Domov ZdravjeAlternativa Čas je za vročo jogo!

Čas je za vročo jogo!

63 ogledov

Vroča joga (ang. hot yoga) je joga, ki jo izvajamo v ogrevanem prostoru. Je serija petdesetih hatha joga položajev, ki sistematično zdravijo um in telo od znotraj. Ti položaji okrepijo, podaljšajo, učvrstijo in obnovijo vsako mišico, kito in vez v vašem telesu.

Vroča joga vzdržuje zdravo telo in um, pomaga preprečevati in zdraviti kronične bolezni, težave s hrbtenico in stres. Redna vadba zagotavlja harmonično oblikovanje telesa in mladosten videz, izboljšanje splošnega počutja pa boste občutili že po prvi vadbi.

Ustrezna temperatura in vlažnost prostora
Telovadni studio je ogrevan, saj mora biti prostor pri vroči jogi ogret na 37 stopinj Celzija in imeti 50 do 60-odstotno vlažnost. To so optimalni pogoji za pospeševanje vseh telesnih funkcij. Na tak način se telo ogreje, pospeši se cirkulacija in razstrupljanje. Izguba teže se bo pospešila, zaradi toplega prostora pa se ohranja ogretost mišic, kar nam dovoljuje globlje in boljše raztezanje. Povišal se vam bo tudi srčni utrip za boljšo kardiovaskularno vadbo, z znojenjem pa se bo telo očistilo strupov.

Poskrbite za rednost in periodiko
Vroča joga spodbuja izgubo teže in oblikovanje mišic, pravilno dihanje in s tem večanje zmogljivosti pljuč, gradi moč in prožnost, odpravlja težave s hrbtenico, poskrbi za boljše ravnotežje in vzdržljivost, izboljša spanje, povečuje gibljivost sklepov ter razstruplja in čisti telo. V prvih dveh do treh mesecih je priporočljivo, da vadite petkrat tedensko, saj tak tempo vadbe telesu izjemno koristi. Ker pa nas večino pesti pomanjkanje časa, je smiselno, da je vadba redna, četudi si boste zanjo vzeli čas le dvakrat, trikrat ali štirikrat tedensko. A več truda, ko boste vložili vanjo, večje koristi bosta imela vaše telo in um.

Voda, voda, voda
Na začetku vadba izgleda zahtevna, zato ne pretiravajte; položaje izvajajte po svojih najboljših močeh in z vsako vadbo boste napredovali. Če vam med vadbo zmanjka moči, se namestite v položaj otroka in počivajte, dokler si ne opomorete. Med vadbo ne zapuščajte prostora. Pijte dovolj vode, še posebej na dan vadbe. Telo pri vadbi namreč izgubi veliko tekočine. Če vas med vadbo ali po njej pesti glavobol, je to znak dehidracije. Če ste po vadbi utrujeni in izčrpani, pa se naslednjič med vadbo bolj osredotočite na dihanje.

 

Katarina Kimovec

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi