Domov ZdravjeAlternativa Ajurveda: ohranjanje 5000-letne tradicije

Ajurveda: ohranjanje 5000-letne tradicije

33 ogledov

 

Indijsko raziskovalko in znanstvenico dr. Vinod Vermo v Evropi imenujejo prva dama ajurvede. Po doktorski disertaciji s področja reprodukcijske biologije je študirala nevrobiologijo na Pariški univerzi in pridobila drugi doktorat. Raziskovanje je nadaljevala v ZDA in v Nemčiji, med delom pa je prišla do spoznanja, da sodoben pristop do zdravstvene nege usmerja vse napore in vire v zdravljenje bolezni namesto v ohranjanje zdravja. Zato se je odločila, da bo širila sporočilo o holističnem življenju in preventivnih zdravstvenih metodah ter spodbujala uporabo blage medicine ter različnih terapevtskih ukrepov samopomoči. Minulih 21 let se je posvetila predvsem študiju ajurvede.

PETRA MAUER

Ste zdravnica, a se že vrsto let posvečate ajurvedi, ki pri nas v medicini ni uradno priznana. Zakaj ste prestopili k alternativi?
Zahodno medicino imenujem moderna medicina in je precej slabša v primerjavi s tradicionalnim sistemom medicine. Kljub temu da sem znanstvenica in doktorica, sem se začela ukvarjati z ajurvedo zato, ker je osnoven pristop moderne, zahodne medicine preveč ozek in neholističen, Človeka namreč ne obravnava kot celoto, prav tako se posveča zdravljenju simptomov, kar je v nasprotju z ajurvedo. Ajurveda nam namreč pomaga prodreti globoko v vzrok nastanka bolezni, vključujoč socialne in družinske okoliščine.
Ajurveda obstaja že več kot 5000 let. Kako se je v vsem tem času spremenila?
Osnovni principi ajurvede se niso spremenili. Z njenim razvojem, so se s časom in prostorom spreminjala le hranila in zdravila. Toda farmakološki principi, vpliv hrane in zdravil na telo, osem principov ajurvede in predvsem način življenja se niso spremenili.
Posneli ste prvi film o ajurvedi, in sicer v Nemčiji, leta 1995. Kako je bil sprejet med širšimi množicami?
Odlično! Pred filmom sem izdala knjigo o njej, in sicer z naslovim The Ayurveda A Way of life, ki je bila objavljena v angleškem jeziku leta 1900, v italijanskem 1991 in nemškem 1992. S to knjigo so ajurvedo ljudje šele začeli spoznavati in jo z zanimanjem prepoznavati, in zato so me kasneje tudi povabili, da bi posneli film. Ta knjiga je moja najbolj prodajana uspešnica, na voljo pa je tudi v slovenščini.
Ajurveda je tesno povezana z jogo, aromaterapijo, meditacijo, zelišči, prehrano … Verjetno mora biti učitelj ajurvede seznanjen z vsemi naštetimi področji, kajne?
Ajurveda je mati vseh zdravstvenih sistemov in je izvor ogromnega števila zdravilnih metod. Zaradi komercialnih razlogov se začnejo ljudje ukvarjati zgolj z enim aspektom ajurvede in ga tudi predstavljajo ostalim kot en sistem (kot dotik za zdravje, aroma terapija, joga pod različnimi imeni …). V Evropi se uporablja izraz strokovnjak za ajurvedo, za katerim nemalokrat stojijo osebe, ki so skorajda brez medicinske osnove in z le malo znanja o ajurvedi. V Indiji pravimo, da mora nekdo preživeti več življenj, da dejansko popolnoma razume ajurvedo. Veliko t. i. ayurveda strokovnjakov na žalost deluje z le nekaj prebranimi knjigami in nekaj obiskanimi predavanji brez pravega izobraževanja.
Naše telo je sodeč po ajurvedi narejeno iz Vate, Pitte in Kaphe …
Individualni življenjski sistem je popoln in dinamičen, je del kozmosa in zgrajen iz 5 osnovnih elementov. Toda elementi v živečem sistemu so prisotni v obliki treh vitalnih sil ali energij, imenovanih doshas, z namenom, da opravljajo funkcije tega določenega sistema.
Da bi zagotovili dobro mentalno in fizično telesno funkcijo, tri energije koordinirajo med sabo in vzpostavljajo popoln sistem. Te tri vitalne sile oziroma energije se imenujejo kapha, pitta in vata.
Vata je zgrajen iz elementa prostora in zraka. Prostor je vseprisoten in zrak je mobilen, zato so njene funkcije povezane z gibanjem (gibanje telesa, kroženje krvi, dihanje, govor, občutje, dotiki, poslušanje, seksualno delovanje, občutki, kot so strah, obžalovanje, entuziazem …).
Pitto povezujejo z ognjem, zato naj bi se nanašala na vid, lakoto, žejo, uravnavanje temperature, mehkobo, radoživost, intelekt …

Kapha pa formira trdni del telesa in je odgovorna za formacijo novih celic. Povezuje različne organe, daje trdoto in težo telesu in je odgovorna za seksualno potenco, moč, popustljivost in zadrževanje.

Zakaj se posamezniki na ajurvedsko zdravljenje odzovemo različno?
Vsak ima individualno fizično in mentalno individualnost in zato ljudje reagiramo drugače na vreme, klimo, raznoliko hrano, zdravila.
Kaj je cilj ajurvede?
V 85 % ajurveda skuša ohranjati zdravje in preprečevati obolenja. Modreci pravijo, da je prva prioriteta življenja življenje samo. Zdravljenje se razlikuje glede na različna obolenja, simultano pa morajo biti povezane mentalne, racionalne in duhovne terapije.
Kako naj vemo, kdo je dober ajurvedski strokovnjak in kdo šarlatan?
Znanje je ključ. Kdor se želi resneje ukvarjati z ajurvedo, se mora najprej izobraziti s pomočjo primerne literature in učiteljev, izvedeti, kaj točno je ajurveda, potem slediti enostavnim praksam, kot so pitje tople vode zjutraj, uživanje zdrave hrane ob pravem času, obdržati mora mentalno ravnotežje, s čimer bo spoznaval svoje telo. Svetujem, da morate biti pozorni predvsem na kvalifikacijo osebe, poleg tega jih opazujte – če oni niso videti dobro, če niso videti zdravi, potem od njih raje ne sprejemajte pomoči.
Kje delamo ljudje največ napak in kaj jim svetujete?
Ljudje ne živijo kot bi morali, saj je moderen stil življenja miselno orientiran. Zaprtost lahko vodi do motenj spanja in slabih sanj, lahko povzroči glavobole. Podobno kot pri tistih, ki tekajo za materialnimi dobrinami in luksuzom, s čimer v sebi povzročajo ogromno napetosti, zato so izčrpani in bolni. Bodimo srečni z vsem kar imamo ter ne prežimo ves čas za nečem, česar nimamo – to so nasveti za zdrav um. Jejte zdravo hrano, ob pravem času, glede na vreme in klimo, delajte prave vaje, čistite telo ter globoko in zavestno dihajte!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi