Domov ZdravjePrehrana Hrano tudi poslušamo

Hrano tudi poslušamo

49 ogledov

Večkrat radi rečemo, da jemo najprej z očmi. S tem navadno želimo povedati, da mora hrana, ki jo bomo zaužili, izgledati privlačno, saj tisto, kar vidimo, naši možgani procesirajo najprej, še pred samim vonjem in okusom. Nemalokrat nas izgled jedi uspe celo pretentati in nas prepričati, da poskusimo jed, ki nas morda s samim vonjem in okusom kasneje sploh ne prepriča. Verjetno pa niste nikoli pomislili na to, da je zelo pomemben tudi zvok posamezne jedi.

Darjan Lapanje

Ste se kdaj vprašali, kako na naše zaznavanje hrane vpliva njen zvok? No, če se niste, so to za vas opravili znanstveniki. Prišli so do precej logičnih, a hkrati tudi presenetljivih zaključkov, o katerih navadno sploh ne razmišljamo. Raziskave so namreč potrdile, da ima zvok, ki nastane ob grizljanju hrustljavega čipsa, ko ugriznemo v sveže in sočno jabolko, ali pa ko odpremo plastenko priljubljene pijače, izjemno velik vpliv na našo podzavestno oceno, kako okusna bo hrana oziroma pijača.

Zvok, ki nastaja med jedjo priljubljene hrane, je neposredno povezan z njeno teksturo, vse to pa nakazuje na dejstvo, da ima zvok pri dojemanju okusa hrane povsem enakovredno vlogo kot dražljaji, ki jih prejemamo preko ostalih čutil – torej videz, vonj in okus.

Verjetno vsi poznate zvok, ki nastane ob ugrizu v sveže jabolko. Če tega zvoka ni, je to pravzaprav pokazatelj, da jabolko ni takšno, kot smo si morda predstavljali glede na njegov videz. Četudi je sočno, to pomeni, da ni sveže, s tem pa podzavestno ocenimo, da je manj okusno.

Podobno je pri kruhu. Verjetno ga ni junaka, ki si med jedjo kruha ne bi želel slišati tistega značilnega hrustanja njegove skorjice. Hrustljavost skorjice na sam okus in vonj kruha nima neposrednega vpliva, je pa zvok, ki ga hrustanje oddaja povezan s teksturo in prav ta zvok nam med drugim da vedeti, da živilo je oz. ni tako, kot smo si želeli. Podobno je tudi pri pijačah. Strokovnjaki so dokazali, da imajo ljudje raje pijače, pri katerih je značilni zvok, ki nastane ob odpiranju njihove embalaže, intenzivnejši.

Seveda pa je potrebno vedeti, da se vsega navedenega zelo dobro zaveda tudi prehranska industrija, ki temu namenja čedalje več pozornosti, sploh ko gre za hrustljave slane prigrizke ali za sladke gazirane pijače. Nič ni torej narobe, če taki hrani sem ter tja »prisluhnete« in se pustite zapeljati njenim zvokom. Pazite le, da to ne postane preveč pogosta razvada, saj utegne precej slabo vplivati na vaše zdravje. Lahko pa se enostavno prepustite zvoku grizljanja svežega korenčka, sočnega jabolka, sveže zelene ali nenazadnje doma pečenega polnozrnatega kruha. Zvoka teh živil ne bodo vesela le vaša ušesa, pač pa vaš celoten organizem.  

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi