V naravi je nešteto cvetočih zdravilnih rastlin. V veliki večini jih shranjujemo posušene. So pa nadvse zanimivi in koristni tudi oljni izvlečki. Uporabljamo jih lahko za sproščujočo masažo, pri različnih zdravstvenih težavah, nekatera tudi kot dodatek v prehrani.
In kako pripravimo oljni izvleček?
Običajno oljne izvlečke pripravljamo iz suhih rastlin, z izjemo šentjanževke. Uporabljamo vedno hladno stiskana olja (oljčno, mandljevo, sončnično, sojino …). Rastline morajo biti suhe, oziroma dobro ovenele – vsaj par dni, da ne pride do gnitja.
Jožica Bajc
Vzamemo 3 pesti ali 0,25 l osušenih cvetov rastline (arnike, kamilice, materine dušice, mete, ognjiča, vrtnice, sivke …), jih damo v steklen kozarec in zalijemo z 1 l olja. Kozarec zapremo in ga postavimo na sonce za 15 – 30 dni. Vmes večkrat premešamo in pazimo, da so vse rastline v olju. Nato precedimo, nalijemo v temne steklenice in spravimo v hladen in temen prostor.
Priprava šentjanževega olja: vzamemo 3 pesti svežih šentjanževkinih cvetov in jih zalijemo z 1 l kakovostnega oljčnega olja. Kozarec postavimo na sonce ali na toplo za 15 – 30 dni, oziroma toliko časa, da postane olje lepe rubinasto rdeče barve. Nato precedimo, nalijemo v temne steklenice in hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Oljne izvlečke uporabljamo kot masažna olja, za celjenje ran, izdelavo mazil.