Domov ZdravjeZdrave novice Ebola – prežeča bolezen

Ebola – prežeča bolezen

49 ogledov

Ebola je resna virusna bolezen, ki je za marsikoga, ki se z njo okuži, usodna. Še posebej podvrženi so ji ljudje in primati, kot so opice, gorile in šimpanzi.

Povzroči jo infekcija z virusom iz družine Filoviridae. Prva vrsta ebola virusa je bila odkrita leta 1976, in sicer v današnji Demokratični republiki Kongo, blizu Ebola reke. Obstaja pet podvrst virusov ebole. Štiri od petih so pri ljudeh že povzročile bolezen, medtem ko je peta povzročila bolezen le pri živalih.
Simptomi, ki se običajno pojavijo pri eboli so:
– Povišana telesna temperatura (višja od 38,6 stopinj CelzijaI)
– Hud glavobol
– Bolečine v mišicah
– Slabotnost, utrujenost
– Diareja
– Bruhanje
– Bolečine v trebuhu
– Pomanjkanje apetita
Simptomi se lahko pojavijo od 2 do 21 dni po izpostavljenosti ebola virusu (najbolj pogosto pa se običajno pojavijo med 8 in 10 dnevi). Nekateri, ki so se okužili, se lahko pozdravijo, čeprav strokovnjaki točno ne vedo kako in zakaj. Toda izkušnje so pokazale, da tisti pacienti, ki okužbe ne preživijo, ponavadi ne razvijejo imunskega odziva na virus do dneva smrti.
Človek, okužen z ebolo ni kužen, vse dokler se ne pojavijo simptomi.
Ebola se prenaša preko direktnega kontakta z okuženim (preko poškodovane kože ali nezaščitene sluznice v očeh, nosu in ustih), s krvjo ali telesnimi tekočinami (urinom, slino, spermo …). Prav tako je mogoče zboleti zaradi igel, ki so bile okužene z virusom ali preko z ebolo okuženih živali. Ebola se ne prenaša po zraka ali po vodi. V Afriki se Ebola hitreje širi, predvsem zaradi lova, predelave in uživanja okuženih živali.

Veliko tveganje za okužbo obstaja tudi pri zdravstvenih delavcih in prijateljih, ki so v tesnem stiku z ebola pacienti. Na kritičnih točkah, kjer se ebola najpogosteje pojavlja, je še posebej podvrženo zdravstveno osebje, ki ni pravilno zaščiteno, nima zadostne opreme, kot so maske, rokavice, halje … Zelo pomembno je tudi, da se izvaja primerno čiščenje in odstranjevanje instrumentov, kot so igle in brizgalniki. Če jih pravilno ne zavržejo, potem jih morajo nujno sterilizirati, preden jih ponovno uporabijo. Brez ustrezne sterilizacije medicinskih instrumentov, se lahko prenos bolezni nadaljuje.
Vsi primeri okuženih ljudi s smrtnim izidom so se pojavili v Afriki (z izjemo nekaterih laboratorijskih okužb – ene v Angliji in dve v Rusiji). Na splošno pa so virus zaznali v Kongu, Gabonu, Saudski Arabiji, Ugandi, Južni Afriki, Gvineji, Liberiji, Nigeriji in tudi drugje.
V primeru, ko se pojavi virus ebole, se poveča tveganje za njegovo širitev. Takrat je potrebno zaostriti zdravstvene postopke, zdravstveni delavci pa morajo biti toliko usposobljeni, da so sposobni prepoznati simptome virusa ebole, poskrbeti za diagnostične teste ali pripraviti vzorce za pošiljanje preko ladje oziroma testiranje na drugem koncu sveta.

Če potujete na področja, kjer se je ebola že pojavila, potem se držite varnostnih navodil:
– Skrbite za higieno in se izogibajte stiku s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami
– Ne rokujte s predmeti, ki so lahko prišli v stik s krvjo ali telesno tekočino okužene osebe oziroma živali.
– Izogibajte se pogrebom oziroma pogrebnim ritualom, ki vključujejo stik z nekom, ki je preminil zaradi okužbe z virusom ebole.
– Izogibajte se kontaktom z netopirji in opicami, šimpanzi in gorilami ali krvjo, tekočinam in surovemu mesu teh živali.
– Izogibajte se bolnišnicam, v katerih so zdravili paciente okužene z ebolo.
– Po vrnitvi v domovino spremljajte svoje zdravstveno stanje še 21 dni in takoj obiščite zdravnika, če opazite kakršenkoli simptom ebole.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi