Domov ZdravjeAlternativa Z Medvedom Zdravkom do čustvene osvoboditve

Z Medvedom Zdravkom do čustvene osvoboditve

16 ogledov

Terapevtsko plišasto igračo, znano pod imenom Medvedek Zdravko, je ustvarila enajstletnica Christina Schilling, uresničil in ponudil svetu pa ga je njen oče Till Schilling. Till kot velik poznavalec EFT, tehnike čustvenega osvobajanja, je metodo vsakodnevno uporabljal za pomoč svojim otrokom, zato je Christina iz lastne izkušnje vedela, kako učinkovita je.

Nekega dne je Christina pazila sosedovega fantka, ki je še vedno lulal v hlače. Takrat se ji je porodila ideja, kako bi EFT približala majhnemu otroku. Na svojega starega medvedka je našila gumbke, da je fantku lažje pokazala akupresurne točke. S pomočjo Christinine enostavne tehnike je sosedov fantek nehal lulati v hlače, Christinin oče Till Schilling pa je ustanovil spletno stran www.tappybear.com.

Lažje izražanje čustev
Od tedaj naprej medvedek potuje po svetu in dela dobra dela, metoda EFT pa je dobil zaveznika, ki tudi med otroci širi njene pozitivne učinke. Medved Zdravko ima koničasta ušesa in pogled usmerjen naravnost naprej. Njegov pogled nakazuje, da Zdravko pozorno posluša vsako otrokovo besedo. Njegove oči so globoke, modre, zamišljeno razumevajoče in sočutne. Medved Zdravko je ravno prav velik – sedeč meri približno 38 centimetrov – in mehak, da ga otroci lahko tudi objamejo in močno stisnejo k sebi. Je prav poseben medved. Z njim otroci lažje izražajo svoja čustva in občutke. V strokovni terminologiji psihologov, je ta pojav imenovan projekcija.

Medved Zdravko za vse starosti
Pozitiven in zdravilen učinek na otroka ima že dejstvo, da svojo stisko izrazijo, torej neprijetnih vsebin ne potlačijo, temveč ostanejo v stiku z njimi. Z medvedom Zdravkom otroci svoje stiske pozdravijo skozi »eftanje«, ki deblokira energetski sistem in odstrani čustveno navlako. »Otrok se nauči reševanja težav z medvedom Zdravkom, ki ga ima vedno pri roki. Medved Zdravko je primeren za vsa starostna obdobja. Pri najmlajših otrocih proces »eftanja« vodi odrasla oseba, ki ji zaupa, torej roditelj, vzgojitelj, učitelj, terapevt, zobozdravnik ali trener,« pojasnjuje Alenka Terčič, predsednica društva za pomoč otrokom Medved Zdravko.

Kaj je čustvena svoboda?
»Čustvena svoboda dobesedno pomeni, da svobodno razpolagamo s svojimi čustvi in jih upravljamo, v nasprotju s tem da čustva upravljajo naše življenje. Pomeni, da ko se ti nekaj zgodi, si sposoben prepoznati in sprejeti tvoja trenutna čustva, jih nevtralizirati ali celo transformirati v neko drugo, manj negativno ali celo pozitivno čustvo,« razlaga strokovnjakinja in dodaja, da s tem čustva ne določajo tebe in tvoje reakcije, ampak sam odločaš o svojih reakcijah. Čustveno svobodo pa lahko dosežemo s tapkanjem.

EFT je le ena od energijskih tehnik
Če doživimo nekaj, kar nima globljega vpliva na nas, denimo, da nas nekdo izsili v prometu, da res čakamo v vrsti pred blagajno, ki se nikamor ne premakne ali ko imamo glavobol, so rezultati tapkanja takojšnji in trajni. »Pri stvareh, ki so globlje, dolgotrajne in bolj na temelju osebnosti in družine, recimo pri zlorabah ali alkoholizmu v družini, pa traja dlje. Od naše natančnosti je odvisno, ali so rezultati tudi trajni. Vsak pojav ima mnogo različnih plasti in različnih manifestacij. Po hitrem začetnem olajšanju ljudje ne delajo naprej, potem pa pride situacija, ki spet sproži travme. Pri takih zadevah je bolje iti k energijskem terapevtu, ki je usposobljen za tapkanje in ima dodatna psihoterapevtska znanja, ki bo pomagal, da se problem osvetli z različnih vidikov in globlje,« svetuje strokovnjakinja.

Za različne namene in situacije
Tapkanje je enostavno, naučimo se ga hitro, prste imamo vedno pri sebi, zato je primerno prav za vse in za vsakega. Uporabimo ga za različne situacije, v katerih se znajdemo in ki nas vržejo iz tira: od bolečin in različnih bolezni, do stresnih situacij, čustvenih travm, nelagodja ali strahu. Zadnje čase se vse bolj uporablja tudi na poslovnem področju, za boljšo komunikacijo in večjo zbranost ter osredotočenost.

Bistvo tehnike tapkanja
Tehnika je v bistvu procedura, po kateri tapkamo ali pritiskamo s prsti na določene točke po telesu, zraven še govorimo in delamo druge gibe, s tem pa vplivamo na naše elektromagnetno valovanje in pretok energije v telesu. Sogovornica pravi, da tehnika uporablja vzhodnjaška in zahodnjaška znanja in se zaradi velike učinkovitosti v zadnjem času zelo raziskuje. »Ena zadnjih raziskav je ugotovila, da če tapkamo po akupunkturnih točkah, torej tam, kjer so zgoščeni mehanoreceptorji, motimo elektromagnetno valovanje, ki ga imamo v telesu. Vsa naša razmišljanja so pogosto programi, ki jih ponavljamo in tečejo po elektromagnetnem valovanju in če mi tapkamo, motimo ta proces in ga spreminjamo.« Tako dosežemo spremembe v mišljenju, čustvovanju in vedenju.

Tapkanje ni od včeraj
Tehnika se je začela v 80. letih prejšnjega stoletja in se od takrat stalno razvija, resno pa se je po svetu začela uporabljati 1995. Znanstvene raziskave o njenem delovanju in učinkovitosti pa so se začele po letu 2005. »Pogosto se tehnika uporablja pri otrocih, ker so izjemno dojemljivi, nimajo omejujočih mišljenj in takoj vidijo, da deluje, zato jo tudi takoj vzamejo z svojo in jo uporabljajo. Poznajo jo v vrtcih, šolah, že tudi v bolnišnicah, tako da se širi tudi pri nas. V ta namen je bilo ustanovljeno tudi Društvo Medved Zdravko, ki s prostovoljci uči tehnike otroke, ki so pomoči potrebni,« pojasnjuje Terčičeva. Društvo prek sponzorjev ali donatorjev podari medvede otrokom. Dogovarjamo se za obiskovanje bolnic, kjer bi prostovoljci z medvedi pomagali otrokom ob njihovih travmah in stiskah v bolnici. »Dokazano je, da otroci prej zapustijo bolnišnico, da je zdravniško osebje bolj prijazno, da se navsezadnje porabi manj materiala. Sicer pa tehniko uporablja vedno več ljudi, vedno več tudi v poslovnem svetu. Učimo vse segmente prebivalstva, ker je uporabna za vse. Ko enkrat začutiš, da ti pomaga, jo uporabljaš dnevno,« razlaga strokovnjakinja.

Prvič k strokovnjaku, nato tapkamo sami
Tehnike se lahko naučimo sami s pomočjo različne literature, predvsem prek interneta, vendar je lahko za začetnika preveč informacij, zato je smiselno, da gre za prvič na delavnico k izkušenemu terapevtu, ki obvlada tapkanje in te usmeri. »V telesu imamo življenjsko energijo, ki se pretaka gladko ali pa je blokirana. Ker tehnika deluje na odpravljanje energetskih blokad zaradi zunanjih ali notranjih vzrokov, s tapkanjem sprožimo samoozdravitvene procese na fizičnem in psihološkem področju. Primerna je za vse težave, ki jih imamo in podpira osebnostni in duhovni razvoj, zato je nepogrešljiva pri vzgoji in izobraževanju,« je pogovor zaključila Alenka Terčič.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi