V naravi najdemo množico zdravilnih in užitnih rastlin. Nekatere lahko uporabljamo za zeliščne pripravki in jih tudi uživamo. Mednje spada tudi trpotec. Poznamo dve vrsti trpotca: Suličasti trpotec Plantago lanceolata in Veliki trpotec Plantago major. Obstaja še nekoliko vrst trpotcev, ki so ravno tako zdravilni, vendar veliko manj kot omenjena.

Suličasti trpotec je pogosta travniška rastlina, raste po vseh travnikih in mejah, po grapah, ob poteh in po vlažnih puščah. Razširjen je po vsem svetu od nižin do visoko v gorah. Je trajna zelika. Listi so v pritlični rozeti, ozki – suličasti s 5 vzporednimi žilami, ponekod dolgi tudi da 20 cm. Med listi raste cvetno steblo, ki je brez listov, robato, na vrhu ima cvetove v klasastem socvetju s številnimi drobnimi rjavkastimi cvetovi. Cvete od maja do začetka septembra.
Veliki trpotec raste najraje po shojenih travnikih, poteh in stezah, ob robovih poljskih in gozdnih poti. Na žalost na najbolj onesnaženih mestih. Razširjen je po vsej Sloveniji. Tudi ta trpotec je trajna zelika s širokimi, jajčastimi listi v pritlični rozeti. Listi so celorobi ali le malokrat nazobčani in so največkrat sedmerožilnati. Pokončno steblo je okroglo, cvetni klas na vrhu stebla je valjast. Cvete od maja do septembra.

Oba trpotca sta zdravilna, pri suličastem uporabljamo liste in korenino, pri velikem pa le liste. Kadar se omenja samo trpotec, je mišljen Suličasti trpotec, pri navajanju velikega trpotca je to izrecno navedeno. Se pa večinoma uporablja Suličasti trpotec, ker ga lahko naberemo na čistih nahajališčih. Vsebuje antibiotike, veliko sluzi in silicijevo kislino, čreslovine, eterično olje, vitamine A, C in K in veliko mineralnih snovi. Deluje tudi diuretično zaradi velike količine kalija.

Nabiramo liste od maja do konca avgusta, dokler rastlina cvete. Nabrane liste takoj posušimo na prepihu in v senci. Pri grobem prijemanju in obračanju listi radi počrnijo, taki so brez zdravilnih vrednosti. Korenine izkopavamo od srede avgusta do konca oktobra. Takoj jih operemo in nabrane na niti posušimo na prepihu. Seme posušimo in uporabljamo zmleto v prah.
Uporabnost – koristnost:
• deluje antibiotično, ker uničuje bakterije,
• poškodbe se hitreje celijo,
• odlično sredstvo proti kašlju, bronhitisu,
• pri vročinskih, pljučnih in bronhialnih boleznih,
• čisti kri, mehur, ledvica, pljuča, želodec,
• namočen v olivnem olju pomaga pri srbenju kuže, pikih žuželk,
• bel tok, premočne menstruacije,
• vnetje oči, boleča ušesa
• piki žuželk, ozebline, udarnine,
• uravnava prebavo, razkužuje prebavila

Uporaba:
Uporabna je celotna rastlina: korenine, listi, cvetje in seme.

Čaj
Trpotec uporabljamo za samostojne čaje, velikokrat pa tudi v čajnih mešanicah.
1. Čaj pripravljamo kot poparek. Dve čajni žlički suhih listov prelijemo z ¼ l vrele vode in po 15 minutah precedimo. Pijemo 2-3 skodelice dnevno za čiščenje krvi, pljuč, pri dolgotrajnem pokašljevanju, pri težavah z mehurjem, ledvicami, itd.

2. V skodelico hladne vode damo eno rezino limone (brez olupka, če je škropljena) in zvrhano kavno žličko rjavega sladkorja. Zavremo in pustimo, da štiri do petkrat vzkipi, nato odstavimo. Dodamo zvrhano kavno žličko čajne mešanice trpotca in timijana v enakih delih, premešamo in pustimo pokrito še pol minute. Pijemo ga po požirkih tako vročega, kot le moremo. Pijemo ga pri pljučni in bronhialni astmi, pri trdovratnem obolenju jeter in mehurja, bronhitisu…

3. Zmešamo enake dele posušenih zelišč koprive, regata, rmana in trpotca. Čajno mešanico pripravljamo kot poparek. Pijemo 2 – 3 skodelice dnevno. Ena kura traja 3 tedne, nato naredimo 1en teden pavze in po potrebi ponovimo. Ta čajna mešanica čisti kri in celoten organizem in s tem posredno dviguje odpornost. Zelo je primerna za pomladansko čiščenje organizma.

Sirup
Sirup lahko pripravimo na več načinov:
1. Naberemo mlade liste trpotca, jih drobno narežemo in damo v kozarec. V kozarec jih nalagamo v plasteh izmenoma z rjavim sladkorjem – plast trpotca, plast sladkorja, plast trpotca,…(kor smrekove vršičke), dobro potlačimo, dokler ni kozarec ponj, Počakamo en dan, da se vsebina posede in dopolnimo do vrha. Ponavljamo toliko dni, dokler kozarec ni popolnoma poln. Nato kozarec dobro zapremo, ga zavijemo v papir in zakopljemo v zemljo. Lahko pa ga ovijemo v alu folijo in postavimo v hladno klet. Pustimo mirovati 3 – 4 mesece, nato sirup precedimo v stiskalnici, ga še dobro prekuhamo in napolnimo v steklenice, ki jih dobro zapremo in shranimo v temni in hladi kleti. Če nimamo možnosti tovrstne izdelave, naj postavi kozarec na sonce ali v bližino štedilnika toliko časa, da se na dnu nabere sirup. Tudi ta sirup prekuhamo in nato spravimo v steklenice.

2. V večjem loncu kuhamo kake tri ure večjo količino trpotčevih listov, ki smo jim dodali prgišče brinovih jagod ali vejic. Nato precedimo, dodamo obilo sladkorja in kuhamo 3 – 7 ur. Ta sok spravimo v steklenice v klet. Bolniki ga lahko pijejo neomejeno.

3. V večji lonec damo 1 kg nasekljanih svežih listov trpotca, dodamo 100 g plodov in 50 g mladih vejic borovnice in vse skupaj zalijemo s 5 l vode. Na šibkem ognju kuhamo 3 ure,nato precedimo in dodamo 1 – 2 kg rjavega sladkorja. Kuhamo še 2- 5 ur, dokler se ne zgosti. Nalijemo v steklene kozarce in shranimo v temnem in hladnem prostoru. Bolniki ta sirup lahko pijejo v želenih količinah, vendar je najvažnejše, da ga popijejo na tešče, pol ure pred zajtrkom, razredčenega v kozarcu vode.

Vino s trpotcem
Dve prgišči drobno nasekljanih svežih listov trpotca damo v en liter kakovostnega belega vina. Dodamo 100 g medu in kuhamo 15 minut. Precedimo in shranimo v hladilniku. Dnevno popijemo dva kozarca tega vina: eno na tešče, pol ure pred zajtrkom in drugo zvečer pred spanjem.

Trpotčevi obkladki
1. Iz svežih listov trpotca iztisnemo sok in ga damo kod obkladek na rane, ozebline, udarnine. pike žuželk, …
2. Sveže liste trpotca dobro potolčemo in z njimi obložimo celo glavo. Pustimo preko noči, še učinkoviteje pa je, če jih zamenjamo vsaki dve uri. Pomaga pri hudih glavobolih. Na enak način pripravimo obkladke za rane, kožna obolenja. Obkladke menjamo vsaki 2-3 ure.
3. Potolčene sveže liste trpotca premažemo z jajčnim beljakom in jih položimo na opeklino.
4. Dobro potolčene sveže liste velikega trpotca uporabljano za obkladke utrujenih in pekočih nog.
5. Iz svežih listov velikega trpotca pripravimo sok za obkladke bolnih in vnetih oči. Take obkladke lahko damo tudi na vneto in otečeno kurje oko, na pike žuželk in podobno.

Sveži sok
1. Dve pesti svežih listov prelijemo s 100 ml vode in dobro zmeljemo v mešalniku. Štirikrat na dan med jedjo jemljemo po eno jedilno žlico odcejenega soka. Uporabljamo ga predvsem spomladi v obliki kure za pospeševanje presnove in odvajanje škodljivih snovi iz tkiv. Velja tudi za podporno zdravilo pri tuberkulozi in za krepitev veznih tkiv.
2. S svežim sokom si izpiramo ustno votlino pri zobobolu ali ranah v ustni votlini.
3. Sveži trpotčev sok nakapamo v uho pri bolečinah in zbadanju v ušesih.
4. Sveži trpotčev sok krepi oči in izboljšuje vid – uporabljamo ga kot kapljice za oči.

Seme trpotca
1 čajno žličko posušenih trpotčevih semen zmeljemo in dodamo v kozarec črnega vina. Na dan popijemo do 3 kozarce tega vina – to je eno od najboljših zeliščnih zdravil proti driski.

Trpotec v olivnem olju
Trpotčeve liste lahko namočimo v olivnem olju. S tem pripravkom si mažemo hemoroide, rane, srbečo kožo, pikei žuželk,

Trpotčeva tinktura
200 g svežih trpotčevih listov sesekljamo, damo v steklenico in zalijemo s 60% sadnim žganjem in jo
postavimo na svetlo in toplo mesto. Vsak dan pretresemo. Po treh tednih precedimo in spravimo v hladno in temno klet. Jemljemo 10 do 15 kapljic dvakrat na dan.

Trpotec v kulinariki
Trpotec nam popestri spomladanske solate. Mladi listi so izvrstni kot samostojna solata, lahko ga dodamo kot sestavni del solate. Lahko ga dodajamo k rižoti, ali na hitro ocvrtega na oljčnem olju kot dodatek k zelenjavni plošči. Izvrsten je v jutranjem smutiju. Za pravo poslastico mlade liste ocvremo v testu za palačinke. In še bi se našla kakšna dobra ideja.

Najcenejši in najboljši recept za zdravo življenje sta optimizem in dobra volja. Narava nam ponuja svoje darove – vzemimo si jih v svoje najvišje dobro!
Vse dobro želim
Jožica Bajc Pivec

Vir:
Pater S. Ašič, Domača lekarna, priročnik za nabiranje
Pater J. Marčinković, Božija biljna ljekarna
S. Kneipp, Kneippova domača lekarna
M. Treben, Zdravila iz božje lekarne
A. Dvoršak, Padarske bukve

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi