež. Toliko kompleksnih procesov, kot se hkrati odvija v…
01.07.2021

Naše tačke na varnem

Ljubitelji živali se boste verjetno strinjali, da imajo hišni ljubljenčki v naših…
17.06.2021

Po zdravila v lekarno ali v naravo?

Razvoj farmacevtske industrije je zagotovo prinesel veliko dobrega, a je med vsemi…
17.06.2021

Planinarjenje ni zgolj osvajanje vrhov

Poletje je zagotovo čas za oddih. Večina ga poišče ob morju, vse več pa je takih, ki…
26.05.2021

O utrujenosti in spočitosti in nekaj več: živeti bolje, živeti dlje

V življenju je tako, da se v zrelih letih, ne glede na to, ali si pomagamo z uradno…