Domov ZdravjeAlternativa Nepretočnost meridianov vodi v bolezen

Nepretočnost meridianov vodi v bolezen

54 ogledov

Tradicionalna kitajska medicina je edinstven sistem zdravljenja, ki vključuje nauk o diagnostiki, vzrokih, nastanku in poteku bolezni ter metodah zdravljenja.

Razvoj kitajske tradicionalne medicine traja že več kot štiri tisoč let in združuje bistvo kitajske filozofije, kulture in znanosti. Kljub napredku moderne medicine danes uporaba tradicionalnih kitajskih metod zdravljenja v svetu močno narašča. Glavni vzrok za to je zavedanje o njihovi učinkovitosti pri zdravljenju širokega nabora bolezni.

Akupunktura in akupresura sta najbolj pogosti
Najpogostejši in najbolj znani metodi zdravljenja sta akupunktura in akupresura – kitajska medicinska masaža (tuina) ter zdravljenje s kitajskimi zdravili – gre za zeliščna zdravila pridelana na naravni bazi. Vsem metodam je skupno načelo zdravljenje po naravni poti, s katerim se vzpodbudi pravilno delovanje organizma.

Uravnavanje pretoka vitalne življenjske energije
Akupunktura je najbolj znana metoda tradicionalne kitajske medicine, ki jo od leta 1979 priznava in priporoča tudi sodobna medicina, ter Svetovna zdravstvena organizacija. Tanke iglice zdravnik akupunkturist zabode v točno določene akupunkturne točke na telesu. S tem uravnava pretok vitalne življenjske energije (qi) po meridianih, da bi v telesu ponovno vzpostavil ravnovesje oziroma zdravje. Vsak organ v našem telesu ima svoj meridian, ki pomeni delovanje tega organa. Delovanje vseh organov mora, po teoriji tradicionalne kitajske medicine, delovati kompatibilno, in šele takrat organizem zdravo deluje. V primeru, da je meridian nepretočen, nastane nepravilno delovanje v telesu in s tem bolezensko stanje.

Odpravljanje energijskih blokad
V kitajski medicini zdravje človeka tako določa njegova sposobnost, da ohrani harmonično notranje okolje. To je razloženo z naukom o yin yangu, z naukom o petih elementih ter teorijo qi in meridianov. Bolezen je porušeno energetsko ali fizično ravnovesje med dvema poloma celote, ženskim principom yin in moškim principom yang. Z metodami tradicionalne kitajske medicine odpravljamo energijske blokade oziroma nepretočnosti meridianov ter seveda tudi fizične poškodbe, nastale zaradi vpliva patogenih dejavnikov, kot so preobremenjenost, dolgotrajno čustveno stanje žalosti, strahu, skrbi in jeze ter neprimerne, prekomerne ali neustrezne prehrane, neustrezne fizične aktivnosti in podobno. V upanju komplementarnega sodelovanja z uradno medicino in v želji, da bi bolnikovim težavam ponudili kar najboljšo zdravstveno pomoč in čimprejšnje okrevanje, v Sloveniji odpiramo zdaj že tretjo ordinacijo tradicionalne kitajske medicine.

Značilnosti zdravljenja s pomočjo tradicionalne kitajske medicine
S tradicionalno kitajsko medicino razmeroma hitro in očitno izboljšamo različne težave, dostikrat pa se jo uporablja preventivno, saj odkriva in odpravlja neravnovesja v telesu še preden nastopi bolezen. Uspešnost je velika zlasti pri zdravljenju kroničnih bolezni. Holizem in celostna obravnava človeka, po kateri telo in psiha tvorita neločljivo povezavo, med seboj dopolnjujočo se celoto pa ustvarjata kitajsko tradicionalno medicino unikatno. Higienski normativi so strogi in zagotovljena je sterilnost vseh naprav in pripomočkov, ki se uporabljajo med zdravljenjem. Pri dolgoletnih in kroničnih obolenjih kot je denimo obraba sklepov pri starejših pacientih je zdravljenje uspešno, vendar dolgoročno. Pri tem zdravnik izdela načrt zdravljenja, ki lahko obsega tudi pol do enega leta.

Pregled pri zdravniku kitajske medicine
Pregled vključuje oceno globine pulza, ki ga otipa na obeh zapestjih, pregled pacientovega jezika in oči. Pri oceni globine pulza doktor zazna pacientovo krvno in energetsko pretočnost ter delovanje notranjih organov. Če je potrebno, opravi zdravnik tudi fizični pregled, predvsem s tipanjem drugih delov telesa, denimo trebuha. Po postavitvi diagnoze zdravnik izdela okvirni načrt zdravljenja, ki vključuje število in trajanje terapij. Najpogostejši terapiji sta akupunktura in terapevtska masaža, ki vsaka traja povprečno od 20 do 40 minut.

Najpogostejše težave, ki jih tradicionalna kitajska medicina uspešno odpravi so:

 • Obolenja zaradi kroničnega stresa, depresija, tesnoba, nevroze
 • Glavoboli, migrena
 • Nespečnost
 • Obolenja vratu, vrtoglavica
 • Bolečine v križu in nogah, mravljinci in otopelost okončin, oteklost okončin
 • Pomoč pri revmatskih obolenjih in išiasu
 • Odpravljanje posledic možganske kapi
 • Vnetja živcev (obrazni in drugi)
 • Bolečine v želodcu in prebavnem traku, težave s prebavo
 • Neredna in boleča menstruacija
 • Pospeševanje zmanjšanja telesne teže in zdravljenje debelosti.
 • Izboljšanje miselne koncentracije, izboljšana sposobnost učenja

 

Špela Oberstar

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi