Domov ZdravjeAlternativa Koliko ste usklajeni z naravnimi zakoni?

Koliko ste usklajeni z naravnimi zakoni?

14 ogledov

Maharishi Ajur-veda je med vsemi sistemi zdravljenja, ki so nam na voljo, nekaj posebnega. Z natančnim pregledom in oceno posameznika ugotovimo osnovno naravo človeka, z diagnozo pulza pa odkrijemo neskladja oziroma odstopanja v naši fiziologiji v zelo zgodnji fazi.

Narava in človek sta neločljivo povezana in delujeta drug na drugega ter sta soodvisna. Ajurveda razlaga zdravje skozi termin treh temeljnih, osnovnih principov oziroma doš: vata, pita in kapha. Njihov izraz določa telesno in umsko-duhovno stanje posameznika. Tako tudi namesto štirih letnih časov ajurveda pozna le tri obdobja, katerim vlada po en princip: kapha vlada zimi in pomladi, pita sredini leta, poletju in zgodnji jeseni, vata pa pozni jeseni in zimi.

Jejte obroke »na žlico«, a ne pozabite na sadje
Zima je težka, hladna, suha in vetrovna, zato se v tem času daje prednost njenim nasprotjem, kot so toplota, lahkost in olja. Pomembno je, da jemo toplo in dobro skuhano hrano, ki je lahko bolj mastna, kisla in slana, primerni so topli napitki in ne hladno pivo. Po novem letu hrani začnemo dodajati še tople začimbe in pikantne dodatke, ki nam bodo pomagale dvigniti in premakniti energijo iz zaspanosti, lenobnosti in morda depresije, kateri smo se predali po praznikih. Vse začimbe, razen soli, so dobre. Tudi raznovrstna žita in semena so v redu, za enkrat se izogibamo le pšenici in rjavemu rižu. Uporabljamo vse stročnice in večino zelenjave, izogniti pa se je poletni zelenjavi kot so paradižnik, male bučke, sladek krompir. Odpovedati se moramo surovi, suhi in hladni, nepredelani hrani. Tudi pri sadju bodimo previdni, jemo ga vedno zjutraj ali dopoldan in nikoli po obroku. Še bolj je priporočljivo kuhano kot surovo. Odličen zajtrk je na primer dušeno jabolko z nageljnovimi žbicami: eno jabolko in pet nageljnovih žbic pokrito podušimo v četrt skodelice vode do mehkega, žbice odstranimo in malo ohlajeno pojemo. Deluje hranljivo, čistilno in poživljajoče obenem.

Vstajajte zgodaj in se naužijte sonca
Toplota, ki jo telo ustvarja, se izloča skozi kožo, zato je pomembno tudi primerno toplo oblačilo. Zavarujte glavo in vrat, zlasti v vetrovnih in deževnih ali sneženih dnevih. Poskrbeti pa moramo tudi za toplo in udobno bivanje, kjer je pomembna primerna vlaga v zraku, saj nam centralna kurjava zrak preveč izsuši. Zdaj je čas, da postanemo tudi bolj dinamični in telesno aktivni in ne podležemo dolgočasju, lenobi in prigrizkom. Telesna vadba povzroči premik, lahkotnost telesa in večjo bistrost v naši glavi, stimulira metabolizem in s tem izgorevanje toksinov, ki se sicer nabirajo v telesu. Priporočljivo je zgodnje vstajanje in telesna aktivnost, seveda glede na naše zmogljivosti. V naravi postajajo dnevi daljši zato izkoristimo svetlobo dneva in z aktivnostmi na svežem zraku in pravilno prehrano poskrbimo za ravnotežje v našem telesu in imunski sistem nas ne bo razočaral. Tako bomo pomlad pričakali pripravljeni, da kakor narava spomladi, na novo vzcvetimo in aktivno, radostno živimo, namesto da podležemo vsakoletni spomladanski utrujenosti.

 

Vanja Slobodnik

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi