Domov ZdravjeZdrave novice Poslansko vprašanje o alternativnem zdravljenju

Poslansko vprašanje o alternativnem zdravljenju

11 ogledov

Z zanimanjem čakamo odgovor, v katerem bo pojasnjeno, kaj točno pomeni dejanje ga. Alenke Trop Skaza, s katerim je spremenila pravilnik in ukinila dve tretjini zdravilskih oz. alternativnih metod (od skupaj 37 različnih metod zdravljenja)?
Kaj to pomeni za izvajalce storitev in kaj za vse tiste, ki so že v procesu alternativnega zdravljenja in tudi za tiste, ki bi se ga želeli posluževati enkrat v prihodnosti? Čakamo na odgovor, ki ga bomo seveda tudi javno objavili.

V uvodu je Hočevarjeva povedala, da je bil po desetletjih popolne neurejenosti »alternativne medicine« v letu 2008 končno sprejet zakon o zdravilstvu in pravilnik, v katerem so bile navedene zdravilske metode oz. načini zdravljenja. S pravilnikom je bilo dovoljeno 37 različnih metod zdravljenja. S tem je bilo omogočeno tudi ustanavljanje podjetij, delovnih mest in izobraževanje na tem področju. 

Mag. Katarina Hočevar je bila kritična do bivše ministrice Alenke Trop Skaza:

»Ministrica za zdravje ga. Alenka Trop Skaza je v okviru svoje zelo kratke ministrske kariere 3 dni pred odstopom spremenila pravilnik in praktično čez noč ukinila dve tretjini zdravilskih metod brez pojasnila in argumentov. Usklajevanje pravilnika je zahtevalo izjemen napor in je bil izjemno dolg proces, tako da je ministričina samovolja in hitrost, s katero je poskrbela za črtanja dovoljenih metod iz pravilnika, zaskrbljujoča in popolnoma nesprejemljiva. Če je kdo ugotovil, da so te metode neučinkovite, morda celo škodljive in nevarne, je seveda prav, da se jim odpovemo, a bi morali o tem prej obvestiti javnost. Hitrost, s katero so bile spremembe sprejete, daje namreč misliti, da so zdravilske metode vsaj toliko nevarne kot nevarne nalezljive bolezni, kot je ptičja gripa. In o tem me boste težko prepričali.« 

Poslanka je poudarila, da imamo od državnega organa in državnih uslužbencev, ki jih plačujemo, pravico zahtevati, da nam omogočijo zdravljenje, ki bo pripeljalo do najugodnejših rezultatov. Pravico imamo vedeti, ali so v vseh letih delovanja zakona o zdravilstvu spremljali učinkovitost posameznih metod in kakšni so rezultati. 
Če neka metoda, ki jo zdravilec izvaja, ne more škoditi pacientu, je preprečevanje izvajanja te metode za Hočevarjevo nesprejemljivo: 
“Prepogosto se izkazuje, da je razmišljanje na ministrstvu za zdravstvo in v zdravniških združenjih pretogo in da se kot pijanec plota držimo ustaljenih praks.”

Ob tem je poslanka spomnila na primer dečka Reneja, ki bi mu uradna slovenska medicina odrezala stopalo, medtem ko mu alternativna metoda zdravljenja obljublja, da to ni potrebno. Predsednico vlade je Hočevarjeva vprašala, kako gleda na dejanje njene predhodnice in ali lahko v fazi opravljanja tekočih poslov to  preuranjeno odločitev takratne ministrice spremeni?

Uradna medicina naj seveda ostane glavno vodilo pri zdravljenju, alternativne metode, ki ne škodujejo, pa naj služijo kot dopolnitev, ki lahko pripomore k izboljšanju rezultatov zdravljenja. 

“Spoštovana predsednica Vlade, ne jaz ne vi nisva zdravnici, obe pa sva mami in najbrž se strinjava v tem, da ko gre za zdravje najinih otrok, nikakor ne bi zavračali uradne medicine, bi se pa velikokrat poslužili tudi alternativnih metod zdravljenja, ki so nama na voljo, če bi te pripomogle k izboljšanju počutja najinih otrok, ali ko uradna medicina ne ve, kako naprej,” je zaključila poslanka, ki predsedničin odgovor pričakuje v najkrajšem možnem času, saj ji mag. Alenka Bratušek ni mogla odgovoriti zaradi drugih službenih obveznosti.

 

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi