Domov ZdravjeZdrave novice Pravična trgovina

Pravična trgovina

6 ogledov

 

Fair trade je alternativna klasični trgovini, ki temelji na poslovnem sodelovanju med proizvajalci in trgovci ter strankami. Ko kmetje oziroma proizvajalci pridajo izdelke pod določenimi pogoji, jimje zagotovljeno boljši poslovni pogoji in vnaprej določenimi standardi. Pridobijo možnost za izboljšanje njihovih življenjskih pogojev in tudi prihodnost s tem, da se izenači razmerje med revščino in trgovskimi pogoji, nestabilnem trgu in nepravičnost v konvencionalni trgovini.

Fairtrade oziroma pravična trgovina pomeni, da imajo proizvajalci boljše cene, da so delovni pogoji oziroma razmere dostojne, nanaša se na lokalno trajnost in poštene pogoje trgovanja za kmete v državah v razvoju. Pravična trgovina prav tako pomeni sodelovanje s proizvajalci, ki si prizadevajo izboljšati standarde dobrega počutja za delavce in njihove družine.

V pravični trgovini se prodajajo izdelki, za katere trgovci plačajo pošteno ceno ter tudi določeno premijo, s pomočjo katere je mogoče vlagati nazaj v podjetje ali skupnost. Ta premija se pogosto porabi za izboljšanje lokalne infrastrukture in podpiranje projektov, ki se izvajajo v skupnosti (kot je na primer gradnja ceste, šol in skrb za zdravje …).
Pogostokrat se lastniki pravične trgovine zavedajo, da je treba skrbeti za sočloveka in vsakemu omogočiti čim bolj pošteno plačilo. Še posebej so to osebe, ki ne odobravajo izkoriščanja, še posebej ne tolerirajo izkoriščanja otrok pri delu in nepravičnosti, ki se dogajajo v procesu dela.
Na tržišču obstaja že precej izdelkov, ki nosijo oznako »fair traid«. Tudi pri nas je že mogoče kupiti čaje, kave, sladice in tudi ročno izdelane stvari, ki so jih izdelali v revnih državah, kjer ne poznajo blaginje. Izdelovalci, umetniki, kmetje, pridelovalci dobijo za svoj trud pošteno ceno. Poskrbljeno je, da je vedno dobijo povrnjene stroške za proizvodnjo, imajo demokratično pravico odločanja (tudi ženske, kar ponekod ni samoumevno), pridobijo premijo, dodaten denar, s katerim nato lahko razpolagajo in ga vlagajo v posel ali skupnost. Pravična trgovina je izjemno pomembna za revnejše države, kjer je precej izkoriščanja in boja za preživetje. Pogosto trgovina ni pravična in izkorišča šibkejšega delavca, da gara za majhen denar, včasih v ne preveč ugodnih razmerah, poleg tega so tudi preveč obremenjeni zaradi dejstva, da delajo ogromno ur na dan. Majhni kmetje in delavci v državah v razvoju se soočajo z različnimi izzivi, in sicer od dvigovanja cen hrane, do višanja cene gorica, pestijo jih neugodni klimatski pogoji in nestanovite cene njihovih izdelkov. Z nakupom fair trade izdelkov jim lahko pomagamo na poti iz revščine in jim zagotovimo plačilo, ki si ga zaslužijo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi