Domov ZdravjePrehrana Bor, Smreka, Jelka … (Pinaceae)

Bor, Smreka, Jelka … (Pinaceae)

23 ogledov

Patricija Šenekar

V ljudskem zdravilstvu je znanih veliko pripravkov iz vseh vrst iglavcev. Uporabimo lahko vse pripadnice družine borovk, kot so navadna smreka, bela jelka, macesen, ruševje, rdeči bor… Naši predniki so jih uporabljali podobno, kot jih uporabljamo še danes. Iz njih izdelujemo sirupe, čaje, kopeli, mazila, jih destiliramo. Iglavce najdemo po mešanih in iglastih gozdovih na celotnem področju Slovenije, od nižin do goratih območij. Običajno pobiramo mlade poganjke smrek, jelk in borov. Tudi mlade zaprte zelene storže lahko uporabimo, saj so zelo aromatični in smolnati. Vršički iglavcev vsebujejo eterična olja, grenčine, čreslovine, smole, pa tudi vitamine in minerale. Mlade vršičke spomladi pobiramo za izdelavo sirupov in jih sušimo za čaje. Priporočljivi so ob katarjih bronhijev, kašlju in drugih pljučnih obolenjih, kot so astma, pljučnica in tuberkoloza. Če sušimo vršičke za čaj, jih čim hitreje posušimo, da ne oksidirajo in porjavijo.

Iz vseh vrst iglavcev se pridobiva smola, ki izteka iz ran v lubju. Za pridobivanje smol zarežejo v živa drevesa v obliki črke V in na dnu zarez se izteka smola, ki se jo s posodami prestreza. Na zraku se hitro strdi v rumenkaste, močno dišeče smole, ki jim rečemo terpentin. S parno destilacijo smole se pridobivajo eterična olja in kolofonija, kot ostanek. Kolofonijo v farmacevtsko-kozmetični industriji dodajajo mazilom in obližem proti revmi in turom. Eterična hlapna olja močno dražijo kožo, ki ob stiku z njimi pordeči in postane vroča, saj se močno pospeši prekrvitev. To lastnost eteričnih olj lahko izkoristimo in jih, vmešana v osnovna olja uporabimo pri revmatizmu, raznih kožnih težavah, kot so akne in turi npr., lahko jih dodajamo kopelim ob revmatičnih in nevralgičnih težavah, motnjah prekrvavitve, pri nategih, kot tudi ob bronhialnih težavah in astmi. Uporabljamo jih lahko za inhalacije pri obolenjih dihalnih poti, v balzamih za prehlad, mazilih za vtiranje in pospeševanje prekrvavitve …

Od eteričnih olj se največ uporablja eterično olje bora, ki ima srednjo noto, je srednje hlapljivo olje. EO bora osvežuje, deluje antiseptično in dezinfekcijsko. Uporablja se v mešanicah za razkuževanje in osveževanje zraka. Uporabljamo ga v difuzorjih ali parilnikih ob simptomih astme, težav s sinusi in dihali nasploh, ob prehladih in gripah. Njegova uporaba je priporočljiva pri katarjih bronhijev, saj olje drugačno kemično sestavo ima, kot olja iz terpentina. Tudi to olje lahko uporabimo za osvežitev zraka, kopeli … Uporabimo pa lahko tudi smolo, ki teče iz dreves tam, kjer so ranjena, da jih zaceli. To njeno lastnost izkoristimo za izdelavo mazil, ki jih uporabimo za celjenje in nego raznih težav kože ljudi in tudi domačih živali. Včasih so gozdni delavci zelo cenili smolo in zmanjšuje izločanje bronhialnih žlez in učinkuje antiseptično. Njegov značaj je vroč in pekoč.

Ker imajo eterična olja veliko moč, z njimi ravnajmo previdno. Hlapna olja močno dražijo kožo in dihala, povzročajo draženje sluznic in če jih ne redčimo povzročijo huda vnetja in poškodbe kože. Terpentinova olja vedno kupujemo deklarirana in nikoli ne uporabljamo terpentinskih nadomestkov za mešanje oz. redčenje barv! Če destiliramo svež material, torej mlade veje smrek, borov, mladih storžev, jelk dobimo eterično olje s tipičnim vonjem po iglavcih, veliko bolj prijetno, blago, nekoliko domača mazila iz smole za celjenje površinskih odrgnin na koži, ki so jih dobili ob delu.

Mešanica eteričnih olj za osvežitev zraka

V izparilnik z nekaj vode nakapljamo po pet kapljic eteričnih olj bora, rožmarina, žajblja, evkalipta in cedre. Spodaj prižgemo čajno svečko in toplota bo pomagala, da bodo eterična olja intenzivneje izparevala v prostor.

Inhalacija za lažje izkašljevanje pri astmi

Nekaj mladih, lahko tudi suhih borovih vršičkov prekuhamo v 0,5 dcl vode in dodamo nekaj zrnc soli. Še toplo nalijemo v posodico na električnem inhalatorju in vdihujemo paro izmenično – trije globoki in trije normalni vdihi.

Čajna mešanica pri obolenjih dihal

30 g smrekovih in borovih vršičkov
30 g ozkolistnega trpotca
30 g zeli in cvetov trobentice
20 g lista lapuha

Žličko zelišč prelijemo z 250 ml vrele vode in po desetih minutah precedimo. Čez dan popijemo nekaj skodelic čaja.

Sirup iz vršičkov

V velik kozarec za vlaganje izmenično nalagamo vršičke raznih iglavcev in trsnega sladkorja. Ko ga napolnimo pokrijemo in nastavimo na sonce. Naslednji dan vsebino dopolnimo in ga imamo na soncu dokler se sladkor ne raztopi. Če je potrebno lahko zmes pomešamo, da pospešimo raztapljanje sladkorja. Na koncu sirup precedimo in ga nalijemo v čiste steklenice, ostanek vršičkov pa lahko hranimo v kozarcu v hladilniku in jih uporabimo za čaj. Sirup pijemo ob kašlju in prehladu.

Mazilo iz smrekove smole

Žlico smole (lahko tudi več) in 10 g čebeljega voska počasi segrevamo in med stalnim mešanjem raztopimo v 1 dcl olivnega olja. Še toplo nalijemo v steklene kozarčke, ohladimo in pokrijemo. Če ga bomo uporabili na večjih površinah kože najprej preverimo na notranji strani komolca, če nam ne draži kože. Uporabljamo ga za celjenje ran in revmatičnih težavah.

Kopel iz bora in smreke

150 g svežih mladih poganjkov in zelenih narezanih storžev prelijemo z dvema litroma vrele vode in pustimo stati 20 minut. Precedimo in vlijemo v toplo kad.

 HZ-logo

Promocijsko sporočilo

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi